Un site de opozitie din Kazahstan a afirmat sambata seara ca in Janaozen se auzeau rafale de arme automate, in conditiile in care in acest oras a fost decretata starea de urgenta, dupa revolta de vineri, soldata cu 11 morti, relateaza AFP. Mijloacele de comunicare cu acest oras au fost taiate.

Site-ul socdeistvie.info afirma ca in cursul serii au avut loc lupte in acest oras situat pe coasta orientala a Marii Caspice, precum si intr-o localitate din regiune, Chepti, unde locuitorii ar fi "oprit doua trenuri si au inceput sa arda vagoanele".

Site-ul prezinta un link la un video postat pe YouTube, prezentat ca fiind o convorbire cu un localnic din Janaozen, inregistrat la ora locala 20,30 (15,30 GMT).

In acest video, un barbat vorbeste alternativ, in rusa si in kazaha, in timp ce este intrerupt de tiruri de arma automata.

"Oamenii au fost fortati sa intre in casa. Mai exista cateva locuri in care se lupta", spune acesta.

Informatia nu a putut fi verificata, in conditiile in care comunicatiile cu Janaozen sunt intrerupte.

Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a decretat sambata starea de urgenta in Janaozen, un oras petrolier situat in vestul fostei republici sovietice din Asia Centrala.

Un decret al presedintelui, publicat pe site-ul oficial al presedintiei kazahe, ordona "instaurarea starii de urgenta in orasul Janaozen din 17 decembrie 18,00 pana in 5 ianuarie 2012 07,00 (...) in urma tulburarilor aduse ordinii publice in data de 16 decembrie". De asemenea, cetatenii nu au voie sa iasa din casa in intervalul orar 23,00 - 07,00, in aceeasi perioada