Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a decretat sambata starea de urgenta in Janaozen, un oras petrolier situat in vestul fostei republici sovietice din Asia Centrala, teatru al unor revolte in urma carora cel putin 10 oameni si-au pierdut viata ieri, relateaza AFP.

Un decret al presedintelui, publicat pe site-ul oficial al presedintiei kazahe, ordona "instaurarea starii de urgenta in orasul Janaozen din 17 decembrie 18,00 pana in 5 ianuarie 2012 07,00 (...) in urma tulburarilor aduse ordinii publice in data de 16 decembrie". De asemenea, cetatenii nu au voie sa iasa din casa in intervalul orar 23,00 - 07,00, in aceeasi perioada.

Presedintele Nazarbaev, care conduce cu o mana de fier, inca din epoca sovietica, acesta tara bogata in resurse minerale si in hidorcarburi, si considerata pana in prezent una dintre cele mai stabile din regiune, a anuntat aceasta decizie dupa o reuniune a consiliului de securiate nationala, in capitala Astana.

"Statul va impiedica, in rigoarea legii, orice tentativa de a ruina linistea si securitatea cetatenilor nostri", a spus Nazarbaïev, intr-o declaratie publicata pe site.

"Vinovatii vor fi pedepsiti", a adaugat acesta.

Vineri, confruntari violente in care au fost implicati mii de grevisti din sectorul petrolier, care au atacat violent pregatirile aniversarii independentei Kazahstanului din piata centrala din Janaozen, au provocat decesul a 11 persoane, dupa interventia fortelor de ordine.

Potrivit presei de opozitie, manifestantii, angajati ai societatii petroliere Ozemunaigaz, au atacat tribuna montata cu ocazia festivitatilor, dupa care fortele de ordine au atacat si au deschis focul.

Parchetul general a prezentat sambata un nou bilant, in care vorbeste de 11 morti.

"Un nou cadavru a fost gasit ieri, sunt 86 de raniti, dintre care 6 politisti, si 70 de persoane arestate", a declarat un purtator de cuvant al Parchetului, Nurdaulet Suindikov, citat de agentia Ria Novosti.

Informatii difuzate de ONG-uri rusesti din domeniul apararii drepturilor omului si opozitia kazaha, care nu citeaza insa surse, vorbesc de zeci de morti.

Principala companie din regiune este KazMunaiGaz, prezenta si in Romania dupa ce a cumparat pachetul majoritar al Rompetrol.