BAC 2011 Cum se copiaza hi-tech la Bacalaureat si care sunt masurile luate de Ministerul Educatiei: de la pixul cu bluetooth la microcastile cu microvibratie pe timpan

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2011, 16:39 Actualitate | Esenţial


Examen
Foto: Agerpres
Pixul cu bluetooth, microcamera wireless, ceasul touch screen cu SIM incorporat sau modulatoarele FM sunt doar cateva dintre gadgeturile ce fac parte din arsenalul liceenilor care vor sa copieze la Bacalaureatul 2011. Interentul abunda in site-uri care ofera special pentru examene tehnica de copiat. Telefoanele pot fi lasate in afara clasei, asa cum cere legea, fara ca modalitatea de comunicare sa fie intrerupta, spun furnizorii acestor dispozitive. Este o realitate despre care putini profesori accepta sa vorbeasca, iar si mai putini se gandesc la metode de contracarare. Adaptarea elevilor la tehnologie este cunoscuta de inspectorii scolari, care spun ca exista si un antidot pentru o parte dintre aceste practici: un dispozitiv sau un telefon care detecteaza toate telefoanele mobile deschise dintr-o incapere.

Industria de spionaj si tehnologiile militare de comunicatii considerate "expirate" de catre specialisti sunt "reciclate" de elevii sau studentii care vor sa copieze. In ultimii ani, pe internet s-a lansat o adevarata industrie de copiat, adaptata cerintelor profesorilor. De la telefoane CDM despre care ofertantii spun ca sunt dificil de bruiat sau de identificat si pana la ceasuri-telefon, de la copiute gata facute, pe materii si capitole, si pana la softuri speciale care descarca subiectele rezolvate pe telefoane, totul se poate cumpara din online. Ofertantii au solutii si pentru cei care nu dispun de suficient de multi bani pentru a le cumpara, asa ca le inchiriaza "cu ziua". 

Pixul cu bluetooth - se gaseste pe net, are un buton cu mai multe functii si un microfon ascunse sub clema de prindere a pixului. Acesta comunica prin conexiune wireless cu o microcasca sau cu o nanocasca plasata in ureche si cu un telefon care nu trebuie tinut langa utilizator, ci poate fi lasat in afara clasei, de exemplu. Conexiunea cu telefonul se face prin bluetooth, care are insa raza limitata, iar sunetul din telefon este transmis astfel la casca din ureche. Exista astfel de pixuri prevazute si cu camera video, care transmite imaginea foii de examen catre cel de la "celalalt capat al firului", care poate astfel dicta direct rezolvarile, fara sa mai fie nevoie ca acestea sa-i fie spuse din sala de examen.

Microcamera wireless
- se monteaza in haina, este mascata sub forma de nasture si transmite imaginea foii de examen, astfel ca subiectele sa nu mai fie dictate. Folosita impreuna cu casti wireless, microcamera insotita de o pereche de nanocasti face ca rezolvarea subiectelor sa poata fi dictata din afara salii de clasa, fara ca cel care poarta aceste dispozitive sa trebuiasca sa vorbeasca. Astfel de microcamere se pot gasi si in radiere, in pachete de guma sau in pixuri, dupa cum o arata ofertele din online.

Ochelari bluetooth - sunt prevazuti cu microfon si se conecteaza direct cu telefonul mobil.

Telefoane special modificate astfel incat sa transmita direct la microcasca. Furnizorii sustin ca rezista la bruiajele GSM, folosind tehnologia CDMA, si raspund automat, in cazul in care convorbirea este intrerupta sau in cazul in care cel care il poarta nu-l poate scoate din haine pentru a forma un numar.  

Ceasul touch screen cu SIM incorporat - ceasul-telefon touch screen este prevazut cu microfon, cu camera, bluetooth si functioneaza ca un telefon, iar sunetul se aude in nanocasca amplasata in ureche. Furnizorii sustin ca, dupa intrarea in examen, elevul nu trebuie decat sa filmeze sau sa fotografieze foaia de examen, sa trimita unui coleg din afara salii subiectele, iar acesta din urma sa telefoneze si sa dicteze rezolvarile.

In topul tehnicilor folosite anii trecuti la copiat, dar interzise de medicii specialisti, se afla Microcastile cu microvibratie pe timpan. Se gasesc pe internet si sunt incorporate intr-un material "cauciucat", pentru a nu mai exista riscul de a ramane in ureche, spun cei care incearca sa le vanda. Unele microcasti au o grosime de 1 milimetru si o greutate de 0.2 grame.

Impreuna cu aceste microcasti sau nanocasti se folosesc coliere cu microfon sensibil si cu bluetooth, handsfree, coliere care se monteaza pe dedesubtul hainelor si care se conecteaza apoi la telefon.

Castile wireless functioneaza pe un principiu similar. Cu ajutorul unui hands free care se introduce sub haine, castile se conecteaza cu telefonul sau cu un mp3, de pe care cel care poarta castile poate auzi o inregistrare pregatita cu subiectele pe care le are de rezolvat.

Emitatorul FM. O solutie ceva mai simpla din punct de vedere tehnic, dar aplicabila atunci cand acelasi mesaj trebuie dictat mai multor elevi simultan, este utilizarea unui emitator FM cum sunt cele pentru masina. Tot ce au nevoie cei din sala de examen este un radio FM portabil conectat la o micro-casca, iar numarul celor care pot asculta simultan este mai mare decat la orice alta solutie. Metoda nu este foarte sigura, semnalul putand fi interceptat cu orice aparat radio obisnuit. In plus, unidirectionalitatea comunicarii face solutia adesea nepractica.

Tot pe internet se poate gasi, insa, si "antidotul" acestor modalitati de comunicare din sala de curs. Numeroase site-uri au scos la vanzare detectoare de camere video ascunse, de microfoane GSM, Radio sau Wireless, detectoare de microcasti sau de telefoane mobile.

Gadgeturi folosite la examenele "obisnuite"

iPod-ul se conecteaza la calculator, sunt introduse fituicile create in Notepad si pot fi consultate in timpul examenului, daca elevii au voie cu astfel de gadgeturi pe banca. 

Sunt site-uri care au softuri special create pentru introducerea textului "de copiat" pe telefon. Textul curge apoi, in timpul examenului, pe ecranul telefonului, cu o viteza stabilita de cel care detine telefonul. Aparitia copiutei este conditionata, insa, de un cod, astfel incat profesorul care vrea sa ia telefonul sa vada ce se intampla pe ecranul sau nu va vedea nimic.

Un alt program care poate fi descarcat pe telefonul mobil ii permite utilizatorului sa fotografieze foaia de examen si sa transmita imediat subiectele unui coleg din afara salii, cu care este conectat deja prin intermediul acestui program. Rezolvarile sunt trimise apoi sub forma de mesaje, ca pe Yahoo Messenger.

Deja "clasica" a devenit metoda de copiere cu ajutorul sticlei de Coca Cola. Eticheta de pe sticla se scaneaza, iar textul original este inlocuit cu cel care va fi copiat in timpul examenului. Eticheta astfel modificata pe calculator se tipareste si se lipeste inapoi pe sticla. Etichete deja scanate ale mai multor bauturi pot fi gasite direct pe internet, asa ca nu este nevoie decat ca cineva sa le schimbe textul si sa le printeze. 

Din ciclul metodelor "invechite" de copiat - mentionate de unele site-uri - face parte si cea a pixului din plastic transparent; in jurul minei se ruleaza o copiuta pe care sunt scrise informatiile cu un font foarte mic. Avantajul este ca "ambalajul" transparent care adaposteste copiuta in jurul minei are efect de lupa si mareste scrisul. Dezavantajul este ca elevul are la dispozitie o sursa limitata de informatii. 

Cristian Alexandrescu, Inspector Scolar General - Municipiul Bucuresti: Exista aparatura prin care se poate verifica daca intr-o sala exista telefoane mobile

Cristian Alexandrescu, Inspector Scolar General - Municipiul Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca in experienta sa a reusit sa descopere o parte din aceste tehnologii. "Exista aparatura nu foarte dificil de procurat prin care se poate verifica daca intr-o sala exista telefoane mobile. Un telefon mobil poate fi folosit pentru a primi eventualele rezolvari ale subiectelor respective si cel mai simplu mod nu este pe baza unui SMS, ci pe baza unei conectivitati bluetooth sau altceva si acestea se pot verifica, daca exista sau nu, daca exista telefoanele deschise care au acest lucru", a precizat acesta.

Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti a declarat ca a prins astfel elevi care incercau sa copieze si, "pentru ca au incalcat prevederile metodologiei, elevii respectivi au fost eliminati din examen". Oficialul a declarat ca nu exista, insa, un ordin care sa prevada obligativitatea implementarii acestor tehnologii in scoli, dar ca profesorii care au astfel de aparate le pot folosi.
 
"Eu le-am transmis colegilor mei experienta mea din alti ani si ei pot folosi aceasta metoda, daca se afla in posesia unui astfel de aparat. Nu trebuie sa existe un ordin sau o circulara in acest sens. Dar noi mergem pe ideea ca membrii comisiilor de examen si profesorii supraveghetori sunt oameni seriosi si corecti si nu vom incerca sa transformam acest examen in unul de vanat si haituit elevi. Important este ca elevii sa stie ca principiul Bacalaureatului este corectitudinea si nu sa ii alergam ca sa ii prindem", a explicat Cristian Alexandrescu.
 
Inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti a declarat ca principalele masuri anti-frauda sunt introducerea unei rigurozitati mai mari la selectarea profesorilor supraveghetori, posibilitatea ca asociatiile de parinti sa asiste la probele BAC-ului si sanctiunea prevazuta in metodologie pentru elevii prinsi la copiat: imposibilitatea ca acestia sa mai sustina examenul in urmatoarele doua sesiuni. "Si atunci cred ca si acesta va fi un motiv serios de gandire pentru cei care au de gand sa fraudeze Bacalaureatul", a precizat Alexandrescu. 

Potrivit acestuia, masurile au fost introduse dupa ce "anumite zone ale tarii sau anumite unitati au obtinut un procentaj foarte mare de promovabilitate la Bacalaureat, care era foarte clar ca nu este real". "Oricat de mult am incerca sa gandim ca un judet poate avea un procentaj de peste 90%, mi se pare ca este un procent care nu are niciodata cum sa fie relevant. (...) Tocmai din acest motiv transmiterea subiectelor se face prin serviciul de telecomunicatii speciale, pe niste canale securizate pe care le-am inventat de-a lungul timpului si lucrurile se petrec mult mai corect din punctul acesta de vedere", sustine inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti.

Inspectorul scolar general a precizat ca incearca in prezent sa introduca mai multe camere de filmat in salile de examen, "eventual sa punem niste camere web". Monitorizarea salilor va fi realizata si de inspectori si de persoanele desemnate de Ministerul Educatiei.

UPDATE Prefectura Buzau pune la dispozitia Inspectoratului Scolar 88 de camere web pentru BAC

Prefectura judetului Buzau a anuntat ca pune la dispozitia Inspectoratului Scolar 88 de camere web pentru supravegherea examenului de Bacalaureat. Purtatorul de cuvant al Prefecturii, Roxana Robu, a declarat pentru Agerpres ca aceste camere au fost cumparate "in anul 2009 cu ocazia alegerilor prezidentiale si se afla in buna stare de functionare". Potrivit acesteia, camerele web vor fi predate in cursul saptamanii, urmand ca la sfarsitul procesului de examinare ele sa fie returnate.

Seful Inspectoratului Scolar Harghita: Nu vom instala camere de luat vederi in salile de examen, ar fi un mesaj de lipsa de incredere

In Harghita, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a luat decizia sa nu instaleze camere de filmat in salile de examen. "Nu avem nici bani si demersul nu are niciun mesaj educativ pentru tineri, carora le transmitem ca nu avem incredere in ei'', a declarat seful ISJ Harghita, Ferencz Salamon Alpar, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, "ca in fiecare an solicitam sprijinul Jandarmeriei si Politiei pentru prezenta lor la centrele de examen si vom intensifica controalele la centrele de examen, dar nu vom instala camera de luat vederi in sali. (...) Consideram ca prin inspectii si monitorizare stricta a centrelor si prin instructaj putem asigura desfasurarea corecta a examenelor".  

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Cateva solutii (Marţi, 31 mai 2011, 17:12)
  moucha [anonim]

  1. Analizor spectral. Este un aparat care permite detectarea unei emisii radio pe o banda data. Unul semi-performant poate scana 0 - 6 GHz. Din pacate pretul e cam piperat: 40000 euro / bucata (Agilent). Se pot crea insa analizoare integrate la preturi net mai mici.

  2. Subiectul sa fie scris pe hartie insa valorile numerice sa fie date pe tabla. Doar in scris, nu repetate verbal. In felul acesta studentul trebuie sa copieze ambele surse pentru ca cineva sa ii poata oferi solutia.

  3. Examenul random. Eu tin cartea pe masa. Unde se deschide cand o deschid brusc il intreb pe student. Fata in fata cu mine si fara sa pronunt titlul. De tipul "ce reprezinta parametru acesta? si arat cu degetul"

  4. Schimbarea sistemului din radacini: ceea ce nu se vede e ca aceste metode merg de minune pt un sistem educational de tip "papagal". Cand tema pe care studentul o are de rezolvat e pe ecranul unui calculator si e generata in functie de niste parametri aleatori nu mai are ce copia.

  5. Lasati-i sa ia diplome cu carul. Se vor infunda singuri in propria nestiinta. Si asa multe din diplome nu sunt echivalate nicaieri.

  PS: Azi am avut examen cu studentii: retele wireless, Fakulta Informacnich Technologii, Universitatea Tehnica din Praga. Examenul s-a desfasurat in scris, timp de 1 h si oral timp de 3 h. Scrisul a fost in sala, oralul intr-un colt al restaurantului Bibliotecii Tehnice, in fata unei halbe de bere (atat eu cat si studentii). Pentru 90% studentul trebuie sa stie tot ce s-a predat. Pentru 100% trebuie sa raspunda la lucruri pe care nu le-am explicat, adica sa faca conexiuni. Promovabilitatea a fost cam 85%.

31615 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 mai 2011, 16:17)

  [anonim]

  • +15 (15 voturi)    
   Mai ar fi o metoda, singura normala (Marţi, 31 mai 2011, 16:45)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui

   Subiecte care nu necesita tocire si pentru rezolvarea carora sunt permise orice materiale.

   Este inadmisibil ca in era in care orice informatie poate fi gasita pe Google (presupunand ca stii si UNDE sa o cauti) sa mai existe pretentia tocirii.

   Ma intreb care firma din economia actuala este suficient de stupida incat sa evalueze performanta angajatilor prin cat de bine se descurca in conditiile unui handicap informational si cate sunt suficient de destepte incat sa accepte rezolvarea de probleme cat mai repede, prin absolut orice mijloc aflat la dispozitie.

   Pun pariu ca primele vor da rapid faliment. Iar sistemul de invatamant din Romania isi pregateste elevii tocmai pentru astfel de firme. Rusine!
   • +4 (4 voturi)    
    BINGO!!! (Miercuri, 1 iunie 2011, 12:46)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Adevarata problema nu este inventivitatea elevilor in materie de copiat, ci profesionalismul sublim al celor care ii examineaza....

    Orice materie poate avea 2-3 'probleme' care necesita INTELEGEREA materie, nu tocirea.
    • 0 (0 voturi)    
     partial bine (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:22)

     ion [anonim] i-a raspuns lui pehash

     E un pas inainte ideea asta, dar daca ai un prieten genius care te poate ajuta pe wireless/online, te descurci si cu subiectele care necesita gandire si nu toceala.
   • 0 (0 voturi)    
    Da! (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:45)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    Am avut asa examene. Sunt f eficiente. Au avut cam cea mai mica promovabilitate.
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Luni, 27 iunie 2011, 11:09)

    Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui V.R.

    Asa este, sustin ce a zis V.R. iar cat despre comentariul de deasupra (moucha [anonim] ) pot sa zic ca din cauza persoanelor ca acesta a ajuns invatamantul in acest hal.

    Domnule moucha sau anonim, nu mai suntem in epoca de piatra, nu lucram in grote, nu este necesar sa stim "ce inseamna parametrul acesta" pe din afara. Este aberant si dvs sunteti aberant daca folositi aceasta tactica.

    Poate daca imi spuneati ca ii aratati elevului formula, ii spuneati ce face daca nu stia, si apoi el se descurca sa o foloseasca, era o imbunatatire.

    Dar ma indoiesc ca elevul ar fi stiut sa o foloseasca, atat timp cat la cursuri nu sunt explicate cum trebuie materiile si este incurajata toceala (de ex. Pentru 90% studentul trebuie sa stie tot ce s-a predat, ce ati zis dvs).

    Eu sincer v-as da afara din invatamant pentru asemenea aberatii, si imi este mila de elevii sau studentii care au ghinionul sa pice sub asemenea invatatura.

    La revedere.
  • +7 (9 voturi)    
   Banuiesc ca si licenta e tot chinezeasca (Marţi, 31 mai 2011, 17:58)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui

   Inainte de a utiliza asa ceva va sfatuiesc sa cititi un pic cum e cu reglementarile in radiocomunicatii. Ceea ce propuneti dvs este folosirea unui echipament de emisie in banda licentiata (infractiunea 1) pentru scopul de bruiaj (infractiunea 2). Ia cautati tot in 2 minute de cautari cu Gogule si care sunt amenzile pt asa ceva.

   PS/1: Daca va deranjaza traficul aerian pe deasupra casei cumparati o statie pe 108-137 MHz si incepeti sa vorbiti cu pilotii, nu?!?!

   PS/2: Faptul ca mobilul si DinteleAlbastru si Wifi nu cer ca Dvs (utilizatorul) sa aveti licenta pentru folosirea lor, asta nu inseamna ca cineva nu reglementeaza aceste dispozitive. Deschideti mobilul si cititi etichetele.

