Principalul suspect in crimele in serie din Montauban si Toulouse este Mohammed Merah, un tanar francez de origine algeriana care afirma ca este membru al-Qaeda si adept al jihadului si ca a vrut sa razbune copiii palestinieni. Iata mai jos principalele elemente stabilite de anchetatorii francezi.

Cand a fost identificat Mohammed Merah?

Tanarul din Toulouse, in varsta de 24 de ani, s-a nascut intr-un cartier popular din nordul orasului si figura pe lista Directiei centrale de informatii interne (DCRI), serviciile franceze de contra-terorism.

Acest serviciu a intocmit o lista scurta cu aproximativ 15 persoane care traiesc in sud-vestul Frantei, o parte care apartineau dreptei extreme si cealalta islamismului radical. Numele sau a aparut pentru prima oara in radarul anchetatorilor dupa primele doua crime. De-abia marti diferite elemente "ne-au intarit certitudinea", afirma un anchetator, iar suspectul a "putut fi reperat fizic".

Care este profilul sau?

A comis "mai multe infractiuni, dintre care unele cu violenta", in Franta, a precizat ministrul de Interne, Claude Gueant. De la mica delicventa a trecut la islamismul radical, cu un sejur in Pakistan si altul in Afghanistan. Era urmarit de mai multi ani de DCRI, dar niciodata nu au existat elemente care sa conduca la ideea unei actiuni criminale, a precizat Gueant.

In cadrul discutiilor cu politistii care negociaza predarea sa, el a afirmat ca este un "mujahedin" si ca face parte din al-Qaeda. Acesta a sustinut ca a vrut sa razbune copiii palestinieni prin crimele de la colegiul evreiesc. De asemenea, a vorbit despre opozitia sa fata de interventiile externe ale armatei franceze, pentru a explica uciderea a trei militari.

Tinerii jihadisti din Europa sunt considerati de mult timp drept principala amenintare terorista. Mohammed Merah dispunea de un "solid background" in acest domeniu, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Mama sa, fratele sau si prietena acestuia au fost arestati preventiv. Fratele sau este un simpatizant al aripii ultra-radicale a islamului.

Tehnologia

Prima victima a acestuia, din data de 11 martie, postase un anunt pe internet pentru a-si vinde scuterul, care a fost citit de 500 de oameni. O adresa de IP a permis anchetatorilor sa ajunga la o ruda a lui Mohamed Merah, care nu avea insa acelasi nume cu suspectul.

Armamentul

Baricadat la el in casa si afirmand ca dispune de numeroase arme, Mohammed Merah a acceptat sa arunce pe fereastra un Colt 45, de calibrul 11,43 mm. Este acelasi tip de arma care a fost folosit in trei scene ale crimelor in serie. Le-a spus negociatorilor ca dispune de un mini Uzi. Un pistol mitraliera de acest tip a fost folosit la colegiul evreiesc.

Scuterul

Mohamed Merah nu era cunoscut ca fiind posesorul unui Yamaha T max 530, vazut de martori la scena crimelor. Este posibil sa fi intrat in posesia scuterului foarte recent, in conditiile in care acesta a fost furat in 6 martie.

Anchetatorii au primit o informatie esentiala de la un dealer Yamaha din regiune, care le-a spus ca un barbat l-a intrebat cum se poate dezactiva cipul instalat de producator pentru a permite urmarirea sa in caz de furt.

Imaginile

Un martor afirma ca l-a vazut pe asasin cu o camera pentru a-si filma crimele. Aceasta ipoteza urmeaza sa fie confirmata de anchetatori. Pentru moment, nicio imagine nu a fost inca reperata pe internet.