Miercuri, 2 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21), în cadrul competiţiei Woman in Cinema a celei de-a noua ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF), va fi prezentat cel mai recent film al cunoscutei actriţe, scenariste şi regizoare franceze Agnès Jaoui (O CHESTIUNE DE GUST / LE GOUT DES AUTRES, PRIVEŞTE-MĂ! / COMME UNE IMAGE, ŞOAPTELE PLOII / PARLEZ-MOI DE LA PLUIE).

Sub curcubeu, de şi cu Agnès Jaoui Foto: Cinemateca Romana

Filmul SUB CURCUBEU (AU BOUT DU CONTE / UNDER THE RAINBOW), de şi cu Agnès Jaoui, a avut premiera în Franţa în martie 2013, iar luna aceasta va fi prezentat în premieră şi în SUA, la festivalurile internaţionale de la Hamptons şi Chicago. Scenariul este scris, ca şi cele ale primelor trei filme semnate de Agnès Jaoui, de către regizoare împreună cu partenerul ei de viaţă, Jean-Pierre Bacri, care interpretează şi el un rol important.

Ro-IFF 2013 continuă la Cinemateca Union, sub sloganul „Festival de film cu guget mic şi filme mari”, până duminică, 6 octombrie.

SUB CURCUBEU este o comedie dulce-amară a cărei protagonistă, Laura (Agathe Bonitzer), are 24 de ani şi încă îl aşteaptă pe Făt-Frumos. Atunci când Sandro (Arthur Dupont) apare la o petrecere, exact ca prinţul din visele ei, crede că l-a găsit pe cel ales. Dar, apoi, când îl întâlneşte pe Maxime (Benjamin Biolay), Laura începe să se întrebe dacă unii prinţi sunt mai fermecători decât alţii. Desigur, Sandro are problemele sale. Tatăl său, Pierre (Jean-Pierre Bacri), doar ce a întâlnit-o pe Doamna Irma (Colette Kraffe) la înmormântarea tatălui său şi acest lucru i-a amintit de data propriei sale morţi, pe care Doamna Irma i-a prezis-o cu ani în urmă. Acum, Pierre nu este în stare să îşi mai facă planuri, nici în legătură cu noua sa parteneră, Éléonore (Valérie Crouzet), dar nici în legătură cu Sandro. Şi Maxime are propriile sale probleme, la fel ca şi Éléonore, Marianne (Agnès Jaoui), Jacqueline (Dominique Valadié) şi toţi ceilalţi. Dar nu vă faceţi griji: în cele din urmă, vor trăi toţi fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Agnès Jaoui scrie scenarii, regizează filme, este actriţă şi cântăreaţă, şi a obţinut foarte multe premii pentru activitatea sa. S-a născut în Antony, Hauts-de-Seine, şi este de origine evreiască tunisiană. Lucrează în colaborare cu partenerul său Jean-Pierre Bacri. A fost distinsă cu: Premiul César pentru Cel mai bun scenariu (SMOKING / NO SMOKING, 1994), UN AIR DE FAMILLE (1997), ACELEAŞI ÎNTÂMPLĂRI CU CÂNTEC / ON CONNAÎT LA CHANSON (1998), LE GOUT DES AUTRES / O CHESTIUNE DE GUST (2001) (scrise toate împreună cu Bacri), Premiul César pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar în ACELEAŞI ÎNTÂMPLĂRI CU CÂNTEC, Premiul César pentru cel mai bun film – O CHESTIUNE DE GUST, Premiul René Clair, 2001 (împreună cu Bacri), Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, 2004 (împreună cu Bacri, pentru COMME UNE IMAGE / PRIVEŞTE-MĂ!), Victoires de la Musique: „Canta” – declarat „albumul muzical mondial al anului 2007”.

În aceste zile de Ro-IFF, spectatorii mai pot vedea la Cinemateca Union scurtmetraje şi documentare, lungmetraje premiate în secţiunea Panorama, filme din secţiunile Alternative şi Underground, secţiunea 2x3 dedicată cineastului român Adrian Popovici şi un program special ÉCU on Tour, oferit de The European Independent Film Festival.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor din întreaga lume (Woman in Cinema).