Presedintele american Barack Obama i-a cerut, luni, presedintelui rus in exercitiu, Dmitri Medvedev, fara a-si da seama ca microfonul este deschis, sa ii mai acorde timp pentru negocierea scutului antiracheta pana dupa alegerile din SUA, relateaza ABC News.

Barack Obama si Dmitri Medvedev la Summitul de la SeulFoto: Agerpres/AP

"... pentru toate aceste probleme, dar in special pe subiectul apararii antiracheta, aceasta poate fi rezolvata, dar este important ca el sa imi lase spatiu", i-a spus presedintele american omologului sau rus la sfarsitul intalnirii de 90 de minute, referindu-se, se pare, la Vladimir Putin, care urmeaza sa fie investit in functia de presedinte pe 7 mai.

"Da, inteleg. Inteleg mesajul cu privire la spatiu. Spatiu pentru tine…" a replicat presedintele rus in exercitiu.

"Acesta este ultimul meu scrutin electoral. Dupa alegeri, am mai multa flexibilitate", a precizat Barack Obama.

In replica, Medvedev i-a spus: "Inteleg. Ii voi transmite aceasta informatie lui Vladimir."

Presei i s-a permis accesul in sala de conferinta pentru a asista la dialogul liderilor iar schimbul de replici a fost captat de microfonul unui reporter rus, informeaza Washington Post.

Contactat de ABC News, Ben Rhodes, consilierul in probleme de securitate nationala al presedintelui american, a declarat ca exista spatiu de manevra pentru ca SUA si Rusia sa ajunga la un acord insa "exista multa retorica pe acest subiect - intotdeauna este - in ambele tari".

Un membru al administratiei americane a declarat pentru ABC News ca "acesta este un an politic in care Rusia tocmai a avut alegeri, noi [n.r. SUA] suntem aproape de alegerile prezidentiale si cele congresionale - nu este tipul acela de an in care am putea rezolva probleme incredibil de complicate precum aceasta. Asa ca exista un avantaj in retragere si in lasarea expertilor tehnici sa lucreze la asta, cum a spus si presedintele american."

Barack Obama si Dmitri Medvedev s-au intalnit luni, in cadrul Summitului de la Seul pe tema Securitatii Nucleare, ocazie cu care amandoi au recunoscut ca, in pofida imbunatatirii relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, continua sa existe tensiuni cauzate de scutul antiracheta din Europa.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player