
In 2010, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 67,4%, cea mai slaba din ultimul deceniu. Din anul 2000, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat nu a coborat la nivel national sub pragul de 75%. Potrivit calendarului examenelor publicat de Ministerul Educatiei, contestatiile vor fi depuse luni, 4 iulie, intre orele 08:00 - 12:00, iar solutionarea acestora se va realiza in perioada 5 - 7 iulie. Afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie.
MATERIAL IN CURS DE ACTUALIZARE
Citeste si:
limba romana nu e optionala, iar istoria si geografia romaniei se invata in romana intr-o perioada, iar un om care nu stie prea multe intr-o limba straina poate acorda mai multa atentie la cate-o opera analizata decat unul care nu are dificultati in a le intelege, dar nici interes
Si daca la mate ar fi fost subiectul mai usurel, gen modelul postat pe net, sunt sigura ca ar fi fost alta situatie.
-Bei, mananci si... stai degeaba.....
de aia luat Hargita note mare la Bac.
Eu am dat bacul in 1993, si le-am dat in limba romana. Mentionez ca atunci se preda, teoretic, numai in limba romana, si eu am fost intr-o clasa maghiara. Profesorii , totusi, dupa dictarea partii obligatorii in romana, ne explicau si in maghiara. Evident, cei care intelegeau maghiara. Trebuie sa recunosc, ca nici eu nu luam bac'-ul in conditiile de azi (camere de luat vederi, etc.), dar asta e. Cu respect, Attila.
Pana una alta, se pare ca tocmai tu esti cel cu "probleme".
Dar mai ramane o problema, pe profesori cine ii scutura sa-i trezeasca la realitate.
Degeaba ii pica pe elevi la BAC daca din scoala nu au dascali responsabili sa se ocupe serios de dascalit.
Altfel totul se resfrange asupra buzunarului parintilor, care vor baga mai multi bani in pregatiri... intr-un sistem cu invatamant "gratuit".
Salarizarea trebuie facuta in functie de performante
Faceti si voi cu profesorii ca fiica-mea de 5 ani care asteapta sa faca 9 ani ca sa poata scrie si citi. DACA AI 18 ANI NU inseamna ca POTI LUA BAC-ul. Si nici profesorul nu poate sa-ti crape capul sa-ti bage informatia. Si daca nu intelegeti ceva inseamna ca nu ati avut rabdarea sa studiati prea mult problema sau ati sarit un capitol.
Voi ce credeti ca e in facultate? Iti explica profesorul la clasa ceva, si daca nu ai inteles iti repeta? La un curs sunt peste 200 studenti. Profesorul iti expune un rezumat si restul, AUTODIDACT.
Profesorii au prime daca au elevi olimpici, intotdeauna in clase au fost din 25 elevi 4-5 buni, 10 medii si restul loaze. Si intotdeauna vor fi mai multi prosti decat destepti. E normal asta.
Si daca faci salariile dupa promovabilitate crede-ma ca atunci se vor prafui camerele de luat vederi si nu se va mai vedea ce se intampla la BAC prin ele. Si vom reveni la procentul de 80% viitori studenti analfabeti si care nu stiu tabla inmultirii.
LICEUL NU TE INVATA CAT INCEARCA SA TE TRIEZE. toti cei 4 ani sunt un test complex de inteligenta, nu alea 100 si ceva de intrebari care le poti invata pe de rost. EXISTA MATURATORI DE STRADA SI EXISTA ANGAJATI LA MICROSOFT, ALCATEL, ORACLE. IQ-UL VOSTRU UNDE SE INCADREAZA?
Mai degraba sa dea bonusuri celor care au elevi cu rezultate bune la bac ca sa-i motiveze sa incerce sa scoata ceva mai mult din ei. Muncesti mai cu drag cand stii ca esti si platit pentru munca aia, decat daca esti amenintat ca primesti mai putin. Pofesorii trebuie motivati, nu amenintati si demoralizati. Pana la urma iti bagi si p*** in bataia de joc care e acum sistemul educational si cauti altceva, si asa ramanem fara profesori calificati in scoli. De ce ar ramane un profesor in scoli sa predea cand primeste acelasi salariu ca un muncitor, in ciuda faptului ca a facut o facultate.
cam asa merge treaba in lumea reala.
apoi mai putem sta de vorba.
