Inflația a scăzut în acest an de la un maxim de peste 15% în februarie la 6,7% în noiembrie 2023, ceea ce este o veste extraordinară chiar dacă ușor înșelătoare. Pentru că scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor ci doar creșterea lor mai lentă. Un produs care acum 50 de ani costa un leu, în noiembrie 2023 ar costa circa 15 lei.

Inflația îți afectează puterea de cumpărareFoto: Paul Marriott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prețurile sunt încă în creștere. Alimentele, hainele sau serviciile telefonice, toate continuă să se scumpească, ceea ce face ca leii pe care îi ai pe card sau în buzunare să procure tot mai puține lucruri. Practic, în ultimii 50 de ani doar în doi ani România a avut perioadă de deflație (inflație negativă, asociată cu scăderi de prețuri- e cazul anilor 2015 și 2016).

Indiferent de modul în care o măsori, inflația este omniprezentă în economie. Uneori o simți direct, alteori vine pe furiș, dar întotdeauna îți erodează puterea de cumpărare, degradând valoarea banilor.

Iar viitorul nu aduce neapărat vești bune. Cheltuielile pentru trecerea la energie curată, schimbările climatice, creșterea cheltuielilor militare și lipsa forței de muncă ar putea menține pentru un timp prețurile la un nivel ridicat.

Inflația- „cea mai perfidă taxă” sau „impozitul ascuns”

Ambele definiții sunt corecte. Inflația este adesea menționată drept „cea mai perfidă taxă”, deoarece efectele sale trec neobservate de majoritatea oamenilor. Ipotetic, plata unei dobânzi de 4% la un depozit bancar într-o perioadă în care inflația este de 7%, îi face pe mulți să se simtă cu 4% mai bogați. De fapt, sunt cu 3% mai săraci.

Ceea ce știm clar este că inflația nu va dispărea prea curând. Ceea ce poți face este doar să te protejezi astfel încât scumpirile să te afecteze cât mai puțin.

E greu de spus în ce să investești ca să te protejezi contra scumpirilor. Unii recomandă aurul, alții imobiliarele, alții investițiile pe piața de capital.

Poate vi se pare curios, dar cea mai bună cale de a te proteja contra inflației este să investești în tine

De departe, cea mai bună investiție pe care o poți face este o investiție în tine. Unul care te va ajuta să depășești vremuri tulburi care ar putea apărea.

Această investiție începe cu o educație de calitate și continuă cu menținerea la zi a competențelor și cu dobândirea de noi abilități necesare într-un viitor nu prea îndepărtat . A fi capabil să rămâi la curent cu nevoile în schimbare ale unei societăți te poate ajuta nu numai să-ți protejezi salariul, ci și să-ți protejezi cariera în cazul unor crize.

Partea proastă e că în România sub 15% din populația de 18-69 de ani a căutat în ultimele 12 luni informații referitoare la posibilitățile de a urma cursurile unei instituții de învățământ din cadrul sistemului de educație sau de a participa la forme de instruire non-formale, arată o cercetare a INS.

De inflație te poți proteja fie prin monitorizarea atentă a cheltuielilor fie prin încercarea de a-ți crește veniturile.

Examinați-vă cheltuielile

Reduceți cheltuielile discreționare, cele care chiar nu sunt necesare deși vă lasă impresia că ar fi. Tăiați bugetele alocate divertismentului cu doar 5% și vedeți dacă nu vă descurcați la fel de bine în continuare.

În cazul unei achiziții majore pe care o vizați (mașină sau utilaje gen panouri fotovoltaice) decizia ar trebui să fie de cumpărare, întrucât probabil că prețurile vor crește. În cazul locuințelor, puțină răbdare nu ar strica.

Renegociați-vă, acolo unde se poate, abonamentele: cel de cablu, de telefonie. Știu oameni care sună an de an la firmele de telefonie ca să întrebe care e cel mai avantajos abonament pe care l-ar putea obține. Și trece fără emoții de la o companie la alt, dacă economisește chiar și 20 de lei pe lună.

Reduceți numărul de abonamente pe care le aveți, dacă nu le utilizați pe toate din plin. Din când în când faceți un „audit” al acestor abonamente, măcar pentru a vedea dacă uneori ele nu se scumpesc, iar scumpirile apar doar pe cardul dvs., fără să mai fiți notificat

Pe partea de venituri, căutați băncile care oferă dobânzi mai mari decât cele care vi se bonifică acum. Investiți în programele guvernamentale gen Fidelis sau contul Junior Centenar.

Inflația nu este aceeași pentru toată lumea. Iar trei români din 10 nici nu cred că inflația va mai reveni vreodată la normal

Inflația s-a calmat la o medie de 6,72%, conform celor mai recente date. Dar rata națională inflației e puțin probabil să fie rata inflației personale a Dvs. Dacă ești gurmand o simți altfel decât o simte un vegetarian. De asemenea, inflația îi afectează mai mult pe cei cu venituri mici decât pe bogați. Cineva care trăiește din salariul minim are de făcut alegeri importante când stă în fața raftului de la magazin.

Important e să ne protejăm de inflație și să fim conștienți că prețurile nu vor scădea prea curând. De fapt, trei români din 10 nici nu cred că inflația va mai reveni vreodată la normal