   PS/3: Ia vedeti ce scriu chinezii despre aparatul lor: Note: Wireless signal jammers may not be permissible to import into certain countries due to licensing of broadcast signals or other restrictions. Please check your country's telecommunications regulations before placing your order. Yep.
   • +3 (9 voturi)    
    na.. (Marţi, 31 mai 2011, 18:29)

    aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui moucha

    Ce sa-ti spun, avionu' ala, un 747 banuiesc, trece fix prin fata clasei, o ia la dreapta pe langa buda si merge inspre sala profesorala. E la mintea oricui ca aceste aparate au o raza de actiune mica 20-30 m, scrie acolo, asa ca ma indoiesc sincer ca trece un avion la o asemenea distanta de clasa unde se tine bacul. Tu chiar vorbesti serios? Daca da, te sfatuiesc sa apesi in stanga jos pe START-PROGRAMS si ia vezi la cate din ele ai licenta, la cate din ele ai citit da-capo-a-fine agree-ul... asta presupunand ca ai licenta valida pentru windows...
    Ideea vehiculata aici era simpla, elevii ar trebui sa si invete cateceva, nu sa copieze orice oricat oriunde.... Era vorba de educatie, era vorba de impiedicarea lenesilor cu bani sa promoveze....atat.
    • +4 (6 voturi)    
     Nu ati inteles, va rog (Marţi, 31 mai 2011, 23:58)

     moucha [anonim] i-a raspuns lui aricipogonici

     Nu este chestie cu Boeing sau Airbus. Solutia propusa e ilegala. Punct. Desigur exista posibilitatea ca se modifice legea sau sa fie licentiate respectivele dispozitive pentru uz in anumite situatii, in urma unor masuratori. Momentan insa e ilegala. Asta e tot ce am vrut sa spun. In plus insa as adauga urmatorul scenariu: daca o scoala isi instaleaza un astfel de sistem si cuiva i se face rau si nimeni nu poate apela de pe mobil 112 si cineva moare a cui e vina? Iar acest pocinog se poate intampla nu numai in scoala ci si in exteriorul ei, daca puterea aparatelor de bruiaj nu e masurata. Ori exact asta inseamna licentiera lor.

     Sunt de acord ca lenesii cu bani sa fie impiedicati, dar nu prin metode ilegale.
   • +1 (5 voturi)    
    banda ISM (Marţi, 31 mai 2011, 20:15)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui moucha

    WiFi si BlueTooth opereaza in banda ISM (industirala, stiintifica si medicala) de 2.45GHz, pentru care nu trebuie licenta, atit timp cit puterea de emisie nu depaseste un anumit nivel. In mod sigur, la nivelul unei sali, se poate bruia fara a incalca regulile. Cit despre GSM, e mai greu... Acolo nu ai voie sa transmiti dupa bunul plac.
    • +5 (7 voturi)    
     Nu e chiar asa (Marţi, 31 mai 2011, 23:55)

     moucha [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

     Benzile ISM ai voie sa le utilizezi fara licenta, insa este INTERZIS sa le bruiezi, adica sa abuzezi de ele. Cititi legile care reglementeaza aceste benzi, va rog.
     • 0 (0 voturi)    
      ok (Miercuri, 1 iunie 2011, 12:14)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui moucha

      Asa o fi, nu spun ca am dreptate. La legi nu ma pricep, ma pricep doar la partea tehnica. Dar cum deosebim bruiajul intentionat de un semnal util care interfera pe acelasi canal? Nu putem. Daca eu vad ca un canal e ocupat (de catre cei care copiaza), pot transmite pe el intentionat ca sa creez coliziuni de pachete la nivel MAC. Cine poate spune ca bruiez intentionat? Pot intotdeauna sa sustin ca am folosit banda neabuziv, pentru a transmite date (ex. video streaming). Poate sa ma acuze cineva ca bruiez? Nu. Asta e o problema clasica cu WLAN, interferenta, cind numarul de puncte de acces e mare. Asa te trezesti cind mergi la unele conferinte, ca internetul merge jalnic. Oricum, salile de examene ar mertita o exceptie la lege si bruiajul pe o raza atit de mica ca a salii de examen ar trebui acceptat. Again, "public policy issues"... :)
      • +1 (1 vot)    
       Raspuns (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:14)

       moucha [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

       Ca sa ocupati un canal complet aveti nevoie de zeci de dispozitive. Ma refer la un canal Wifi 2.4 - adica unul din cele 11. Daca dvs veti transmite video streaming acesta nu ocupa canalul. Pentru ca exista inter-frame spacing (un timp intre doua frame-uri succesive) si exista mecanismul CSMA/CA, cu collision avoidance. Toate sunt best-effort DCF (Distributed Coordination Function) in masura in care nu folositi un mecanism de tip contention-free TDM. Un aparat care nu foloseste aceste standarde nu este certificat Wifi.

       Exista multe aparate pe benzile ISM si intr-adevar folosirea lor nu necesita licentierea utilizatorului. Ele insa sunt certificate, iar licenta lor permite folosirea in absenta unei licente a utilizatorului.

       Ce se intampla? Pai daca un parinte e mai rau intentionat (ca mine), vine cu analizorul in scoala, inregistreaza semnalul parazit si va reclama la autoritatea nationala de reglementare in comunicatii pentru ca folositi emitatoare nelicentiate care e posibil ca pun in pericol sanatatea copiilor. Eu nu trebuie sa arat faptul ca o pun in pericol ci spun "posibil ca pun". ANRC-ul trimite o masina ticsita de echipamente si va pune la plata.

       Sa recapitulez: statul, asa cum e el bun sau rau, nu poate impune solutii ilegale. Poate modifica legea, dar inca nu a facut-o. Eu nu spun ca nu ar fi ok ca elevii sa nu fie impiedicati de a folosi metodele hi-tech, dar ele trebuie sa fie legale, caci altfel vor aparea "exceptii". E ca la ascultatul telefoanelor: e posibil tehnic, dar nu e legal.
       • 0 (0 voturi)    
        MAC (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:52)

        outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui moucha

        Intr-adevar pentru a ocupa un canal, ar fi necesare multe dispozitive, datorita timpului de asteptate aleator al protocolului CSMA persistent (cu o anumita probabilitate de transmisie). In Europa WiFi are 13 canale, 11 are in State. Deci cu atit mai greu de bruiat.. :) Dar daca doresti, e posibil sa sugrumi MAC-ul. E drept, solutia despre care vorbeam nu e prea buna, chiar daca se folosesc mai multe dispozitive. Avind in vedere ca fituicile sint tip text, cantitatea de date e foarte mica, dupa multe incercari, pachetele pot scapa fara coliziuni. M-ai convins, sint de acord ca in acest caz ilegalitatea se poate stabili. :) Cu respect (poti vb la "per tu" cu mine, ti-am mai spus).
        • 0 (0 voturi)    
         Poate citeste cineva forumurile (Miercuri, 1 iunie 2011, 15:47)

         moucha [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

         Ma refer la cineva din minister. Parerea mea este ca sistemul trebuie schimbat din radacini, insa de asemenea parerea mea e ca e prea tarziu :) Oricum, cine vrea sa studieze va studia pentru ca va studia singur. Eu raspund automat oarecum la aceste mesaje si nu mai stau sa ma uti la nume. Pe segmentul radio am doctoratul, asa ca cu greu ma bag la colt, insa fireste, nu stiu tot :) Uite de exemplu nu mi-am amintit de 13 canale - noi folosim 11 default pt ca de fapt tot ce fac fac pe doar unul: 6 (pentru ca e central si pentru ca ce rezolv eu e marirea ariei de acoperire in mod distribuit prin beamforming).
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 22 iunie 2011, 16:33)

   SSsst... [anonim] i-a raspuns lui

   v'ati ajuns si voi..:))dupa ce ati trecut de Bac' hai cu solutii ca sa nu mai copie astia..! Trebuia sa'si faca fiecare treaba de la inceput..ei acolo stau si dorm..si ce s'au gandit..hai sa le punem camere ce draq..ne iau locurile..:))...numai oameni tampiti!..n'ai cu cine..
 • +5 (7 voturi)    
  peste cativa ani (Marţi, 31 mai 2011, 16:39)

  vindicomvs [utilizator]

  fitzuicile si servitele mele or sa ajunga la muzeu.

  Mai am cateva din facultate si daca ma chinui gasesc si din liceu.
  • 0 (0 voturi)    
   not funny at all (Miercuri, 1 iunie 2011, 12:29)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

   In multe tari, cine e prins copiind, e dat afara din universtitate! Punct. Am vazut doua cazuri de genul asta in Finlanda. La fel ar trebui sa se procedeze si la noi, de la nivelul de BAC in sus. OK, in generala si liceu sintem copii, se pot aplica alte penalizari mai mici. Dar in general, la noi se ia chestia asta in deridere. Ne mai trebuie inca 20 de ani ca sa invatam sa fim corectiti si constiinciosi in munca noastra. Sau 50? Sau nu niciodata? Am avut colegi de facultate care au absolvit facultatea doar copiind, fiindca erau tamiie. De aceea, majoritatea diplomelor romanesti sint foi goale. Sa nu mai vorbim de plagiat si alte bube in invatamintul nostru. Trist.
   • 0 (0 voturi)    
    da dar... (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:50)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Asa e. Eu tin minte examenele de treapta la liceu si admitere in facultate. Erau ff stricte.
    Mai nou profesorii nu au interes sa pice studentii la examen pt ca isi pierd normele...
    Asa ca scoatem pe banda analfabeti cu diploma. Decat o facultate facuta degeaba, mai bine o scoala profesionala pe bune! In tara asta nu mai gasesti un meserias calumea - un motiv pt care dexemplu constructiile sau multe servicii sunt cum sunt.
 • +4 (4 voturi)    
  Buna initiativa ... (Marţi, 31 mai 2011, 16:53)

  Bogdan [anonim]

  Pentru cine nu stie cum sa copieze, iata un arsenal redutabil !
  Intrebarea este: pe cine ajuta asemenea informatii?
  Pe elevi in nici un caz!
  Sau poate ca ...
 • -6 (10 voturi)    
  penal (Marţi, 31 mai 2011, 17:02)

  adi [anonim]

  daca s-ar pedepsi penal, toata lumea s-ar gandi de doua ori
  • +5 (7 voturi)    
   sa-l impusti nu vrei? (Marţi, 31 mai 2011, 16:45)

   me [anonim] i-a raspuns lui adi

   intreb si eu...
   ce e cu masurile astea extreme?
   a pierde un astfel de examen e o pedeapsa suficienta. nuc red ca mai e nevoie de ceva penal cum zici tu.
   • 0 (14 voturi)    
    nu e extrem (Marţi, 31 mai 2011, 18:12)

    adi [anonim] i-a raspuns lui me

    A copia inseamna a fura. Hai sa nu spun vorbe mari si sa dau un exemplu: la doua licee diferite din tara, unul dintre licee a avut constant rezultate la olimpiade in ultimii ani, iar celalat liceu n-a trimis nici un elev la judeteana in ultimii 20 ani.

