Fotografiile si inregistrarile video cu liderul al-Qaida Osama bin Laden dupa ce acesta a fost ucis, in luna mai, in urma unui raid efectuat de trupele speciale americane in Pakistan, nu ar trebui sa fie facute publice pentru ca ar dezvalui secrete militare si ale serviciilor de informatii si, totodata, ar putea duce la violente impotriva personalului american, argumenteaza administratia Obama in documentele depuse, luni seara, la tribunalul federal din Washington, relateaza politico.com.

Noile documente, intocmite de Departamentul american de Justitie, ofera putine informatii cu privire la aceste imagini, dar seful Serviciului National Clandestin din cadrul CIA (divizia pentru spionaj si operatiuni sub acoperire) mentioneaza ca CIA are "52 de fotografii si/sau inregistrari video... unice", ce il infatiseaza pe bin Laden in timpul sau dupa operatiunea trupelor americane din mai. Bennett nu a mai oferit si alte detalii, dar precizeaza ca toate imaginile sunt clasificate "strict secret", ceea ce inseamna ca dezvaluirea acestora ar putea duce la "daune extrem de grave" pentru securitatea nationala americana.

"Toate inregistrarile sunt produsul unei operatiuni extrem de sensibile, in afara tarii, care a fost coordonata de CIA", a scris Bennett, sustinand ca divulgarea informatiilor ar dezvalui "activitati si/sau metode ale serviciilor de informatii". El a numit fotografiile "infioratoare", explicand ca acestea redau rana de glont din capul lui bin Laden. Este neclar insa daca descriile lui se refera la toate imaginile si inregistrarile video sau doar la unele dintre acestea.

Osama bin Laden a fost ucis in zorii zilei de 2 mai in orasul pakistanez Abbottabad, in urma unui raid al trupelor operationale speciale Navy SEALs. Autoritatile americane au decis sa scufunde cadavrul liderului terorist in mare, la numai cateva ore dupa operatiune. De asemenea, Casa Alba a anuntat ca nu va difuza imaginile cu Osama bin Laden mort, pentru a evita ca acestea sa serveasca drept incitare suplimentara la violenta si instrument de propaganda.