Mai multe de 700 de persoane ce protestau impotriva corporatiilor, a incalzirii globale si a inechitatilor sociale au fost arestate la New York dupa ce au marsaluit pe podul Brooklyn si au blocat o linie de circulatie pentru cateva ore, intr-o confruntare tensionata cu politistii, transmite YahooNews. Actiunea de sambata dupa-amiaza a venit la doua saptamani dupa inceputul actiunii "Ocupati Wall Street", in cadrul careia cateva sute de manifestanti ce critica influenta banilor in politica americana si denunta nedreptatile sistemului financiar si-au instalat tabara in Districtul Financiar din Manhattan.

Proteste la New YorkFoto: Reuters

Potrivit informatiilor, demonstrantii au hotarat sambata dupa-amiaza sa traverseze podul de peste East River pentru a merge in Brooklyn. Ajunsi pe pod, unii dintre manifestanti au intrat pe carosabil, desi au fost avertizati de politie ca vor fi sanctionati daca blocheaza benzile de circulatie.

Cei mai multi dintre cei retinuti au fost amendati pentru tulburarea ordinii publice. Ei au fost eliberati dupa ce au primit citatii pentru prezentarea in fata judecatorilor.

YahooNews noteaza, citand informatii AP, ca unii dintre protestatari s-au asezat pe pod strigand "Lasati-ne sa trecem!", in timp ce altii au scandat si au strigat sloganuri impotriva politistilor. Fortele de ordine au folosit plase portocalii pentru a impiedica manifestantii sa avanseze pe podul aflat in renovare.

Mai multe inregistrari video au prezentat o scena haotica, confuza. Unii dintre manifestanti au strigat obscenitati inspre oamenii de ordine si au luat sapca de pe capul unui politist. Cativa ofiterii pot fi vazuti luptandu-se cu manifestantii care refuzau sa fie arestati.

Mai multi demonstranti au afirmat ca "au fost atrasi" pe carosabil de catre politisti sau ca nu au auzit apelurile autoritatilor de a utiliza doar banda rezervata pietonilor. Oficialii au replicat insa ca nimeni "nu a fost pacalit pentru a fi arestat" si ca politistii au lansat "numeroase apeluri ca protestatarii sa ramana pe trotuare, in caz contrar urmand sa fie incatusati".

Una dintre demonstrante, Erin Larkins, s-a declarat "bucuroasa" ca a luat parte la mars: "Nu cred ca cerem prea mult. Doar sa ne trezim in fiecare dimineata fara sa ne facem griji ca nu putem plati chiria sau ca urmatoarea noastra masa va fi, din nou, orez cu fasole".

"Nimeni nu se asteapta la schimbari imediate. Cred ca fiecare spera ca oamenii se vor trezi si vor constientiza ca, cu cat vorbim mai mult, cu atat oamenii care au puterea de a face schimbari in lumea asta vor asculta", a scris ea intr-un mesaj trimis AP.

YahooNews noteaza ca, in cursul diminetii, mii de persoane care au luat parte la alte doua marsuri au traversat Brooklyn Bridge fara probleme.

Tot sambata, marsuri de protest impotriva sistemului bancar si a corporatiilor au avut loc in Albuquerque (New Mexico), Boston si Los Angeles.

Cateva zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park incepand din 17 septembrie. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu 14 zile la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba. Sambata trecuta, peste 80 de manifestanti au fost arestati de politistii din New York.

Protestele au fost in majoritate pasnice. Vedete de la Hollywood, precumMichael Moore si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!".