    Tu sau copilul tau invatati la liceul performant si luati nota 8 la bacalureat si vecinul care invata celalalt liceu, ia nota 10, copiind. Amandoi candideaza la aceeasi facultate, iar cel cu 8 ramane pe langa, face depresie, isi rateaza viitorul etc. Cine a furat pe cine aici?

    Exemplu e ipotetic, dar sunt convins ca-si gaseste exponent in viata reala.
    • -3 (7 voturi)    
     Rationament incomplet (Miercuri, 1 iunie 2011, 8:56)

     Florin [anonim] i-a raspuns lui adi

     chiar asa sa nu intre la facultate cu nota reala 8?! Poate nu la specialitatea pe care o vrea, dar tot va intra. Si apoi in timpul facultatii si dupa terminarea ei se cern valorile. Vor fi examene tehnice in limbi straine pe care cel de la capatul firului nu le va putea rezolva. Nu merge la infinit cu nanocastile.
     Invatamantul e un drept. Statul plateste profesori ca sa educe elevii iar nu pe post de gardieni ce-i obliga pe acestia sa invete.
     • +1 (3 voturi)    
      :)) (Miercuri, 1 iunie 2011, 9:29)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui Florin

      Invatamantul este un drept? =)) De unde pana unde ideile astea? Este un drept primele 9 clase apoi...nu mai exista nici un drept.
     • +2 (2 voturi)    
      8 e nota mica (Miercuri, 1 iunie 2011, 13:07)

      adi [anonim] i-a raspuns lui Florin

      La facultatile bune/cerute, nu intri cu 8. Sunt cate 10, 15 candidati care au aceeasi nota, asa ca imagineaza-ti ca nu poti intra nici cu 9.50. De aia e durerea mare cu copiatul la bacalaureat. Chiar si la liceele bune se ingaduie copiatul, pentru ca daca ar fi corecte, le-ar da mai multe sanse unor elevi de la licee foarte slabe.

      De ce sa nu se cearna valorile chiar de la bacalureat? Cum am mai zis, facultatea face diferenta intre un salariu de 1000 RON si unul de 5000 RON. Copiatul e primul pas injust spre acel salariu de 5000 RON, e primul furtisag, despre care raman la parerea ca trebuie pedepsit penal.
      • +1 (1 vot)    
       Inseamna ca sunteti o generatie performanta (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:22)

       Florin [anonim] i-a raspuns lui adi

       Care sunt facultatile la care se intra cu peste 9,50? Da-mi un exemplu.
       Copiatul este furt intr-adevar. Dar...gandeste-te ca facultatile pot fi privite ca niste fabrici care produc specialisti. Daca cineva e nepregatit sau slab pregatit (de 4 sa zicem) si cu copiatul la bac capata 10 ce face in facultate? Dar apoi in serviciu? O sa aiba mereu pe cineva care sa-i rezolve sarcinile? Ti-am zis ca te-ai oprit cu rationamentul prea devreme.
       Recomandarea mea e sa pui "burta" pe carte, daca nu intelegi anumite chestiuni intreaba-ti profesorii ca e dreptul tau. Si lasa-i pe colegii tai sa copieze. Fii convins ca asa iti va fi bine.
       • 0 (0 voturi)    
        Suntem generatia cu cheia la gat (Miercuri, 1 iunie 2011, 15:56)

        adi [anonim] i-a raspuns lui Florin

        Sunt multe facultati la care se intra cu peste 9,50 :), cele la care nu se intra cu 9,50 sunt rare, dar sunt, cauta cu google/bing.

        Copiaza si in facultate, cersesc seminarii si laboratoare ori proiecte, se "infiltreaza" in echipe si trag chiulul, sunt prietenosi si lingusitori, isi fac prieteni cat sa fie "ajutati". Sunt convins ca n-ai facut facultate, altfel ai sti.

        Nu profeseaza ce-au terminat. Crezi toti sunt economisti, contabili, ingineri, IT-isti, profesori, traducatori? Nu sunt, dar au diploma si au si pretentii.

        Crede-ma ca am invatat si invat si acu, atlfel raman fara paine, salariile peste 5000 RON sunt greu de mentinut.
     • 0 (0 voturi)    
      mda (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:26)

      levi [anonim] i-a raspuns lui Florin

      INVATAMANTUL este un drept,copiatul nu...
 • -4 (12 voturi)    
  si care e problema? (Marţi, 31 mai 2011, 17:05)

  Demigod [utilizator]

  Invatand sa copiezi, e ceva mai util decat multe din informatiile irelevante ce-s bagate cu palnia in capul copiilor.
  Mai apoi pentru ce le mai trebuie Bac, cand facultatea e doar o societate comerciala ce vinde diplome?
  • +3 (9 voturi)    
   buna asta... (Marţi, 31 mai 2011, 16:44)

   me [anonim] i-a raspuns lui Demigod

   nu-s chiar 100% de acord cu asta (nu cred ca e totusi bine sa se coieze la bac) dar in esenta... da... sa inveti sa copiezi cu metodele aastea e mai util decat multe lucruri invatate la scoala
  • +1 (7 voturi)    
   esti trist rau (Marţi, 31 mai 2011, 16:59)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Demigod

   "informatiile irelevante ce-s bagate cu palnia in capul copiilor"

   Corect, ce se compara cu maneaua? aia informatie relevanta frate!

   Ba da pana la urma la ce mai trebuie scoala? Mai cheltuim si o carca de bani cu ea.

   tu d-aia nu te-ai obosit sa faci la facultate nu?
   vb lu unu einsten.....prostia omeneasca si universul nu au limite si totusi despre univers nu se stie sigur.
   • +3 (5 voturi)    
    palnia nu functioneaza (Miercuri, 1 iunie 2011, 10:33)

    Demigod [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

    Scoala da un bagaj de cunostiinte general. La atata e buna. Modul in care se face, si seriozitatea cu care se face, e de multe ori independent de cat de multe manele se asculta.

    De exemplu unii asculta hip-hop, si-s la fel de prosti. Altii asculta muzica usoara, si-s varza de prosti.

    Cine vrea sa-si bata joc de scoala, o va face indiferent de metodele de copiat, masurile impotriva lor, sau cine e ministrul educatiei. Pana la urma tzine de familie.
    • -2 (2 voturi)    
     mda... (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:30)

     vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Demigod

     postul tau cuprinde erori de logica elementara, dar chiar nu vreau sa mai dezbat....
 • +4 (6 voturi)    
  Cateva solutii (Marţi, 31 mai 2011, 17:12)

  moucha [anonim]

  1. Analizor spectral. Este un aparat care permite detectarea unei emisii radio pe o banda data. Unul semi-performant poate scana 0 - 6 GHz. Din pacate pretul e cam piperat: 40000 euro / bucata (Agilent). Se pot crea insa analizoare integrate la preturi net mai mici.

  2. Subiectul sa fie scris pe hartie insa valorile numerice sa fie date pe tabla. Doar in scris, nu repetate verbal. In felul acesta studentul trebuie sa copieze ambele surse pentru ca cineva sa ii poata oferi solutia.

  3. Examenul random. Eu tin cartea pe masa. Unde se deschide cand o deschid brusc il intreb pe student. Fata in fata cu mine si fara sa pronunt titlul. De tipul "ce reprezinta parametru acesta? si arat cu degetul"

  4. Schimbarea sistemului din radacini: ceea ce nu se vede e ca aceste metode merg de minune pt un sistem educational de tip "papagal". Cand tema pe care studentul o are de rezolvat e pe ecranul unui calculator si e generata in functie de niste parametri aleatori nu mai are ce copia.

  5. Lasati-i sa ia diplome cu carul. Se vor infunda singuri in propria nestiinta. Si asa multe din diplome nu sunt echivalate nicaieri.

