Presat de Occident, Teheranul a anuntat miercuri ca va reevalua vanzarile de petrol catre tarile europene, insa fara sa le intrerupa "pentru moment", raspunzand astfel embargoului impus de Uniunea Europeana asupra petrolului iranian, relateaza Le Monde.

"Ne putem inlocui imediat clientii din Europa. Daca acest lucru nu a fost facut pana acum, este din cauza politicii umanitare a Iranului si a situatiei actuale din Europa", a asigurat directorul pentru Europa de Vest din cadrul Ministerului de Afaceri Externe.

Autoritatile iraniene i-au cinvocat separat pe ambasadorii a sase tari europene: Franta, Italiam Spania, Grecia, Portugalia si Olanda. Potrivit televiziunii publice, Iranul va decide daca va mai livra sau nu petrol catre aceste tari.

Pretul barilului de petrol a cunoscut o crestere usoara in urma acestui anunt, ceea ce intareste ingrijorarea privind aprovizionarea energetica europeana, in ciuda asigurarilor Arabiei Saudite, cel mai mare exportator, in ceea ce priveste capacitatea sa de a compensa lipsa petrolului iranian.

Desi Teheranul a amenintat in ultimele saptamani ca va intrerupe imediat exporturile de petrol catre Europa, dupa embargoul impus de UE, tarile europene dependente de petrolul iranian trebuie sa gaseasca surse alternative de aprovizionare.

In cazul in care scaderile exporturilor de petrol iranian se vor concretiza, acest lucru nu va afecta semnificativ importatorii europeni, care au oricum tot interesul de a "schimba furnizorul", potrivit Comisiei Europene.