Soldatul american Bradley Manning suspectat ca a furnizat site-ului WikiLeaks mii de documente secrete americane a fost formal pus sub acuzare, joi, de Curtea Martiala din Statele Unite, pentru "complicitate cu inamicul". In timpul infatisarii care a avut loc la Fort Meade (Maryland, Statele Unite ale Americii), un procuror militar i-a adus la cunostinta cele 22 de capete de acuzare, intre care mai grava fiind "complicitate cu inamicul", scrie AFP.

El este acuzat ca a transmis site-ului Wikileaks, intre noiembrie 2009 si mai 2010, documente militare americane referitoare la razboaiele din Irak si Afganistan precum si 260.000 de scrisori diplomatice ale Departamentului de Stat, stabilind un imens scandal in cancelariile din lumea intreaga. Imbracat in uniforma militara neagra, fostul analist al serviciilor de informatii in Irak, acum in varsta de 24 de ani, asezat intre avocatii sai, a pastrat tacerea in timpul acestei audieri care marcheaza prima infatisare in fata Curtii Martiale.

Este inca neclar daca el a decis sa pledeze vinovat sau nevinovat. Daca va fi gasit vinovat va primi pedeapsa maxima, inchisoarea pe viata.

Julian Assange, detinatorul site-ului WikiLeaks, sustine ca nu-l cunoaste pe Manning.