Silvio Berlusconi, in varsta de 75 de ani, este premierul cu cea mai longeviva cariera la conducerea guvernului Italiei postbelice, dar si unul dintre cei mai bogati oameni ai peninsulei. Om politic, dar si om de afaceri, Berlusconi detine o avere estimata de revista Forbes la 6,2 miliarde de dolari.

Foto:

Supranumit "Il Cavaliere", Berlusconi si-a construit un imperiu ce cuprinde de la posturi mass-media, la agentii de publicitate, companii de asigurari si firme de constructii.

A intrat in politica in 1994, in fruntea partidului pe care l-a fondat cu un an inainte, Forza Italia, declarandu-se un sustinator al "libertatii, individualitatii, familiei, traditiilor italiene, traditiilor crestine si a iubirii pentru cei slabi". Ascensiunea politica a fost rapida dar controversata si patata de multiple scandaluri.

Omul de afaceri Berlusconi

Absolvent de drept, Silvio Berlusconi si-a inceput cariera ca dezvoltator fondand compania Edilnord. Dupa cateva proiecte reusite, s-a ocupat de proiectul rezidential Milano Duo.

Zece ani mai tarziu a lansat o televiziune locala, Telemilano, ce va deveni ulterior Mediaset, cel mai mare impreriu media al Italiei.

In 1978 a fondat grupul Fininvest care controleaza astazi, printre altele, imperiul mediatic Mediaset, editura Mondadori - una dintre cele mai mari din Italia -, cotidianul IL Giornale, clubul de fotbal AC Milan. Compania detine, de asemenea, controlul asupra a trei dintre cele mai mari posturi private de televiziune din Italia. De mentionat si faptul ca, in calitate de prim ministru, controleaza si posturile de televiziune publice.

Potrivit revistei Forbes, in noiembrie 2011 averea premierului italian este estimata la 6,2 miliarde de dolari, clasandu-se pe locul trei in topul celor mai bogati oameni din Italia si pozitionandu-se pe locul 21 in lista Forbes a acelor mai puternici oameni din lume.

Cariera politica

A intrat pe scena politica in 1994, in fruntea partidului pe care l-a fondat cu an inainte - Forza Italia, dupa un slogan al sustinatorilor echipei AC Milan -, declarandu-se un sustinator al "libertatii, individualitatii, familiei, traditiilor italiene, traditiilor crestine si a iubirii pentru cei slabi". Ajunge prim ministru dupa ce formeaza doua aliante separate cu partidele de dreapta, Alianta Nationala si Liga Nordica.

Din cauza rivalitatilor intre liderii partidelor si a unor acuzatii de evaziune fiscala, Berlusconi pierde sprijinul politic si este nevoit sa demisioneze la sapte luni dupa preluarea puterii.

Pierde alegerile din 1996, in fata lui Romano Prodi, insa revine la putere in 2001, cu ajutorul unei coalitii in care intrau, printre altii, si cei doi parteneri politici anteriori. Castiga opinia publica semnand, intr-un interviu televizat, asa-numitul Contratto con gli Italiani (Contractul cu italienii), idee preluata de la politicianul american Newt Gingrich. Promite sa imbunatateasca mai multe aspecte ale economiei si vietii din Italia (simplificarea sistemului de taxare, scaderea ratei somajului, dezvoltarea si finantarea unui program de lucrari publice, diminuarea ratei criminalitatii si cresterea pensiilor), adaugand ca nu va mai candida in 2006 daca nu isi respecta angajamentul.

Ajuns la putere, guvernul lui Berlusconi nu reuseste sa isi respecte promisiunile si pierde alegerile urmatoare, din 2006, in fata lui Romano Prodi. Preia din nou puterea in 2008 insa nu scapa de incertitudinea politica. Guvernul condus de el a implementat cu dificultate masurile de austeritate cerute de organismele europene si necesare pentru redresarea economica a tarii. Iar scandalurile de natura sexuala in care a fost implicat au contribuit la diminuarea sprijinului acordat acestuia, scrie BBC News. Potrivit ultimelor sondaje, cota de popularitate a premierului a scazut la 22 la suta.

Aparitii mediatice

Berlusconi a tinut de multe ori prima pagina a ziarelor, nu doar datorita actiunilor lui in calitate de premier.

Cantaret si animator in cluburile de noapte, el si-a dezvaluit suferintele amoroase intr-o serie de cantece puse in vanzare in peninsula italica si le-a marturisit compatriotilor sai ca a recurs la operatii estetice de intinerire.

Recent, el i-a permis medicului sau personal sa faca unele confidente cu privire la presupusele sale performante sexuale, in pofida unui cancer de prostata si a varstei inaintate, scrie Mediafax.

S-a plans adesea ca este o victima a autoritatilor judiciare din orasul sau natal, Milan. A fost acuzat de delapidare, evaziune fiscala, tentativa de mituire a unui judecator. A negat, de fiecare data, acuzatiile si nu a fost niciodata declarat vinovat.

Potrivit BBC News, in 2009 Berlusconi estima ca, intr-o perioada de putin mai mult de 20 de ani, a mers in tribunal de 2.500 de ori, in cadrul a 16 procese ale caror costuri legale s-au ridicat la 200 milioane de euro.

Viata privata a premierului a facut si ea subiectul a numeroase aparitii mediatice, culminand in 2011 cu un proces in care Berlusconi a fost acuzat de relatii cu o prostituata minora si de abuz in functie in cazul adolescentei. Atat Berlusconi cat si tanara de 17 ani, Karima "Ruby" El Mahroug, au negat acuzatiile.