  PS: Azi am avut examen cu studentii: retele wireless, Fakulta Informacnich Technologii, Universitatea Tehnica din Praga. Examenul s-a desfasurat in scris, timp de 1 h si oral timp de 3 h. Scrisul a fost in sala, oralul intr-un colt al restaurantului Bibliotecii Tehnice, in fata unei halbe de bere (atat eu cat si studentii). Pentru 90% studentul trebuie sa stie tot ce s-a predat. Pentru 100% trebuie sa raspunda la lucruri pe care nu le-am explicat, adica sa faca conexiuni. Promovabilitatea a fost cam 85%.
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 mai 2011, 16:54)

   [anonim] i-a raspuns lui moucha

   • 0 (2 voturi)    
    Am raspuns mai sus (Marţi, 31 mai 2011, 18:02)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui

    ATENTIE CU BRUIAJUL: Este infractiune dubla ceea ce propuneti. Si o auziti de la cineva cu licenta de radio-operator aerian, cu examenele de radiocomunicatii la zi si cu vreo cateva certificari CISCO, inclusiv wireless expert.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 mai 2011, 17:25)

     [anonim] i-a raspuns lui moucha

     • 0 (0 voturi)    
      Pe spinarea cui oare? (Marţi, 31 mai 2011, 23:59)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui

      Nu as vrea sa fiu cel care a dat cu semnatura.
    • -1 (3 voturi)    
     sigur? (Marţi, 31 mai 2011, 17:46)

     vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui moucha

     dubios ca zici ca e infractiune ptr ca stiu ca sunt teatre, sali de opera etc unde chiar se folosesc echipamente de bruiaj a telefoanelor mobile.
     • +1 (3 voturi)    
      Daca dispozitivele (Marţi, 31 mai 2011, 23:59)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui vindicomvs

      Nu au pe spate eticheta CE cu caractere rotunde inseamna ca e ilegal. Punct. Emitatoarele nu sunt licentiate pentru uz in UE.
      • +1 (3 voturi)    
       mda.. (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:23)

       vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui moucha

       nu cred ca cineva s-a referit la echipamente de bruiaj facute in garaj de tamplarul liceului.
       Era cred evident ca s-ar folosi echipamente omologate in UE.
       • 0 (0 voturi)    
        Un link (Miercuri, 1 iunie 2011, 17:51)

        moucha [anonim] i-a raspuns lui vindicomvs

        Dati-mi un link cu unul...
   • +3 (3 voturi)    
    Salut (Miercuri, 1 iunie 2011, 0:41)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui

    Ma bucur ca unii ma mai tin minte. Daca am ramas in memoria catorva studenti, inseamna ca am facut o treaba bunicica. Tot ce imi pare rau acum e ca nu le mai pot spune studentilor de acum aproape un deceniu "scuzati-ma ca ma dadeam cocos, ca nu stiam nimic". Azi stiu de 1000 de ori mai mult, si nu stiu nimic. Si studentilor le spun ca de la cursul meu nu vor pleca cu mare lucru, intrucat pentru ca sa stie o farama, e nevoie sa mai citeasca cateva carti in plus. Studentilor anul acesta le-am dat bibliografie electronica aproximativ 10000 de pagini si unul a exclamat ca "cand vor avea timp sa le citeasca" si le-am spus ca in cam 7 ani, daca sunt rapizi, insa ca unele trebuie citite de mai multe ori - de exemplu cartea de antene a lui Constantine Balanis (1400 pagini) eu am citit-o de 3 ori pana acum. Si m-au intrebat de ce le-am dat atata, si raspunsul e simplu: ca sa stie unde sa caute. Stiu un singur lucru: mereu am facut tot ce am facut cu pasiune. Poate ne vom vedea pe aici. Apropo, care Bogdan esti? Malaescu, Branza, Grigorescu sau Stan? Cam atat imi amintesc. :) Fac mari eforturi si azi sa imi tin memoria activa invatand studentii. Daca vii pe aici poate mergem la un zbor :) cu avionul.
    • +2 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iunie 2011, 11:40)

     [anonim] i-a raspuns lui moucha

     • +1 (1 vot)    
      Ma bucur (Miercuri, 1 iunie 2011, 12:03)

      moucha [anonim] i-a raspuns lui

      Bafta multa. Si eu am nevoie sa imi limpezesm mintea si incerc sa propag un pic stiinta si in afara peretilor scolii. Complimentele sunt reciproce.
  • -9 (9 voturi)    
   Profesore, atentie la limba romana! (Marţi, 31 mai 2011, 16:57)

   Marian Grunca [anonim] i-a raspuns lui moucha

   Punctul 3: "ce reprezinta parametru(l) acesta". Ai mancat un "l". Sigur nu esti profesor de limba romana. Dar nici o persoana care scrie corect romaneste.
   Multe din diplome nu sunt echivalate in afara, dar cei mai multi dintre absolventi le "folosesc" in Romania pentru a se angaja.
   • +6 (10 voturi)    
    Felicitari (Marţi, 31 mai 2011, 18:00)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui Marian Grunca

    Sunteti excelent la detalii dar v-a scapat esentialul. Eu gandesc in aproximativ 3 limbi simultan. Sunt plecat de 7 ani din Romania si de predat predau in ceha. Dar daca vreit sa ma criticati, criticati-ma.
    • +2 (4 voturi)    
     .. (Marţi, 31 mai 2011, 18:44)

     adi [anonim] i-a raspuns lui moucha

     mie-mi plac vanatorii de greseli gramaticale carora le e lene sa foloseasca diacriticile

     PS. nici eu nu le folosesc, nu va irositi energia sa-mi reprosati asta

     @moucha, excelenta ideea cu examinarea la o bere, e ca si cum studentii ar fi intr-o sedinta cu directorii si s-ar rasuci problemele pe toate fetele, cat de aproape esti de realitatea de dupa studentie
  • -8 (8 voturi)    
   poucha (Marţi, 31 mai 2011, 18:01)

   poucha [anonim] i-a raspuns lui moucha

   Si du-te la culcare ca ai prizat prea multa iarba.
   Ai luat-o de la studenti.
   • +2 (2 voturi)    
    Copy that (Miercuri, 1 iunie 2011, 0:00)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui poucha

    Am luat nota. Nu stiu ce altceva as mai avea de zis. Fiecare cat poate, dar mergem inainte, cum s-ar spune.
  • +5 (5 voturi)    
   bine punctat (Marţi, 31 mai 2011, 19:00)

   NewLevel [anonim] i-a raspuns lui moucha

   Pane profesore (ma scuzati ca va tutuiesc dar cred ca un profesor care da examenul in fata unei halbe de bere respectul nu sta in folosirea persoanei a III-a) imi pare rau ca nu sint Boc, sa va pun minstrul invatamintului, pentru punctul 4. Sistemul de invatamint din Romania e de tip "papagal" sau "casetofon": cistiga cel care are o memorie mai buna, cel care toceste. Nu e incurajata (ba din contra as zice, e inabusita) inventivitatea, facerea de conexiuni, curiozitatea.
   Poate Hotnews, printre atitia politicieni pe care ii aduce ca sa le punem intrebari, strecoara si vreo citiva profesori care predau in alte tari. Daca astia care ne conduc (ori ca sint de la PDL, PSD sau alte P) nu baga la cap, noua ne-ar fi util sa aflam cum e la altii.
   • +4 (4 voturi)    
    Vazeny pane (Miercuri, 1 iunie 2011, 0:03)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

    Nici studentii nu mi se adreseaza cu pluralul, multumesc de aprecieri. Eu din pacate nu inteleg nici politica si nici economia iar de ministru nu as fi bun deloc. Eu sunt cercetator, adica soarece de biblioteca. Chiar daca as fi numit ministru, as refuza. Am aplicat aceste metode cu studentii intrucat eu insumi am uneori probleme cu memoratul unor formule sau termeni. La scoala ne puneau sa tinem minte la retele formatul unui frame 802.3 Ethernet. O tampenie. Niciodata nu voi cere asa ceva. Cu toata stima.
    • +1 (1 vot)    
     Sunteti prea modest (Miercuri, 1 iunie 2011, 22:52)

     V.R. [utilizator] i-a raspuns lui moucha

     Eu cred ca ati fi foarte bun de ministru si nu constientizati ca 99% din cei care s-au perindat pe la MEC ar fi niste analfabeti in comparatie cu dv.

     E timpul ca oamenii cu adevarat inteligenti (astia de regula sunt mai modesti din fire), si nu cei ce doar se cred inteligenti cand de fapt sunt incultura intruchipata sa-si faca curaj si sa preia puterea in Romania! Asta pentru binele tuturor romanilor!

     In aceeasi ordine de idei, sa nu uitam ca China este condusa de ingineri si a avut cresteri constante ale PIB/cap de locuitor din 90 incoace, a construit zeci de mii de km de autostrazi si mii de km de cai ferate pe care se circula cu 350 km/h. Asta in timp ce altii au saracit datorita crizei si indatorarii fara cumpat.
 • -1 (3 voturi)    
  Bruiaj, etc. (Marţi, 31 mai 2011, 17:40)

  Alex [anonim]

  PEntr castile cu magnet p etimpan exista o masian de bruiaj. Fug ca shobolanii, tinandu-se de cap !
  Niste dosar penal nu le-ar strica. Sa incepa bine viata, cu niste ani de " facultat", admisi direct !

  O stansa colaboare cu STS-ul s eimpune pentru supavegherea duratei apelurilor si a apelarii rpetate a unu numar, durata totala catre acel nuamr in ziua respectiva, localizare, etc. Putin exercitiu si gata !

  Cel mai simplu: dosar penal direct pentru ORICE dispozitiv de comunicatie introdus in sala de examen. Receptor laser, etc..

  Sunt dispus sa lucrez voluntar la detectare echipamente si mijloace.

  Mai mult; contra unei taxe de 5RROn se furnizeaza hartie, pix, creion, guma elevilor. Orice instrument de scris din exteriro sau foaie de hartie = dosar penal. Va convine ? Mie DA !

  PS: sunt cu analizele la zi, nu am schizo, nici para.
  Stiu doar cum am facut eu scoala si ce au facut altii ca sa termine scoala.
  • +4 (4 voturi)    
   Tare... (Marţi, 31 mai 2011, 18:27)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Am auzit de un fost profesor de-al meu de la electronica care a folosit un asemenea aparat de bruiaj. in primele minute vreo 7 studenti din sala de examen (vreo 18 studenti in total) au cerut voie la toaleta.... restul e tacere...

   cam atat
   eu
   • +2 (2 voturi)    
    E treaba lui (Miercuri, 1 iunie 2011, 0:05)

    moucha [anonim] i-a raspuns lui Eu

    Si eu as putea aduce in sala un magnetron de 2 kW de la un cuptor cu microunde si o antena de mare castig formata dintr-un lighean de aluminiu. Si vor cere toti la toaleta ca sa nu fiarba. Problema e de etica. Luptam impotriva ilegalitatilor comitand acte ciudate: daca ii bubuia unuia dispozitivul in cap si murea, sunt convins ca profesorul nu mai era vazut asa bine.
 • +7 (9 voturi)    
  Solutii idioate (Marţi, 31 mai 2011, 17:45)

  Houstonianul [anonim]

  Nu tehnoligia este solutia, ci modalitatea de predare si examinare. Predarea ar trebui sa fie bazata pe aplicarea teoretica (exercitii) si practica a teoriei. Practica pe memorizare conduce la pregatire slaba si stimulente de copiat.

  Apoi examinarea ar trebui sa fie multe exercitii intr-un timp scurt. Teste tip GRE/GMAT, administrate saptamanal. 1 minut si 30 de secunde pe problema, 50 de probleme la un examen. Calificativ pe raspuns pass/fail. Cu cartea pe masa.

  Va garantez ca daca nu stii, nu ai timp sa "comunici" cu cineva de afara sa-ti rezolve problemele. Asa se face scoala aiti in America. De aceea Princeton e #1 si Universitatea Bucuresti e #9999999.
  • +1 (1 vot)    
   O mica precizare (Miercuri, 1 iunie 2011, 1:24)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Houstonianul

   Princeton e privata. Universitatea e de stat. Cu bunele si relele.
 • +4 (4 voturi)    
  Solutii (Marţi, 31 mai 2011, 18:38)

  Vizitiul [utilizator]

  Ironic dar solutia nu se afla in tehnologie ci in sistemul de valori. In momentul de fata, pentru acesti elevi, scoala nu reprezinta decat un calvar. Acestia nu au nici un interes pentru ca vad in jurul lor ca oamenii cu bani sunt cei smecheri, golanasi, cocalari etc, astia devin modelul elevilor, garantati Vanghelie.

  Atat timp cat "faptul ca esti inteligent si arati asta" nu reprezinta nimic in societatea noastra, vom avea parte de copiat in masa.

  Vedem efectele a celor 22 de ani de incompetenta.
  • +2 (2 voturi)    
   cat se poate de corect (Marţi, 31 mai 2011, 22:22)

   aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Adevarat, in 6 randuri ai reusit sa redai fidel exact ce se intampla in sistem, pacat ca se vede doar aici si nu unde trebuie!
  • 0 (0 voturi)    
   Valori pe naiba (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 6:07)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Nu tine de valori, tine de modul in care sunt concepute cursurile in Romania.

   Cursurile/programa este plictisitoare si inutila, elevii simt asta.
 • +1 (1 vot)    
  Examene ineficiente... (Marţi, 31 mai 2011, 19:03)

  Chinezul [anonim]

  Examenele trebuie sa aiba roluri multiple:
  -verifiarea cunostintelor dobandite de studenti
  -verificarea eficientei prelegerilor de la cursuri
  Pentru a face un examen eficient este nevoie de munca de onstruire a unei banci de date cu exerciti gandite in asa fel incat prin scorurile luate de studenti sa poti identifica atat gradul de pregatire cat si gradul de dificultate a exercitilor si confuzia starnita de cerinte.
  Desi sunt de acord cu dl. profesor/lector/etc. din praga ales de catre moderator, nu pot sa nu observ ineficienta examenului sau. Ce fel de informatii ati putut dobandii din deschiderea cartii "unde pica" si oralul dat la o bere "in gasca"?
  Nu aveti de unde sa stiti gradul de pregatire a studentilor in afara informatiilor si cerintelor precum si o interpretare total subiectiva.

  Cu tot respectul.
  • +4 (4 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 1 iunie 2011, 1:16)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Chinezul

   Atunci cand cartea se deschide la intamplare de 3 ori si studentul stie, probabil ca stie bine tot.

   Astept o solutie mai putin subiectiva. Desigur, una o stiu si eu: sa il ascult pe student tot, de la cap la coada. Insa va intreb: ati avea timp?

   Oralul dat la bere "in gasca" sunt pentru a arata ca nu le sunt studentilor cu nimic superior in afara experientei mele (cam 10 ani in retele de calculatoare, un doctorat, un patent de inventie, o mana de certificari tot pe retele). In afara de asta sunt un om ca toti altii, un om de care nu ai de ce sa iti fie frica la examen, caci e pus acolo ca sa te invete sa inveti si sa iti arate unde sa cauti. Eu la examen caut sa vad cat stie studentul, nu sa il prind unde nu stie. Eu reusesc in decursul unui semestru de retele wireless sa ii invat pe studenti cam 5% din cate stiu in acest domeniu al wireless. E simplu: eu fac wireless zi de zi, ei nu.

   PS: Orice examen este o interpretare subiectiva. Exceptii sunt cele grila care sunt obiective dpdv al notarii, insa uneori merge si la "noroc". Se inlocuieste o parte din subiectivism cu hazardul.
  • +1 (1 vot)    
   Alegerea de catre moderator (Miercuri, 1 iunie 2011, 1:21)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Chinezul

   Este de asemenea o alegere subiectiva. Nu mi-am dat acordul sa fiu "ales" si daca m-ar cunoaste si-ar da seama ca eu sunt cercetator si nu manager. Nu as fi bun de ministru, director, etc. Eu sunt bun de "buton de panica", adica "oscileaza semnalul pe fibra cu 23 dB in interval de 120 secunde, care sunt motivele". Chiar asta a fost un buton adevarat pe care l-am rezolvat la telefon acum vreun an. Eu la asta sunt bun. Am scris si o carte de bucate: "Cum sa obtinem scrum si fum in 1000 de retete". Retete, nu retele :)

   De asemenea cu stima. Ridendo castigat mores.
 • +1 (1 vot)    
  eu pentru facultati am o solutie si mai simpla (Marţi, 31 mai 2011, 19:50)

  neutrino [anonim]

  examene orale...indiferent de materie, se practica cu succes in Italia si Germania :
  In functie de materie profesorul decide daca se da si examen scris sau nu: majoritatea prefera examen scris (unde de multe ori nici f. multi supraveghetori nu sunt) plus examenul oral...cel oral fiind decisiv...Daca la examenul oral se demonstreaza ca ai copiat la cel scris-automat esti picat si risti sa fii exmatriculat fara drept de apel.
  La Bac in Germania, lucrurile sunt mai simple ...esti prins ca copiezi poti risca si puscarie (in functie de gravitatea faptei)..evident sansa de a da a adoua oara examenul este nula.

  Indiferent de medota de "prevenire", sunt convins ca medota de "copiere" va fi intotdeauna in fata :).
 • +1 (1 vot)    
  Hmm (Miercuri, 1 iunie 2011, 1:33)

  Dan D. [utilizator]

  M-am prostit eu sau e asha de greu sa impui o regula ca pe perioada examenului sa trebuiasca sa-ti dai parul dupa ureche iar profesorul sa umble din cind in cind prin sala in loc sa stea la catedra.
 • 0 (0 voturi)    
  Singura solutie ! (Miercuri, 1 iunie 2011, 7:35)

  John [anonim]

  Solutia cea mai eficienta pentru impiedicarea copierii este ca cel prins copiind sa fie lasat 1 an pe bara, nu ca acum ca pot veni la rerereexaminare.
 • +1 (1 vot)    
  Ca de obicei (Miercuri, 1 iunie 2011, 8:58)

  Dan [anonim]

  Ca de obicei, se trage tare in directia unor detalii tehnice si se uita ca de fapt si de drept, invatamintul romanesc este centrat pe informare (memorare) si nu pe formare. Padurea nu e vazuta din cauza copacilor. Cit priveste reformarea sistemului de invatamint... Ar trebui inceput cu reeducarea cadrelor didactice si a functionarilor din inspectorate si ministere. Si bineinteles excluderea numirilor politice (ma intreb daca apuc sa traiesc sa o vad si pe asta... sint cam sceptic)
 • 0 (0 voturi)    
  viitor simplu (Miercuri, 1 iunie 2011, 9:45)

  valean [anonim]

  Intotdeauna o societate a fost compusa din 5-10% inteligenti si instruiti , iar restul indivizi al caror mare noroc este ca sunt atat de prosti incat nici nu inteleg si nu vor intelege nimic . Viitorul lor este o viata simpla si animalica . Pentru acest viitor nu inteleg de ce mai trebuie sa faca eforturi sa copieze . Pur si simplu n-ar trebui sa treaca pe la scoala , oricum nu inteleg nimic din ce se ofera acolo .
 • -1 (1 vot)    
  tehnică (Miercuri, 1 iunie 2011, 10:17)

  cristina [anonim]

  bine că se descriu cu lux de amănunte toate posibilităţile de copiere şi tehnica utilizată.............să li se dea idei şi celor care încă ezitau sau nu ştiau de unde să ia!!!
  Ca şi la sinucideri: se descriu cu toate detaliile metodele de sinucidere şi după aceea ne mirăm că se copiază obieciurile......
 • 0 (0 voturi)    
  solutii 2 (Miercuri, 1 iunie 2011, 11:09)

