UPDATE: Ministerul Educatiei anunta, printr-un comunicat de presa, ca proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 10 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat. Anuntul vine la cateva ore dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca data de incepere a acestei probe a fost stabilita la 14 iunie. In comunicat, Ministerul precizeaza ca "prima si a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza". "In urma discutiilor, directiile responsabile cu organizarea si desfasurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa se desfasoare in data de vineri, 10 iunie 2011", informeaza Ministerul Educatiei.

In comunicatul remis de Ministerul Educatiei se arata ca "Proba D de evaluare a competentelor digitale va incepe in data de 10 iunie". "Potrivit prevederilor art. 134 din Legea privind Codul Muncii nr. 53/2003 republicata, prima si a doua zi de Rusalii (12-13 iunie 2011) sunt zile de sarbatori legale in care nu se lucreaza. In perioada premergatoare examenului de Bacalaureat 2011, directiile de specialitate ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au purtat un dialog constant cu comisiile judetene de bacalaureat. In urma discutiilor, directiile responsabile cu organizarea si desfasurarea examenului au propus conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa se desfasoare in data de vineri, 10 iunie 2011".

Ministerul precizeaza ca "in luarea deciziei s-a tinut cont si de dificultatea probelor pe care absolventii de clasa a XII-a le vor sustine in data de 20 iunie - proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (intelegerea textului audiat si proba scrisa)".

"Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a solicitat inspectoratelor scolare judetene/a Municipiului Bucuresti sa ia toate masurile necesare pentru comunicarea acestei decizii in unitatile de invatamant si pentru informarea corecta a tuturor candidatilor". Ministerul precizeaza ca perioada alocata desfasurarii probei D se mentine la 5 zile. In finalul comunicatului, Ministerul anunta ca, "potrivit OM 4.799/2010, perioada de desfasurare a probelor examenului de Bacalaureat 2011 nu a fost modificata (6 iunie - 1 iulie 2011) si ca principiile pe care se bazeaza textul legislativ permit Ministerului Educatiei orice adaptare la situatii si nevoi concrete".

Cu doar cateva ore inaintea publicarii acestui comunicat de presa, Ministerul Educatiei anunta data de 14 iunie ca fiind prima zi de desfasurare a probei de evaluare a competentelor digitale. Reprezentantii Ministerului Educatiei declarau atunci pentru HotNews.ro ca "proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 14 iunie, din cauza faptului ca 13 iunie (data la care trebuia sa se desfasoara prima zi a Probei D, conform calendarului de BAC) este zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza".

Calendarul modificat al Bacalaureatului 2011

6-8 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba romana - proba A (proba orala)

8-10 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in

limba materna - proba B (proba orala)

10-17 iunie Evaluarea competentelor digitale - proba D (proba

scrisa/practica)

* Cu mentiunea ca pe 13 iunie proba nu se va sustine, pentru ca este "sarbatoare legala in care nu se lucreaza".

20-23 iunie Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de

circulatie internationala - proba C (proba orala, scrisa si

practica)

27 iunie Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

28 iunie Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

29 iunie Proba obligatorie a profilului - proba E)c) (istorie pentru profilurile umanist, artistic, pedagogic - bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor activitati extrascolare -, educatie fizica si sport, teologic si matematica pentru celelalte profiluri) - proba scrisa

1 iulie Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) (geografie, logica, psihologie, economie, sociologie sau filosofie pentru profilul umanist; fizica, chimie, biologie sau informatica pentru profilurile real si militar; geografie, logica, psihologie sau economie pentru profilul servicii; fizica, chimie sau biologie pentru profilul resurse naturale si protectia mediului si pentru profilul tehnic; geografie, logica, psihologie, economie sau filosofie pentru profilurile artistic, pedagogic, educatie fizica si sport si profilul teologic) - proba scrisa

3 iulie Afisarea rezultatelor

4 iulie Depunerea contestatiilor (orele 08:00 - 12:00)

5-7 iulie Rezolvarea contestatiilor

8 iulie Afisarea rezultatelor finale

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului deBacalaureat - 2011, evaluarea competentelor digitale se face, pentru fiecare candidat, de catre doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectiva la clasa, iar celalalt este un alt cadru didactic, de aceeasi specialitate, din unitatea de invatamant.

Proba D, de evaluare a competentelor digitale, se desfasoara in laboratoarele de informatica din unitatile de invatamant liceal. Candidatii sunt repartizati in sali, in ordine alfabetica, cate unul la calculator, conform planificarii facute de comisia de bacalaureat pentru evaluarea competentelor, organizata la nivelul unitatii de invatamant.

Absolventii de liceu nu au voie sa intre in sala cu niciun fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de stocare a informatiei, de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Rezultatul evaluarii la proba de evaluare a competentelor digitale nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta. Lucrarile scrise/produsele informatice elaborate de candidati sunt evaluate de cei doi examinatori ai probei de evaluare a competentelor digitale, in conformitate cu grila de evaluare transmisa de Centrul National de Evaluare si Examinare. Fiecare evaluator acorda un punctaj exprimat printr-un numar intreg cuprins intre 0 si 100. Punctajul final al fiecarui candidat se calculeaza ca medie aritmetica a punctajelor celor doi examinatori, rotunjita la cel mai apropiat intreg. In cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face in favoarea candidatului, la numarul intreg imediat superior.

In functie de punctajul obtinut, se va stabili nivelul de competenta digitala a candidatului: utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat. Rezultatele obtinute la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale nu se contesta.

Citeste si: