Eforturile palestinienilor de a fi acceptati cu drepturi depline la ONU vor esua deoarece o astfel de initiativa trebuie sa treaca prin Consiliul de Securitate, iar Statele Unte isi vor exercita dreptul de veto in acest caz, a spus duminica premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de Jerusalem Post. Seful Executivului de la Ierusalim a spus ca nu este ingrijorat de Adunarea Generala a ONU unde palestinienii isi vor prezenta cazul: "E posibil sa treci orice rezolutie acolo".

Benjamin NetanyahuFoto: Reuters

Referindu-se la posibilitatea ca palestinienii sa incerce sa obtina aprobarea unei rezolutii in Adunarea Generala a ONU, Netanyahu a minimalizat importanta unui astfel de vot, insa a recunoscut ca orice rezolutie poate fi adoptata in acest organism: "Este posibil sa decida acolo ca soarele rasare in vest si apune in est. Aceasta rezolutie ar trece acolo, insa nu are nici aceeasi greutate, nici aceeasi importanta".

Premierul israelian urmeaza sa plece spre Statele Unite la sfarsitul acestei saptamani, pentru a se intalni cu presedintele american Barack Obama si a se adresa Adunarii Generale a ONU.

Netanyahu a spus ca vizita sa la ONU are doua obiective: "sa prezinte adevarul nostru... dorinta noastra de pace" si sa se asigure ca efortul palestinienilor de a fi acceptati cu drepturi depline la ONU nu serveste la evitarea negocierilor de pace sau ca va reusi sa treaca in Consiliul de Securitate.

"ONU nu este un loc unde Israelul este laudat, dar cred ca este important ca eu sa merg acolo pentru a prezenta atat statul Israel, cat si adevarul - iar adevarul este ca Israelul doreste pacea si adevarul e ca palestinenii fac tot ce pot pentru a distruge negocierile directe de pace", a spus Netanyahu.

Jeruslaem Post scrie ca, in afara deplasarii premierului Netanyahu la ONU, in zilele urmatoare va avea loc o intensa activitate diplomatica pentru a preveni incercarea palestinienilor de a fi recunoscuti la ONU cu drepturi depline. Trimisi special din cvartetul pentru Orientul Mijlociu se intalnesc duminica la New York pentru a discuta problema.

Israelul si SUA se opun eforturilor palestiniene la ONU

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat vineri ca va cere recunoasterea cu drepturi depline a Palestinei la ONU, atunci cand va lua parte saptamana viitoare la Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York,

indicand ca va solicita un vot in aceasta chestiune in cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Atat Israelul, cat si Statele Unite se opun ferm unei astfel de decizii, afirmand ca un stat palestinian poate fi creat doar prin negocieri directe. Administratia de la Washington a anuntat deja ca isi va exprima dreptul de veto in cazul unui posibil vot in Consiliul de Securitate.

Joia trecuta, palestinienii au lansat oficial campania de recunoastere a statului lor ca membru cu drepturi depline al ONU, anuntand ca vor organiza o serie de demonstratii pasnice in zilele urmatoare, inainte de debutul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, la 21 septembrie.

Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Israelul se opune efortului palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite.

New York Times preciza zilele trecute ca oficialii de la Washington au lansat un efort diplomatic major pentru a evita o confruntare ce ar putea aparea ca urmare a incercarilor palestinienilor de a obtine recunoasterea ca stat cu dreptuti depline la ONU. Potrivit unor oficiali americani si diplomati straini, Administratia Obama a propus un plan de reluare a negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, pentru a incerca sa-l convinga pe Abbas sa renunte la intentia de a solicita recunoasterea la ONU, in cadrul Adunarii Generale din septembrie.​

Washingtonul insa nu beneficiaza de sustinere suficienta pentru a bloca un posibil vot in Adunarea Generala, care sa modifice statutul palestinienilor, de la un stat "observator fara drept de vot" la o "entitate fara drept de vot". Acest lucru ar permite palestinienilor sa adere la numeroase organizatii din cadrul ONU si sa deschida procese impotriva Israelului la Tribunalul Penal International.