Ar mai trebui o statistica cu liceele care au un procent acceptabil de promovabilitate pentru a sti unde sa ne inscriem copiii la scoala, adica unde se face scoala si unde nu...
oricum, motivele pentru care din aceste asa-zise licee au picat foarte, foarte multi elevi este ca au dat un examen de matematica. altfel, ar fi trecut vajaind la fel ca si colegii lor la fel de slabi de la filologie, stiinte sociale etc.
in liceele bune (colegii nationale in mare parte) si medii sau proaste (liceele teoretice nu trec, din pacate, decat arareori in categoria "medii" sau "bune"), procentul de clase cu profil uman nu depaseste 25%. de obicei, clasele de uman sunt cele mai slabe din aceste licee.
am analizat, asadar, procentajul de medii de 10 in functie de repartitia uman - real si iata ce a iesit: 67% dintre posesorii notelor de 10 sunt de la profile umaniste, si doar 33% de la profile reale... adica fix pe dos de cum ar fi presupus ponderea elevilor in licee, plus nivelul lor...
astfel ca daca vreti sa aflati la ce liceu sa va inscrieti copiii, statistica pe medii de bac nu este utila.
daca vreti sa aflati liceele bune, faceti o vizita acolo, in pauze, rugati profesorii sa asistati la ore, vorbiti cu elevii. primul indiciu despre calitatea unui liceu este DISCIPLINA. scoala se poate face daca exista un climat adecvat. daca profesorii sunt constransi sa pastreze TOTI elevii, mai ales pe cei turbulenti si agresivi, atunci activitatea lor se va reduce la cea a unor bone. aflati apoi mediile la examenul de capacitate ale copiilor ce intra la acel liceu - un liceu obligat sa lucreze cu elevi de 2, 3, 4 va va expune copilul la bully-ing (intimidare, agresivitate) din partea colegilor. intrebati apoi elevii ce profesori isi fac treaba; luati in considerare enunturi de tipul "nu face nimic la ore", iar nu "ne da note proaste" (asta-i de bine :D )
Nici la groaza copiiilor nu vreau sa ma gindesc; ei constata acum, cu stupoare, ca in loc sa se duca la mare trebuie sa se apuce de invatat. Nasol moment!
Dar lasati, ba, stati linistiti ca vine stinga la putere si va baga pe toti la facultate. Eventual dau o ordonanta de urgenta, o hotarire de guvern, ceva, prin care se declara BAC-ul optional, astfel incit sa poata Spiru Haret sa inscrie studenti doar cu buletinul. Sau va ia pe toti nenea Voiculescu la fundatie.
Acu', pe bune, 8 iulie ar trebui declarata zi de doliu national in memoria Romaniei. Mai trist e ca vor veni ailalti la putere si se va alege praful de reforma lu' Funeriu; apoi vor veni altii si iar vor schimba schimbarea si tot asa pina n-o sa mai ramina piatra pe piatra. Si abia atunci se va chema ca s-a facut dreptate pentru ca un organism (societate, natiune, tara) care nu e in stare (nu vrea, nu poate) sa evolueze, merita sa moara.
O sugestie ar fi la la sfarsitul fiecarui an de liceu sa fie examene de promovare in anul urmator. Cu BAC-ul e cam asa: 4 ani de distractie si 2 saptamani de agonie!
Apoi, in preajma multor licee, la nici 50 de metri, stau barurile, cluburile sau Pub-urile cu portile larg deschise. Cand ispita e langa tine, normal ca-i cazi in plasa si scoala si studiul trec pe planul urmator!
Dar asta-i viata! Sa luam situatia asa cum se prezinta si sa incercam sa fie mai bine in anii urmatori!
Sa nu uitam ca in ultimii 6 ani am avut guvern PDL. ( cu ministru PDL sau daca a fost de la alt partid a fost sub prim ministru PDL - care daca nu stiti are ultimul cuvant in guvern). Asa ca las-o moale cu politica.....
Tariceanu era de la PDL? Grea boala mai e si Alzheimerul asta...
Pe scurt, subiectele mi s-au parut usoare. Nu inteleg elevii.
cand am dat eu bac-ul in 1996 in Iasi, 80 % din elevi au ales Educatie fizica in locul matematicii,si culmea ca s-au plans cat de greu a fost..la mate subiecte usoare..dar nimeni nu-si batea capul..la fizica d-na profesoara a scris pe tabla solutiile ,nu stiu din ce motive ,probabil din teama ,stia nivelul pregatirii elevilor.
si se facea cu integrare prin parti.
eu am dat chix la limite :) in rest, usor dom'le.
hai baieti ca dau niste meditatii la mate!
