Polonia preia vineri, pentru prima data, presedintia semestriala prin rotatie a Uniunii Europene, cu promisiunea ca va face din relansarea cresterii economice o prioritate, in timp ce cele 27 de state membre ale organizatiei se lupta cu criza datoriilor suverane in Grecia si in alte parti, relateaza agentia Reuters.

Polonia, cea mai mare a tara fosta comunista membra a UE, doreste sa intareasca piata unica care se spune ca sta la baza prosperitatii Europei, sa grabeasca extinderea blocului in Balcanii de Vest si sa refaca increderea in institutiile Uniunii.

"Europa de astazi are nevoie de o actiune comuna, cooperare si integrare. Dorim sa reconstruim increderea in proiecte colective. (...) Polonia va incerca sa reconverteasca Europa la credinta in Europa, sa reaprinda scanteia de incredere", a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

Pe langa finalizarea aderarii Croatiei la UE, inceperea discutiilor de aderare cu Serbia si incheierea unui acord comercial cu Ucraina, presedintia poloneza a UE doreste sa promoveze cooperarea in domeniul militar si in cel al energiei in cadrul blocului.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy vor participa vineri la ceremoniile de la Varsovia ce vor marca preluarea de catre Polonia a presedintiei semestriale a UE.