„Sângerările menstruale anormale necesită nu doar consult ginecologic, ci și o evaluare amănunțită“, semnalează dr. Doinița Pariza, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița. Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile de până în 30 de ani sunt în sfera ginecologică și hormonală, însă medicii buni, care abordează cu atenție pacientele, apelând la investigațiile potrivite, pot identifica din timp cauzele reale ale unor simptome aparent normale.

Pachet de prevențieFoto: MedLife

Femeile cu vârste între 20 și 30 de ani sunt, în general, active fizic și social, iar profesional sunt în plină ascensiune, așa că de multe ori, atenția acordată stării de sănătate trece în plan secund. Împreună cu medicul ginecolog Doinița Pariza identificăm mai jos care sunt semnele și simptomele care nu trebuie ignorate de femeile tinere și cum pot fi prevenite problemele de sănătate serioase.

Infecțiile ginecologice, cele mai frecvente probleme ale femeilor tinere. Semne și simptome

Cel mai des, femeile cu vârste până în 30 de ani merg la medic pentru că prezintă simptome ginecologice neobișnuite. „Scurgerile vaginale neplăcute, însoțite de simptomatologia aferentă – mâncărimi, arsuri, disconfort la raporturile sexuale – sunt pe primul loc în topul celor mai frecvente afecțiuni întâlnite la femei în grupa de vârstă 20-30 de ani“, spune medicul ginecolog.

Impropriu numite leucoree, pentru că termenul provine din limba greacă, iar leukos înseamnă alb, scurgerile vaginale pot avea culori variate – de la alb, alb-cenușiu, la galben și chiar verzui. Și consistența poate fi un indicator al eventualelor probleme ginecologice, putând fi: apoasă, brânzoasă, clară, mucoasă. Aceste secreții pot păta sau nu lenjeria, dar în orice caz, sunt neplăcute și persoanele cu aceste manifestări ar trebui să se prezinte la medicul ginecolog. Simptomele se accentuează în timpul menstruației, după sex și în cazul în care se utilizează dușuri vaginale.

„Infecțiile vulvovaginale sunt cauzate, în mare, de germeni cu transmitere sexuală. Aspectul scurgerii vaginale ajută medicul să se poată orienta diagnostic, astfel: infecțiile cu Candida albicans sunt, de obicei, alb brânzoase, cele din vaginita trichomoniazică (n.r. – provocate de infecția cu Trichomonas) sunt verzui, în vaginoza bacteriană – alb-cenușii, cu miros neplăcut“, enumeră dr. Pariza.

Totuși, medicul menționează că scurgerile vaginale își modifică aspectul în mod natural pe parcursul unei luni, astfel că, la mijlocul ciclului, femeile pot prezenta o secreție mucoasă, transparentă, abundentă, care nu pătează lenjeria. Aceasta reprezintă mucusul cervical abundent de la ovulație, care favorizează ascensiunea spermatozoizilor și are legătură cu vârful perioadei de ovulație, nu este patologică.

Doar dacă scurgerile sunt anormale și sunt însoțite de simptome precum prurit, arsuri, dureri în timpul sexului, dar și de simptome urinare, cum sunt disuria (usturimi la urinat) sau polakiuria (nevoia frecventă de urinare), sunt necesare investigații și analize specifice.

„Pe lângă prelevările din vagin, le recomand pacientelor și alte investigații și analize, cum ar fi, de exemplu, sumarul de urină și urocultura, întrucât infecțiile vulvovaginale pot fi însoțite și de infecții urinare ascendente. Germenii menționați pot fi sursa pentru astfel de infecții care pot avea consecințe nefavorabile pe termen lung, cum ar fi: cistite interstițiale greu de tratat sau infecții urinare ascendente cu afectare renală“, menționează doamna doctor.