  Sergiu [anonim]

  . O solutie mai simpla si ieftina ar fi folosirea unor cutii de depozitare de tip Faraday. Telefoanele , plasate cu tot cu rucsaci in asemenea cutii ar fi blocate sa transmita si sa receptioneze semnal. Bineinteles cutiile trebuie sa fie bine construite, dar avand in vedere ca ar fi simple blocuri de metal ar costa putin si pot fi facute de orice strungar atata vreme cat le si testati pentru "gauri".
  . Un al doilea si mai bun pas ar fi schimbarea metodelor de educare si examinare scolara ca sa inteleaga si elevii ca studiul are o valoare si ca merita investit in propriile cunostinte.
  . Un examen oral previne "scaparile" examinarii scrise, dar implica un efort evident mult mai mare, iar profesorul trebuie sa fie si el pregatit(iar multi nu sunt).
  . Timpii bine calculati alocati raspunsurilor, si o prezentare secventiala a subiectelor(adica nu toate odata) ar preveni situatia in care examinatul ar trebui sa transmita audio catre "suflatori" subiectele si apoi sa astepte raspunsul.
  . Semnalele "wireless" pot fi parazitate, indiferent de freventa, trebuie doar o aparatura performanta de detectie si emisie. Dar sugestia asta a fost deschisa deja si e mult prea scumpa dupa parerea mea, aparatura + expertul care sa o opereze. In schimb facultatile ar putea face un mic efort aici si imprumuta echipamentul+operatorul din moment ce absolventii devin candidati la studentie dupa BAC :).
  • 0 (0 voturi)    
   Eventual sala sa fie ecranata (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:19)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Sergiu

   Teoretic e posibil, insa costul este prohibitiv. Crearea de incinte anechoice sau ecranate radio este extrem de scumpa. O incapare de dimensiune 50 x 50 x 10 m costa aproximativ 10 milioane de euro. Va spun din sursa sigura pentru ca in universitatea la care lucrez se afla cea mai mare incapere de acest fel din Europa Centrala si de Est. Ecranarea e intre 6 Hz si 90 GHz iar eu am ore in sir petrecute in fata analizorului vectorial la masuratori de antene.
 • 0 (0 voturi)    
  solutia? - intentie + bani (Miercuri, 1 iunie 2011, 13:52)

  ... [anonim]

  pentru ca bacul sa nu mai fie o formalitate ridicola, ar fi nevoie de timp, bani, profesionisti platiti corespunzator, investitii in organizarea examenelor, evaluarea dezvoltarii intelectuale a examinatului etc.

  o perchezitie buna + prezenta a vreo 3-4 supraveghetori/ sala ar evita copiatul prin metode oricat de sofisticate. elevii pot fi foarte inventivi in disimularea instrumentelor ce-i ajuta sa copieze, dar le este mult mai greu sa-si controleze expresia faciala, gesturile, agitatia. apoi ar fi nevoie de interviuri in care fiecare sa descrie ce si cum a scris la examen, cum a gandit etc.

  doar asa ar putea avea facultatile pretentia ca, admitand elevi "pe dosare", nu cauta pur si simplu bani si studenti numerosi.

  nu ar fi greu sa eviti copiatul la bacalaureat, dar ar fi nevoie ca cineva, acolo sus, sa doreasca intr-adevar corectitudine, functionalitate, eficienta, performanta. si ar fi nevoie, evident, si de investitii serioase in invatamant. in momentul de fata, primim din invatamant exact cat investim: 0 (de fapt, ceva mai rau chiar: investim bataie de joc, si primim/ vom primi indolenta, violenta, incultura, sarlatanie).
 • -1 (3 voturi)    
  Goana dupa stiri (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:09)

  Max [anonim]

  Acest articol este inca o dovada a goanei dupa senzational. In loc sa scrieti despre metode de invatare, documentati metode de furat. Si ne mai miram de slabele rezultate obtinute in ultimii ani de elevii romani la testele PISA. Educam hoti pentru viitor... Trist...
  • +1 (1 vot)    
   nu sunt de acord (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:48)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Max

   Nu e goana dupa senzational, e doar trista realitate. Ascunderea 20 de ani a gunoiului sub pres nu a rezolvat nimic.
   Asta ne este invatamantul, aicea am ajuns.
   • +1 (1 vot)    
    asa-i (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:15)

    ... [anonim] i-a raspuns lui florin

    si eu, profesor, habar n-aveam de toate lucrurile astea. eu imi dau seama pur si simplu, cand cineva a copiat - si il sanctionez, cu ceva scandal, ca Domne, daca nu l-am prins in momentul cu pricina... in fine, eu fac regulile :D
    imi dau seama cand cineva a copiat texte savante in loc sa vorbeasca el insusi, si-mi dau seama si cand doi - cinci - douazeci scriu acelasi lucru. dar faptul in sine ca scolile nu-si permit sa impuna o disciplina serioasa este distructiv. copiatul se sanctioneaza si nu prea (am intalnit o situatie in care profesorul le spusese copiilor ca lucrarea va consta din raspunsul la 20 de intrebari ANUME; si chiar si in conditiile astea, dumnealor nu invatasera cele 20 de intrebari + raspunsuri, ci isi faceau copiute...; mai grav, fiecare disciplina de bacalaureat are VARIANTE publicate, cunoscute; iar la examen va pica una dintre acele variante).
    in licee telefoanele mobile ar trebui confiscate pe parcursul orelor de curs, iar parintii sa poata lua legatura cu copiii in caz de forta majora sunand la secretariat. nu am intalnit insa deocamdata nici o scoala care sa confiste telefoane sau mp3 playere. disciplina este aproape absenta din criteriile de evaluare a elevilor. daca apar licee mai "dure" din acest punct de vedere sunt imediat sanctionate de inspectorate si minister.
    in aceste conditii copiatul la bac devine firesc. falsitatea, ipocrizia si lipsa de autenticitate sunt caracteristicile sistemului educational in sine. iar toata aferarea asta a ministerului e atat de ipocrita.
 • 0 (2 voturi)    
  problema falsa (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:23)

  mihai [anonim]

  Copiatul la examene este o problema falsa, sustinuta de un sistem de evaluare creat de niste imbecili, nicidecum de profesori adevarati.

  De cite ori in viata, la servici etc aveti de rezolvat o problema fara acces la documentatie? Niciodata. Accesul la documentatie este vital pentru rezolvarea corecta a problemei.

  Subiectele oricarui examen pot fi astfel alese incit sa conteze gindirea, creativitatea, solutiile propuse si examenul se poate da cu cartile pe masa. Asta daca examinatorii nu ar fi niste imbecili pentru care conteaza doar capacitatea elevului de a memora. In ziua de astazi pentru a memora si a face calcule se folosesc computere. Pentru a gindi este nevoie de oameni, dar acestia nu au sanse sa apara din sistemul de educatie Romanesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Test IQ (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 6:21)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Atunci orice evaluare este doar un test IQ, dam un test IQ cand avem 7 ani si aia e...trecem rezultatul pe diploma.

   Testul IQ indeplineste conditiile tale: nu implica niciun fel de informatie stocata, doar capacitatea de a compila informatii si de a identifica sabloane.

   Testul adevarat este unul singur:

   -interviul de angajare si cat poti sa tii postul
   -inceperea unei afaceri si succesul ei
   Pentru asta trebuie evident desfiintate posturile la stat unde se cere doar diploma (+spaga/pile)
 • 0 (0 voturi)    
  Metode anti frauda (Miercuri, 1 iunie 2011, 14:31)

  Andrei [anonim]

  Pentru metodele ce tin de microcamere:

  1pix + 1 creion + guma de sters date de catre profesori la intrarea in examen si tinuta obligatoriu lejera: tricou alb + pantalon. Alte ustensile din afara salii sunt interizse(calculatoare, telefoane, ceasuri, obiecte de metal, etc)

  Pentru metodele ce tin de microcasca: microcasca este un material magnetic care vibreaza in camp magnetic variabil => profesorii pot sa vina cu un magnet foarte puternic care cantareste destul de putin, sa le explice elevilor ca li se va trece magnetul pe la ureche iar cei care au microcasca risca sa le fie perforat timpanul. Sunt convins ca nu isi risca nimeni sanatatea.

  Pentru metodele de tin de casca bluetooth: este necesar un laptop cu o cheie bluetooth care poate detecta si retelele bluetooth marcate ca invizibil. In cazul in care apare o retea examenul se opreste si se cauta sursa sau se bruiaza tot spectrul de frecvente bluetooth.

  Pentru retele wireless: un soft similar cu cel bluetooth care poate detecta chiar si retelele ascunse + bruiaj in banda wi-fi.

  Pentru fituici: camerele de luat vederi sunt suficiente.

