Oficialii de la Washington au lansat un efort diplomatic major pentru a evita o confruntare ce ar putea aparea ca urmare a incercarilor palestinienilor de a obtine recunoasterea ca stat cu dreptuti depline la ONU, transmite Reuters, citand un material din New York Times. Potrivit unor oficiali americani si diplomati straini, Administratia Obama a propus un plan de reluare a negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, pentru a incerca sa-l convinga pe presedintele Autoritatii Palestinene, Mahmoud Abbas, sa renunte la intentia de a solicita recunoasterea la ONU, in cadrul Adunarii Generale din septembrie.​

Americanii i-au spus lui Abbas ca isi vor exercita dreptul de veto la orice cerere adresata Consiliului de Securitate al ONU de a recunoaste Palestina ca nou stat membru.

Washingtonul insa nu beneficiaza de sustinere suficienta pentru a bloca un posibil vot in Adunarea Generala, care sa modifice statutul palestinienilor, de la un stat "observator fara drept de vot" la o "entitate fara drept de vot". Acest lucru ar permite palestinienilor sa adere la numeroase organizatii din cadrul ONU si sa deschida procese impotriva Israelului la Tribunalul Penal International.

Oficialii americani si diplomatii straini, pe care New York Times nu i-a identificat, au afirmat ca Administratia de la Washington vrea sa evite exprimarea dreptului de veto, precum si a unui vot in Adunarea Generala, care ar face ca SUA si alte cateva tari sa fie singurele ce se opun recunoasterii statului Palestina.

Times a scris ca, in timp ce unii dintre oficialii americani sunt increzatori ca se va ajunge la un compromis pentru a evita un vot la ONU, Administratia Obama are planuri pentru a limita consecintele in cazul in care acesta totusi se va produce. Intre acestea se numara eforturile pentru a se asigura ca israelienii si palestinienii vor continua sa coopereze in ceea ce priveste securitatea din Cisiordania si la frontierele Israelului.

Uniunea Europeana a incercat, de asemenea, sa relanseze discutiiile dintre israelieni si palestinieni, in contextul unor disensiuni majore intre statele europene legate de recunoasterea Palestinei.

Reuters precizeaza ca, deoarece negocierile de pace cu israelienii au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Israelul se opune efortului palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite.