Autoritatile din Kazahstan au anuntat ca noi incidente au avut loc in seara de sambata in vestul tarii, soldate cu un mort si 11 raniti, astfel incat bilantul revoltelor care au inceput vineri in orasul Janaozen a ajuns acum la 14 morti, relateaza AFP.

Incidentele de sambata au avut loc in localitatea Chetpe, la jumatatea drumului dintre Janaozen si Aktau, cel mai mare oras din aceasta regiune petrolifera situata pe coasta orientala a marii Caspice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, un "grup de indivizi" a blocat la Chepte calea ferata care leaga cele doua localitati, imobilizand un tren.

Dupa interventia fortelor de ordine, circa 50 de "derbedei" au opus rezistenta, dand foc la o locomotiva si atacand politistii cu cocktailuri molotov. Aproximativ 150 - 200 de persoane s-au alaturat acestora si incidentele au continuat ulterior in localitate.

"Actele acestor derbedei ameninta securitatea populatiei si pe cea a politistilor, iar acestia din urma au fost obligati sa faca uz de armament", a precizat Parchetul.

"Potrivit datelor preliminare, 12 persoane au fost spitalizate cu rani provocate de gloante, dintre care unul a decedat", adauga Parchetul.

Un site al opozitiei a anuntat sambata seara ca au loc lupte de strada la Chepte precum si la Janaozen, unde a fost decretata stare de urgenta pana in 5 ianuarie.

Vineri, politia a deschis focul in urma unor incidente in care au fost implicati, potrivit informatiilor disponibile, angajati grevisti ai unui sector petrolier.

Opozitia vorbeste de zeci de morti.

Mai multe surse din randul opozitiei a invocat proteste care au adunat pana la o mie de oameni la Aktau. Parchetul a mentionat si el existenta unei adunari in acest oras, sambata.