Partidul conservator Noua Democratie (ND) ramane in fruntea preferintelor electoratului la alegerile legislative anticipate care vor avea loc in mai, in Grecia, dar nu are sanse sa obtina majoritatea in Parlament, potrivit a doua noi sondaje publicate duminica si citate de AFP.

Deocamdata, nu a fost stabilita data sondajului, dar sondajele confirma locul doi al partidului socialist, PASOK, care a castigat ultimele alegeri din 2009.

Agravarea crizei economice si sociale a constrans socialistii sa formeze o alianta guvernamentala cu ND.

Traditionala dominatie a celor doua partide pe scena politica greceasca este insa acum amenintata de amploarea votului de protest impotriva politicii de austeritate dictata acestei tari suprindatorate de UE si FMI, care canalizeaza circa 25% din voturi, prioritar spre stanga radicala si comunisti, dar si spre dreapta politica sau extrema.

Potrivit cotidianului Ethnos, institutul de sondaje Metron Analysis acorda 13,4% din intentiile de vot pentru ND, 9,7% pentru PASOK, urmate de Syriza (stanga radicala, 7,4%) si de formatiunea nationalist-populista Grecii Independenti (GI) si de comunisti (KKE), ambele cotate cu 6,8%.

In saptamanalul Proto Thema, institutul Alko acorda 20,5% pentru ND si 13,8% pentru PASOK, urmate, la egalitate, de KKE si Syriza (7,4%), GI fiind creditat cu 6,5% din intentiile de vot.

Aceste doua sondaje confirma ca gruparea neo-nazista Chryssi Avghi ar putea intra in Parlament, depasind cu putin pragul de 3% din intentiile de vot.

In ciuda temerilor exprimate atat in Grecia cat si in strainatate asupra riscului de instabilitate politica, in conditiile in care tara nu supravietuieste decat prin sprijinul financiar extern, liderul ND, Antonis Samaras, si-a reafirmat sambata seara refuzul de a continua, dupa alegeri, actuala alianta cu socialistii.