(bac '98 :P )
in loc sa desfiinteze cuibarul spagilor (inspectoratele adica) si provizoratul cronic, au dat cu barosul in elevi :(
Bac-ul nu e examen, este un atestat pe care primeste un absolvent de liceu cum ca o priceput cu ce se mananca matematica, daca vrea sa aprofundeze, are liber la facultate, dar nivelul acestui test tre' sa fie unul mediu nu pentru cei cu doctorate....
Pai erau copii buni, stiau de toate.
Votez USLu ca vine madama Andronescu iara si o sa fie bine iara, dasteptzi ca inainte.
Apoi o sa aiba si ei deploma, ca e nevoie da ea la capsuni, la maro, in EU!"
Oameni buni, asta e realitatea, astia suntem!!
dar intradevar marea vina apartine copiilor 'semianalfabeti' .. cum zici tu .
pe de alta parte ... ce sa mai gandeasca si copiii astia cand se vede clar ca in tara asta nu conteaza ce studii ai sau cat de cult esti ..., ci doar cat de bine sti sa furi si cat tupeu ai .....
Eu am dat BAC-ul în 95, subiectele erau la fel de grele dar se învăța și nici urmă de copiat. Ce se întâmplă acum?
#profesori
Prost plătiți, dezinteresați și ușor speriați. Majoritatea dascălilor care au "produs" olimpici sunt la pensie, iar în locul lor au venit absolvenții Universității Second Hand și cei care fac școala de la distanță.
Profesorii merituoși scot în continuare elevi buni (corespunzător unei serii statistice ce modelează "normalul", adică cel puțin jumătate din elevi pot lua un 5), prin activitatea de clasă dar și prin meditații.
În general, nivelul profesional al dascălilor este în scădere de la an la an și nu se întrevăd măsuri de stopare al acestui lucru.
#părinți
Părinții au fost, sunt și vor fi subiectivi. Odraslele lor învață și se pregătesc. Majoritatea nu își pot aduce aminte când au stat de vorba cu profesorul de matematică ultima oară în schimb vor spune destul de exact banii băgați în felurite meditații și manuale școlare. Majoritatea sunt victimele capitalismului, societății de consum și crizei economice, considerând că școala poate modela caractere și mintea propriilor copii, preluând de pe proprii umeri această responsabilitate. Câți părinți verifică notele (calificativele) propriilor copii? Câți verifică cunoștiințele acestora? Câți lucrează sau sunt interesați de activitatea școlară a copilului, măcar 30 minute zilnic? Câți organizează, controlează și ajustează un program de studiu (de activitate) al propriului copil, în scopul performanței?
Mai putem vorbi de elevi sau sistem ...
Acum cine ia nota mica la bac, pentru ca nu a copiat destul sa intre in procentul de 5% care prind locuri fara taxa la universitatile de stat, va plati taxe toata viata. Daca as fi dat bacul acum as fi copiat si eu, sa mai castig cele 0.50 puncte care fac diferenta intre locul cu taxa si locul gratuit la facultate.
Categoric, este natural să te opui sau măcar să iei în desconsiderare orice nu îți aduce satisfacție iemdiată sau pe termen mediu. Satisfacțiile aduse de o notă mare, sau, la nivel intim, de noile cunoștiințe dobândite, trebuie cultivate de părinți, profesori și societate.
Elevii sunt victimele unor părinți dezinteresați, ai unor profesori slab pregătiți, ai unui sistem de învățământ care a a rămas cu mult în urma actualelor și noilor cerințe și realități, ai sociatății noastre (de consum) în general, care prețuiește și savurează prostia și incompetența și ridică la rangul de virtute valori care în cel mai fericit caz, pot fi puse sub semnul întrebării. Vorbim de profesoara porno, de orbi cu permis auto, de oieri și fiice de președinte, de Simona Sensual, de Bănel, Măruță, teenovela coreeană, criminali și violatori și aproape despre nimic altceva. Este mediul în care cresc și se dezvoltă acești tineri.
#Factorul tehnologic
Niță, Năstăsescu, Brandiburu, Joița. O culegere de probleme de matematică pe care am deschis-o ultima oară acum 16 ani, și totuși, încă mai țin minte autorii de pe copertă. Elevii de astăzi au Wikipedia, Google Services, LaTEX, Excel, Word. Au Facebook, Twitter și YM!. Majoritatea stăpânesc destul de bine aceste unele. Oare de ce programa de învățământ nu este adaptată noilor realități?
