Kazahstanul, considerata cea mai stabila tara din Asia Centrala, a fost vineri scena unor neobisnuite lupte de strada, transmit mai multe site-uri ruse de stiri care preiau presa locala. Primele informatii arata ca ar fi vorba despre fosti angajati ai companiei petroliere KazMunaiGaz, iar surse locale sustin ca autoritatile ar fi ucis citiva manifestanti.

UPDATE 1: Procurorul general Askhat Daulbayev anunta ca in confruntari au murit zece persoane. Potrivit Reuters, Daulbayev a spus ca au fost ranite alte persoane, printre care se numara si politisti.

Ciocnirile au avut loc in orasul Janaozen, din vestul Kazahstanului, in ziua in care acest stat marcheaza 20 de ani de independenta. „Ca urmare a actiunilor criminale intreprinse de un grup de persoane, a fost boicotata buna derulare a festivitatilor din piata centrala a localitatii”, a anuntat Procuratura generala a republicii.

Presa locala estimeaza ca in spatele acestor tulburari se afla fostii angajati ai intreprinderilor petroliere din regiune, recent concediati dupa lunga perioada de greva. Principala companie din regiune este KazMunaiGaz, prezenta si in Romania dupa ce a cumparat pachetul majoritar al Rompetrol.

Agentia ITAR-TASS scrie ca atacatorii au fost inarmati cu bate, tevi, precum si cu coctailuri Molotov. Ei au impiedicat echipele de pompieri sa stinga focul izbucnit si au opus rezistenta fortelor de politie, care au incercat sa restabileasca ordinea. In urma acestor incidente, cel putin doi politisti au fost raniti.

Procuratura generala afirma ca informatiile aparute pe internet privind schimburi prelungite de focuri si zeci de morti nu corespund realitatii.

„Sunt luate toate masurile necesare pentru a preveni repetarea unor astfel de actiuni. Au fost deschise mai multe anchete in legatura cu cele intamplate, a fost creat un grup operativ de invstigatii condus de ministrul de interne al Kazahstanului”, se arata in comunicatul oficial al Procuraturii generale.

Vezi imagini postate pe YouTube de un martor la una dintre scenele din Kazahstan: