Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a reiterat, sambata, la Alba Iulia, ca "piata funciara a Romaniei nu va fi pusa la dispozitia speculatorilor de terenuri".

Prezent, la sfarsitul saptamanii trecute la inaugurarea unui Targ de animale in orasul Zlatna, in Muntii Apuseni, Valeriu Tabara i-a indemnat pe fermieri sa nu-si vanda pamantul, spunandu-le ca valoarea acestor terenuri - pasuni si fanete - va creste.

"Vreau sa va spun ca valoarea terenurilor care va creste in viitor este a acestor pasuni si fanete. (...) Aceste terenuri sunt cele a caror valoare va creste. Va asigur. (...) Nu terenurile cu valoare imobiliara de langa orase vor avea valoare. Ele vor ramane undeva, sigur, cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spectaculoase", spunea, pe 13 august, ministrul Tabara.

Sambata, la Alba Iulia, Valeriu Tabara a explicat ca, desi 'se supara unii' sustinand ca ar fi 'determinat cresterea pretului la terenuri', el nu a facut decat sa stimuleze si sa ii atentioneze pe romani ca se gasesc 'in fata unei avutii pe care o au, a unei averi, si pe care nu o pot risipi oricum, asa cum s-a intamplat in urma cu 15 - 18 ani, prin acea lege a pietei funciare in care terenuri din zona agricola de prima marime a tarii s-au vandut cu 50 de marci'.

"Asta a fost un jaf ordinar facut la adresa detinatorilor de pamant, sigur intr-o situatie dificila, grea, dar nu faci facilitati cand situatia este grea si care creeaza probleme de acest gen", a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a dezvaluit ca, dupa declaratiile de la Zlatna, a fost sunat, atat din strainatate, cat si din tara, de mari cumparatori de terenuri. 'Am fost atentionat ca am spus ceva legat de marimea fermelor, imi mentin punctul de vedere', a declarat Tabara. Acesta sustine ca trebuie creionat acel sistem in care sa se intareasca ferma familiala, nu ferma mica, sa se mearga 'spre acele ferme care constituie forta unui sector economic cum este cel agricol'.

"Si voi merge mai departe cu acest principiu, indiferent cine ar fi parteneri. Eu sper sa fie parteneri de discutii, de dezbateri. Inclusiv problema cred ca va fi reluata pana la nivel de presedinte, de prim-ministru. Nu este una oarecare", a spus Tabara.

El a adaugat ca isi mentine si punctul de vedere referitor la atentionarea asupra gestionarii resurselor din zona de munte.