#Evaluare, cerințe, sistem învățământ
Printre cele mai spinoase probleme. Nu poți cere după 20 ani același lucru la examenle naționale, în condițiile în care contextul scoial, economic și tehnologic s-a schimbat așa de mult. Nu poți cultiva papagali, cînd ai Internetul la dispoziție. Nu poți cere integrale și derivate, pentru că nu toți vor deveni ingineri. Din păcate, nimeni din învățământ nu s-a luptat cu realitatea, Poate că subiectele (materie aplicabilă, metodică, material didicatic) nu mai corespund cu nivelul de cunoaștere al elevilor și profesorilor, dar și cu cerințele societății.
Iar voi astia care radeti si spuneti bine le-a facut, sa va aduceti aminte cand iesiti la pensie, ca astia o sa trebuiasca sa va plateasca pensia, etc....
Nu zic ca nu trebuia stopat fenomenul, dar ma deranjeaza bucuria asta meschina de pe forum asta portocaliu, cu comentatii in care de fapt toti vor sa isi arate inteligenta, in care profita ( ca si ministru de altfel, alt patetic) de situatie sa dea in adversari politici.
Foarte putine comentarii in care sa se propuna solutii, pana la urma noi ca societate avem interesul sa avem copii pregatiti. Poate ar trebui revenit la scolile de meserii .. si pus accent pe pragatirea elevului pt viata. Avem mult mai mult de castigat daca pregatim un strungar bun decat un teoretician care pica bacul.
Prostia este întreținută, cultivată și valorificată. Există soluții și chiar simple. Dar când umbli după voturile părinților și taxe de școlarizare, când umbli după procente de absolvire care să îți garanteze postul sau încerci măcar să schimbi tot cer a fost înaintea ta, rezultatele sunt cu totul altele. Sincer, nu știu dacă după 2000 au fost 2 ani care să aibă același număr de trimestre / semestre, aceleași zile de vacanță, aceleași examene / format, aceeași modalitate de evaluare și organizare a unui concurs.
Și strict pe subiect, elevii au cea mai mică vină, chiar dacă mintea le este în altă parte (gagica de pe mess, proful de pe Facebook, joint-ul din pauză sau seara din club la care va fi animatoare Daniela Crudu).
Mă bucur că liceenii din Constanța sunt peste nivelul mediocrității.
Un absolvent al Liceului Ovidius.
Comparati acest procent cu cel al reusitilor si veti constata ca invatamintul gratuit costa mult parintii iar sansele egale sunt un mit electoral.
odata, pen' c'a fost menistra educatiei, deci, oarecum in banca acuztilor.
dar, mai tare este afectata de reforma pe care trebuie s'o faca, nefortata de minister, ci de situatia economica a ..universitatii politeknice.
la tvr, moise guran prezenta niste statistici. una din ele arata ca, pentru anul univ. 2011-12, sunt cca 300 de mii de locuri in univ. de stat.
inscrisi la bac, fura numai 200 de mii.
trecuti prin filtre, 90 de mii. mai putini decat locurile neplatite din univ. de stat.
luand in calcul si consideratie ca unii vor pleca..afara, altii la particulare, grija caterincai este mare, cu adevarat. multi savanti de renume mondial, profi pela diversele univ. de stat ( adica ale statului, nu ma intelegeti gresit :-)) isi pierd obiectul activitatii. riscam sa avem un cadru universitar pentru fiecare student. avem universitati si de est, si de vest, si de nord, si de sud, si monotehnice si politehnice...
in anglia, oxford e college.
noi avea scoala suprioara agricola, aveam scoala de arhitectura, aveam conservator, aveam scoala de arte plastice..
avem acum univeristate de medicina veterinara, universitate de mine, de petrol, de medicina...
avem universitati in toate judetele. poate reginoalizarea le'ar mai imputina.
mit, una din cele mai bune scoli ale lumii, este institut. la noi, institut suna ca dracu'.
sa nu mai vorbim de colegiu, un liceu cu pretentii.
a fost, chiar pe hotnews, o traducere hazoasa: college student, tradus elev de liceu...
la particulari, economia, piata face reglajul necesar.
la stat, am stat. si mai stam.
d'asta este doamna caterinca aburescu agitata. si nu numai ea. sunt politrucieni cu duiumul, universitari de sinecura. ce vor face dumnealor ?
caci, se pare ca economia de piata va lucra si in sectorul tabu.
mai ales ca funeriu, asta care n'are nici bacul, vrea sa'i mai si cearna...
si, vorba lui gagamitza, ei, cu politica dela 89, sa ramana fara..coledz..neicusorule..
2. cati profesori vor fi destituiti pentru rezultate nule
3.cate licee vor fi declarate inutile si chiar daunatoare.
