​Wangari Maathai, militanta ecologista din Kenya, care a devenit, in 2004, prima femeie de origine africana distinsa cu Premiul Nobel pentru Pace, a murit in spital, la varsta de 71 de ani, din cauza cancerului de care suferea, anunta Reuters. Wangari Maathai era si membru al Parlamentului din Kenya si milita pentru drepturile femeilor.

Wangari MaathaiFoto: Reuters

Wangari Maathai a fondat in 1977 “Miscarea centurii verzi”, principalul proiect de plantare de arbori in Africa, care a dus si la crearea de locuri de munca pentru femei, ajutandu-le sa-si ridice nivelul in societate.

Biolog si profesor, Wangari Maathai era si o infocata sustinatoare a respectarii drepturilor omului, motiv pentru care a fost hartuita, calomniata si trimisa dupa gratii de regimul autoritar al fostului presedinte kenyan Daniel Arap Moi, in anii '70 si '80.

Ea a intrat in Parlamentul kenyan in decembrie 2002, iar in ianuarie 2003 a fost numita ministru - adjunct in ministerul mediului, resurselor naturale si faunei salbatice. Maathai a declarat ca protejarea mediului si promovarea pacii sunt doua chestiuni strans legate intre ele: “Atunci cand ne distrugem resursele naturale, iar acestea se imputineaza, ne batem intre noi pentru a le stapani,” spunea ea.