China a mustrat Iranul, luni, pentru decizia de a opri exportul de petrol catre firmele britanice si franceze si a solicitat reinceperea negocierilor asupra programului nuclear controversat al Teheranului, relateaza Reuters.

Beijingul a indemnat in repetate randuri la reluarea negocierilor in privinta dosarului nuclear iranian, in conditiile in care statele occidentale acuza Teheranul ca incearca sa obtina arma nucleara. Raspunsul Iranului a fost ca uraniul este folosit doar in scopuri pasnice, pentru productia de energie.

"Noi am sustinut in permanenta dialogul si negocierea drept cai principale pentru a rezolva disputele dintre tari si nu suntem de acord cu o posibila confruntare care sa puna capat problemei", a afirmat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei. China spera ca toate partile sa adopte o pozitionare corecta in acest dialog, cat mai curand posibil, a adaugat acesta.

China este una dintre cele mai mari tari importatoare de petrol iranian, achizitionand aproximativ 20% din totalul exporturilor Teheranului.

Uniunea Europeana a decis luna trecuta sa impuna un boicot asupra petrolului iranian incepand cu 1 iulie, starnind iritarea liderilor republicii islamice. Iranul, al cincilea mare exportator de petrol din lume, a amenintat ca ar putea inchide Stramtoarea Ormuz, principala ruta de transport a petrolului din Golf.

Duminica, Iranul a anuntat ca va inceta exportul de petrol catre companiile franceze si britanice, miscare care pana acum a avut un impact minim asupra ofertei din cele doua state europene.

Cei mai mari cumparatori de petrol iranian sunt firma franceza Total si cea anglo-olandeza Shell. Deocamdata, doar Total a oprit achizitia.

In perioada recenta, Iranul si-a consolidat retorica in ceea ce priveste forta sa tehnologica si militara. Puterile vestice au precizat ca nu vor exclude posibilitatea folosirii fortei, daca programul nuclear va continua.