Infecțiile cu transmitere sexuală pot fi asimptomatice

La nivel mondial, peste un milion de infecții cu transmitere sexuală sunt contractate în fiecare zi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În 2020, estimările OMS indicau 374 de milioane de infecții noi cu una dintre aceste patru cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală: trichomoniază (156 de milioane), Chlamydia (129 de milioane), gonoree (82 de milioane) și sifilis (7,1 milioane). De asemenea, se estimează că peste 300 de milioane de femei din toată lumea au o infecție cu HPV (virusul papilloma uman), cauza principală a cancerului de col uterin. La acestea se mai adaugă și infecțiile cu virusurile hepatitice B și C și cele cu HIV/SIDA. Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, o mare parte dintre aceste infecții afectează serios fertilitatea feminină, iar unele dintre ele pun chiar în pericol viața.

În România, rapoartele anuale de sănătatea reproducerii nu includ toate aceste infecții cu transmitere sexuală, astfel că situația din țara noastră este neclară.

Nu toate infecțiile cu transmitere sexuală dau simptome imediate și zgomotoase. „Printre bolile cu transmitere sexuală care nu dau simptome imediate se numără infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), hepatita B, mai puțin hepatita C, sifilisul, HPV. Aceste afecțiuni transmise sexual se pot manifesta la luni distanță de momentul infecției. De aceea, sunt necesare investigații sanguine repetate, la interval de 6 luni de la momentul presupus al infecției. Virusul papiloma uman (HPV) nu poate fi depistat uneori clinic, întrucât este posibil ca pacienta să nu prezinte simptome locale, iar leziunile provocate să nu poată fi vizualizate cu ochiul liber. Sifilisul poate și el trece neobservat dacă pacienta neglijează leziunea unui șancru primar pe care îl poate confunda cu o leziune herpetică și nu se prezintă la timp la medic“, spune dr. Doinița Pariza.

Ca metode de prevenție, medicul ginecolog enumeră folosirea prezervativului timp de cel puțin opt luni după schimbarea partenerului. Fidelitatea în cuplu este un alt factor care poate limita transmiterea acestor boli, dar și vaccinarea pentru hepatita B și pentru HPV. Analizele anuale sunt esențiale pentru screening periodic și pentru depistarea precoce a infecțiilor, înainte de apariția complicațiilor.

Durerile puternice la menstruație nu sunt normale și pot indica o afecțiune serioasă - endometrioza

Un alt motiv frecvent pentru care femeile tinere merg la medic îl reprezintă durerile la menstruație, dismenoreea, potrivit medicului Doinița Pariza. „Aproximativ 90% din femei vor acuza la un moment dat al vieții lor dureri la menstruație. Dacă dismenoreea nu se rezolvă după o perioadă de tratament, ci este la fel de intensă sau chiar se agravează în ciuda tratamentului, este nevoie de o evaluare complexă pentru identificarea eventualelor cauze organice. Endometrioza este una dintre ele. Alte cauze potențiale sunt: infecții pelvine, chisturi ovariene, sarcină, anomalii uterine sau tulburări psihosociale, cauze urologice sau chiar gastrointestinale“, spune specialista.

Aproximativ 70% din adolescente pot prezenta dismenoree rebelă la tratament, având endometrioză, potrivit medicului. Iar în Statele Unite ale Americii, statisticile indică dismenoreea ca fiind responsabilă pentru aproximativ 70% din rata absenteismului feminin la locul de muncă.

„Endometrioza este o afecțiune complexă și necesită o abordare complexă. Diagnosticul se poate pune cu ocazia investigației pacientelor cu dismenoree primară care nu răspund la tratamentul cu contraceptive orale. Acest lucru se poate întâmpla la sub 20 ani, dar cazurile sunt mai frecvente în grupa 20-30 ani, când pacientele vin pentru investigații ale infertilității sau ale sângerărilor menstruale anormale ori ale durerilor pelvine inexplicabile“, explică dr. Pariza.

