După experienţa de anul trecut cu proiecţiile filmelor româneşti „Aurora” de Cristi Puiu şi „Morgen” de Marian Crişan, in acest an Romania va fi prezenta la Festivalul Internațional de Film de Autor din Barcelona, D’A (27 aprilie – 6 mai) cu Loverboy de Cătălin Mitulescu. Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu a fost selectat de organizatori şi este proiectat în festival cu sprijinul ICR.

Imagine din "Loverboy"Foto: Hotnews

Filmul este inclus în noua secțiune a Festivalului, Talents, dedicată regizorilor cu mai puțin de trei lungmetraje în filmografie, dar care s-au remarcat în circuitul internațional al festivalurilor. Alături de filmul românesc, sunt prezentate în această secțiune titluri semnate de Gianluca i Massimiliano De Serio, Karl Markovics, Michaël R. Roskam, Djinn Carrénard, Gabriel Velázquez, Justin Kurzel, printre alții. Desirée de Fez, critic de film și jurnalist, va prezenta filmul înainte de proiecții.

Festivalul reprezintă o propunere nouă în domeniul audio-vizualului în Barcelona care explorează domeniul filmului de autor și urmăreşte să prezinte o panoramă internaţională a celor mai bune filme de autor contemporane şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional şi nedistribuiţi în cinematografele din Spania.

Programul D’A 2012 propune peste 50 de filme de lungmetraj, producții recente semnate de regizori consacrați, filme premiate de critică și de public în festivaluri din toată lumea, cel mai bun film independent, propuneri de noi talente și un ciclu retrospectiv dedicat lui Claire Denis. Festivalul va fi vizitat de regizorii Claire Denis, João Canijo, Philippe Falardeau, Albert Serra, Carlos Vermut, Carles Torras, Fran Ruvira, Jonathan Cenzual, Judith Colell, Carles Congost, Gabriel Velázquez, Andrés Duque, Yonay Boix și Pol Regall.