Presedintele Traian Basescu a transmis, marti, un mesaj comunitatii musulmane din Romania cu ocazia sarbatorii Ramazan Bayram, multumindu-le membrilor acesteia pentru "felul in care contribuie la binele comun al societatii", informeaza Mediafax.

"Doresc sa transmit reprezentantilor comunitatii musulmane din Romania gandurile mele bune si urari de sanatate cu ocazia sarbatorii Ramazan Bayram. Aceasta sarbatoare imi ofera prilejul de a sublinia, inca o data, faptul ca prin intreaga experienta de convietuire armonioasa si de dialog cu celelalte culturi, comunitatea musulmanilor din Romania este un model de solidaritate si colaborare intr-un cadru multietnic", se arata in mesajul presedintelui.

Traian Basescu a mai spus in mesajul transmis ca "Dobrogea este un spatiu privilegiat, in care cetatenii romani de etnie turca sau tatara isi pastreaza identitatea si traditiile".

"Consider ca trebuie sa privim aceasta diversitate a credintelor si a culturilor ca pe o bogatie a umanitatii. Respectul fata de cei ale caror valori si credinte sunt diferite si cultura dialogului reprezinta, in opinia mea, premisele pentru o civilizatie a pacii", a mai adaugat presedintele.

Cei aproximativ 100.000 de credinciosi de confesiune islamica din Romania sarbatoresc, incepand de marti, timp de trei zile, "Ramazan Bayram", sarbatoare ce marcheaza sfarsitul celor 29 de zile de post aspru si al celei de-a noua luni a anului islamic, considerata luna postului, a fericirii, a iertarii.

"Postul si, respectiv, luna sfanta Ramazan, dureaza 29 de zile, perioada in care musulmanii practicanti se dedica sublimei contemplari a pacii si armoniei divine, cele patru saptamani fiind petrecute in abstinenta totala si rugaciuni pentru primenirea corporala si mentala", a explicat seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Iusuf Muurat.

Dupa o luna de post, cei aproximativ 100.000 de credinciosi musulmani aflati pe teritoriul Romaniei sarbatoresc "Ramazan Bairam", slujbele religioase urmand sa fie oficiate in toate geamiile din tara.

Ramazan Bairam-ul a inceput la 30 august si dureaza trei zile, perioada in care credinciosii musulmani merg in vizita la rude si prieteni, sarbatoresc si servesc dulciuri.

Postul Ramazanului este un act de pietate si recunostinta fata de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfanta, Coranul. Traditia islamica spune ca tot in aceasta perioada portile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se inchid. In toata perioada postului de Ramazan, geamiile si moscheile de pretutindeni sunt deschise in fiecare noapte.

Luna Ramazan se incheie in noaptea de 29 august.