Ecografia transvaginală este o investigație cu o acuratețe mare în acest diagnostic, în cazul în care ovarul este sediul endometrioamelor sau dacă există leziuni paraovariene sau chiar intestinale (implante endometriale pe intestinul adiacent).

Tulburările menstruale pot necesita evaluare hormonală

În cele mai multe cazuri, tulburările ciclului menstrual – a treia cea mai frecventă cauză de prezentare a femeilor între 20 și 30 de ani la medic au cauze ce pot fi identificate prin investigațiile obișnuite recomandate de medicul ginecolog.

Menstruațiile neregulate, de exemplu, pot avea drept cauză sindromul de ovare polichistice (PCOS). Principala manifestare o reprezintă problemele de fertilitate, dar acest sindrom include o constelație de tulburări, potrivit medicului:

  • hiperandrogenism (excesul de hormoni androgeni, cum este testosteronul),
  • disfuncție ovulatorie (ovulația este neregulată),
  • prezența chisturilor la nivelul ovarelor (se pot evidenția prin efectuarea unei ecografii abdominale sau transvaginale),
  • obezitate,
  • acnee,
  • rezistență la insulină.

„Femeia suspectă de PCOS va face screening pentru TSH (n.r. – hormonul de stimulare tiroidiană), PRL (n.r. - prolactină) și 17 alfa-OH progesteron matinal, pentru a elimina afecțiunile tiroidiene, exces de prolactină sau hiperplazie suprarenaliană congenitală non-clasică“, completează dr. Pariza.

Sângerările menstruale anormale pot ascunde afecțiuni grave

Uneori, atunci când punem pe primul plan cariera, așa cum se întâmplă mai ales în categoria de vârstă 20-30 de ani, ne scapă semnalele importante pe care ni le transmite corpul. O sângerare menstruală anormală poate ascunde probleme de sănătate serioase, semnalează doamna dr. Doinița Pariza, care ne povestește cazul recent al unei paciente de 26 de ani: „Pacienta s-a prezentat în clinica MedLife, pentru că «nu se mai oprea menstruația». Deși avea un examen de boli interne efectuat în urmă cu două luni, care a relevat, la citirea simplă a hemogramei, un număr periculos de mic de trombocite – 16.000, când valoarea normală este undeva peste 200.000 – și a fost îndrumată spre hematolog, pacienta nu s-a prezentat la medic, prioritizând jobul care îi ocupa mult timp“.

Un examen medical mai amănunțit a evidențiat prezența unor echimoze (vânătăi) extinse pe ambele picioare, apărute spontan, nu în urma unui traumatism. După ce a constatat și că examenul ginecologic este în parametri normali, medicul a concluzionat că sângerarea menstruală prelungită nu avea nicio legătură cu sfera genitală.

„Ținând cont de rezistența pacientei «de a nu lipsi la job», în ciuda consecințelor asupra propriei sănătăți, am trimis-o de urgență pentru internare într-o clinică de hematologie, unde a beneficiat în regim de urgență de biopsie medulară și de alte investigații, și a primit tratamentul adecvat. E important să reamintim că boli de sânge, precum leucemiile, aplaziile medulare, trombocitopeniile pot avea ca primă manifestare metroragiile (n.r. – sângerările menstruale abundente)“, subliniază dr. Pariza.

Consultația ginecologică face parte din pachetul de prevenție pentru femeile cu vârste între 20 și 30 de ani lansat de MedLife. Pachetul „Tânără frumoasă și sănătoasă“ mai include o consultație de medicină internă/generală și o ecografie de cord, alte investigații indicate în cazul femeilor tinere. MedLife a lansat în acest an pachetele de prevenție personalizate pe categorii de vârstă și de sex, pentru o evaluare completă a stării de sănătate și depistarea precoce a eventualelor probleme de sănătate care pot pune viața în pericol.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiunea Facem România bine.

Articol susținut de MedLife