4.cand se va vedea diferentierea salariala intre profesorii cu rezultate excelente si cei fara rezultat
- dezastru a ajuns educatia in romania ...
- si teoria statisticii si a reprezentarilor grafice e la fel la cei care au facut aceasta impartire si grafic .
( daca vrei sa reprezinti ceva in 3 culori / 3 chart-uri pui ponderi egale (ex: 33% )
sau pui 2 (trecuti si picati) , etc .... dar nu 40 ,20 ,40 ...)
atata timp cat vrei sa fie ceva relevant , altfel ... imparti cum vrei ...
cu rezolvarea insa mai discutam:
intervalul de analiza este de circa 40% (ca diferenta intre procentajul maxim si cel minim)
evident ca se putea imparti in 4 intervale de cate 10% si colora in 4 culori.
cu o astfel de impartire aveai o imagine mai corecta, desi, pana la urma "cu statistica poti demonstra orice" cum zicea un profesor de mate....
in rest numai de bine!
Parintii sunt de vina. Profii isi baga picioarele de ce sa se chinuie cu peste 25 de cretini care daca vor il iau si la bataie au si ei o viata si copii de crescut acasa.
O palma doua nu mai exista din partea parintilor.
Lasa ca un popor slab pregatit este mai bine de manipulat.
Tot inainte mandrii pionieri ai Face Book-ului si portabilelor.
si nu stiu de ce trebuie sa ne mai miram noi cei de pe forum de rezultatele astea?! a stat vreunul dintre voi de vorba cu un tanar venit de aiurea in bucuresti si care a terminat o "privata" la sociologie-istorie despre literatura romana: Camil Petrescu, Ion Barbu, Blaga, Rebreanu, etc nu mai vorbesc de Nichita Stanescu sau Minulescu?!
mai exista Gazeta Matematica?:))
In concluzie la bacul din 2011 avem 60% viitori oameni de mari succesuri.
In '94-'97 in liceul unde am invatat (Mihai Viteazul din Ploiesti) exista inca respect. Eram un elev mediocru dar imi transpirau mainile de frica atunci cand intra profesoara de fizica in clasa... Si culmea, eram pe lista ei de preferati! Si nu dadea in noi, nu ne maltrata ci doar se supara pe noi... Si atat! Nu eram singurul si dansa nu era singura profesoara cu aceste calitati. Vorbesc cu emotie despre acesti oameni si acum, dupa atatia ani...
Astazi ma doare inima cand aud ce este in acelasi liceu, cand vad rezultatele la BAC... mai ales ca am si doi copii care peste 15 ani vor merge probabil tot acolo...
Felicitari domnului ministru! in mocirla in care suntem ne-a dat Dumnezeu un om cu adevarat. Poate vor mai fi si altii.
Doamne ajuta!
Ceilalti, cei care nu au trecut examenul de bacalaureat, ar trebui sa faca un an suplimentar de studiu/munca in scoli tehnice.
Ma mir ca lipseste din codul rosu judetul Teleorman sau judetul Giurgiu sau alti sudisti consacrati.
Locurile inrosite sunt locurile unde spaga a distrus orice forma de manifestare sanatoasa a vietii in Romania.
Boala este profund si nu stiu daca se mai scoate asa usor.
Bafta in continuare!!!
Aceste procentaje pe care le vedem acum sunt mai aproape de realitate, dar inca sunt prea mari. Cred ca un procent real de promovabilitate e in jur de 25-30%. Inca sunt centre de bac unde s-a copiat sau unde rezultatele au fost marite.
La liceele industriale sunt clase intregi unde nu ar trebui sa termine nimeni liceul. Nivelul e foarte scazut: cei mai multi elevi de la profil tehnic nu stiu sa rezolve o ecuatie de gradul al doilea (care se invata in clasa a opta) sau sa adune doua fractii (ceea ce se invata in clasa a cincea). Ce sa mai vorbim de derivate, geometrie analitica si integrale. Si e la fel la fizica, chimie, limba romana samd.
Din experienta mea directa, cei mai multi elevi au capacitatea intelectuala necesara, dar nu au invatat in clasele mici si le e prea tarziu sa mai faca ceva in liceu. Dar cei mai multi nici nu vor: nu vor sa iasa din zona de confort si sa faca un efort sustinut. Se complac, iar modelele din jur le valideaza modelul de gandire si de comportament.
Laudabil efortul dlui ministru de a aduce lucrurile la suprafata. Felicitari! Tineti-o tot asa!
Daca se da anul acesta examen la facultate, asa cum ar trebui, procentul celor ce au promovat bac-ul si vor reusi la facultate, va fi diferit