  Pentru orice semnale de radiofrecventa: un analizor spectral in banda RF si microunde(se gasesc si mai ieftine, nu trebuie neaparat scule de 40k EUR)
 • 0 (0 voturi)    
  solutia veritabila este educatia veritabila (Miercuri, 1 iunie 2011, 15:23)

  BuLiGaS [anonim]

  Singura solutie veritabila este educatia veritabila. Educatia informatizata, de masa nu e educatie veritabila. Educatia veritabila inseamna confruntare de idei, dialog cu studentul, proiecte personale si rezolvare de probleme la prima vedere, analiza de text la prima vedere etc. Dezirabil oral. Nu teste grila, nu subiecte anuntate dinainte pe site, din care se extrag aleator cateva la examen.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarat! (Miercuri, 1 iunie 2011, 15:01)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui BuLiGaS

   Asa e!
   Am avut in facultate in Romania cativa profesori care predau/examinau dupa acest principiu. Bineinteles pt asta, ca profesor trebuie sa fi intr-adevar competent in domeniul predat.
   Culmea e ca la acesti profesori sala de curs era mereu plina. Studentii veneau cu placere. Simteau ca au ceva de invatat.
 • +1 (1 vot)    
  Oglinda (Miercuri, 1 iunie 2011, 16:49)

  berger [anonim]

  Elevii sunt oglinda profesorilor : )
  Stau si ma intreb daca un elev cu adevarat pregatit, dornic sa evolueze in ritmul lui, nu in ritmul impus de programa si de limitele celuide la catedra, are vreo sansa in actualul sistem.
  Se copiaza pe rupte si in clasa fiicei mele la un Colegiu National de top. Dupa teza de la romana din acest semestru am mai invatat o expresie: "Corina si-a dictat 7 pagini".
  Dang! Nu pricepeam la inceput...si-a dictat ce??? Corina luat 10 fireste, cu felicitari, toate cele 7 pagini dictate de profesor erau pe foaia ei. Foarte tare fata! Fiica-mea a luat 8. Suntem multumiti ca parinti, pentru ca putea fi mai rau: putea sa-si dicteze si ea 7 pagini.
  Auziti, cica nu au romanii bani..dar parintii se pare ca tot mai scutura din buzunarele acelea goale sume substantiale ca sa-si ia odraslele gadget-urile necesare promovarii cu brio.
 • +2 (2 voturi)    
  De mici (Joi, 2 iunie 2011, 3:09)

  AndreiIC [utilizator]

  invata sa triseze..... De aia se duce tara aia de rapa ;)
 • 0 (0 voturi)    
  oof (Joi, 2 iunie 2011, 17:46)

  elev [anonim]

  Problema nu e aici neaparat ca se copiaza, ci ar trebui sa ne intrebam mai mult de ce se copiaza. In alte tari, examenele de sfarsit, tip bac, se bazeaza pe cunostinte, gandire, posibilitatea de a face conexiuni, de a-ti forma o opinie in legatura cu un subiect, o opera. Si nu ai ca la noi 20 de opere ale caror comentarii trebuie sa le tocesti. Mie, elev de mate-info care va urma in viitor o facultate de profil tot pe informatica, nu mi se pare normal sa trebuiasca sa memorez ca papagalul 20 de comentarii la niste opere, comentarii care nu imi vor trebui niciodata in viata si sunt niste informatii total inutile. Da, am citit operele, unele din placere, cu mult inainte de bac, mi s-ar parea mult mai normal sa imi scriu pur si simplu opinia. Sau, daca se vrea examen de romana atat de greu si cu atatea informatii, sa se diferentieze. Elevii de la uman nu dau examen la matematica, cei de profil mate-fizica au alta programa la matematica, normal mi se pare ca eu, elev ce nu am facut atata romana ca cei de la uman, sa am alta programa la bac-mai putin, care sa nu se axeze pe tocit. Sa fie text la prima vedere, nu sa trebuiasca sa imi petrec cele 4 saptamani dinainte bacului, tocind si umplandu-mi capul cu atatea chestii incat sa imi fie groaza sa ma mai uit pe romana vreodata. Intrebarea este: imi testeaza examenul asta gandirea? Daca iau 9,5 sau 8, reflecta ca eu stiu de nota aia? Nu. Reflecta cat de mult chef am avut sa memorez, cata capacitate de retinere a unor informatii am. Acum insa, pot lua comentariul si de pe net. De ce as avea nevoie sa il mai tin minte? Trebuie refacut stilul de bac, nu sa combatem copiatul, ptr ca atata timp cat materia este o porcarie, bineinteles ca elevul nu o sa aiba niciodata bunovainta sa isi umple capul cu niste idiotenii.
 • +1 (1 vot)    
  Problema reala (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 6:05)

  Andrei [anonim]

  Problema reala de la bac din romania nu este tehnologia super complexa folosita pentru a copia.

  Elevii copiaza pentru ca sunt lasati, spaga se da si se primeste cu bucurie in majoritatea cazurilor.

  Diplomele nu inseamna nimic, cei care fac ceva in viata nu o fac datorita diplomei asa ca discutia e inutila.
 • +1 (1 vot)    
  Astept cu interes (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 6:24)

  Andrei [anonim]

  Astept cu interes inca un articol despre profesorii care copiaza la examene... din cate stiu eu sunt destui...asa ca nu este de mirare ca si elevii o fac.
 • 0 (0 voturi)    
  Un alt punct de vedere (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 6:35)

  Andrei [anonim]

  Cu toate ca se copiaza si "toti prostii iau 10" iar "desteptii" iau 8 exista o diferentiere:

  -cei care pica bacul pentru ca nu copiaza
  -cei care pica bacul pentru ca au incercat sa copieze
  -cei care iau bacul pentru ca au copiat
  -cei care iau bacul fara sa copieze

  Exista variatiuni, dar fiecare categorie are anumite capacitati. Daca angajez pe cineva si ii dau o problema de rezolvat nu ma intereseaza cum o rezolva daca o rezolva.
  Bacul ca orice altceva in viata este o problema, daca unii o rezolva corect iar altii incorect si cei care o rezolva incorect merita apreciere.
  Daca ai suficienta inteligenta, control si initiativa incat sa reusesti sa copiezi poate te dovedesti a fi un tip care rezolva probleme mai bine decat cineva care abordeaza intotdeauna problema formal.

  Problema trebuie privita din punct de vedere al competentei individului. Eu unul mai degraba as angaja pe cineva care a copiat la bac (in special la materii inutile gen romana care consta in memorarea de comentarii) decat pe cineva care a petrecut saptamani intregi incercand sa le memoreze. Cel care a copiat intelege valoarea timpului si a resurselor.
 • 0 (0 voturi)    
  Copiere (Sâmbătă, 4 iunie 2011, 11:04)

  Cristip1970 [anonim]

  Daca exista si au bani romanii ?! Uite asa cetesc alesii si-si dau seama ca au romanasii autohtoni bani pt odraslele lor :)
 • 0 (0 voturi)    
  Bacalaureat 2011 (Miercuri, 22 iunie 2011, 11:22)

  Anonym [anonim]

  De ce trebuie sa copiezi? Nu e mai usor sa inveti? Daca inveti nu mai ai stresu' ala: "daca ma prinde", "nu stiu nimic, ce ma fac?". Si eu dau bacu', dar nu's tocilar si totusi am invatat si invat si nu e greu deloc...
  • 0 (0 voturi)    
   Ha ha ha .. demago-stie-tot (Vineri, 24 iunie 2011, 0:54)

   Alas [anonim] i-a raspuns lui Anonym

   Hm... reforme, reforme, reforme... cui ii pasa? Voua sigur nu.

   Ziceti de note, in special de cele mari, dar cum se face ca s-un amarat de 5 este extrem de greu de luat, mai ales la matematica, profilele specializate, si nu numai. De exemplu... cei care aleg sa se pregateasca pentru o admitere la facultate.. ce au de ales, pe ei cine ii motiveaza?

   Citeam nu demult cum niste nesabuiti erau de acord cu un grad de promovabilitate mic, dar se uita pesemne ca... bacalaureatul este un examen NU concurs, deosebirea ar fi urmatoarea: la examen trebuie o iei o mota minima, pentru a promova, la concurs se poate pica si cu note mari, prin urmare... ce s-ntelegem ? Asist, din pacate, la niste reforme facute de prosti pentru prosti, cei inzestrati de la mama-natura se vor descurca, oarecum,la acumularea cunostiintelor, dar ceilalti, cei multi si ..., ce vor face?

   Sa pice, sa pice ! Ha ha ha.. demagogia continua sa se reproduca. Dar "picatul" e indeajuns? Cati sprijina munca, fie ea fizica sau intelectuala? cati cauta sa ajute la formarea individului si nu il formeaza fortat?

   Sustineti pedepse mari, cu cuvinte si mai mari, dar.. din pacate.. ramaneti ceea ce ati fost si sunteti: niste p...i. O pedeapsa trebuie corelata la fapta savarsita, nedreptatea naste nedreptate!

   Dar'ar Domnu' sa aveti parte de un fanatic in judecata, asa, ca voi..:))... chiar credeti in "paine si apa", dar intr-o varianta "intelectuala".

   That's it.. we're "doomed" :)).
 • 0 (0 voturi)    
  bacul e zero (Luni, 27 iunie 2011, 20:07)

  lizuka [anonim]

  cand va vad asa te ciufuti mi se ridica parul pe pikioare.nu cred ca exista unu care in viata lui sa nu se inspire de la colegul din caiet sau de pe copiute si toit felul din clasa 1 pana la facultate,cred ca fiecare are nevoie un pik de ,,ajutor.eu am dat proba scrisa la romana si am stiut la toate subiectele am ajutat si pe altul de langa mine(in nr de 5 persoane ciorna mi a mers din mana in mana )pur si simplu k m ma gandit ca merita sa ajuti pe cineva macar akum la bac,dupa o vedea ce o face o invata sau se lasa de scoliiii,eu nu cred ,daca esti bun dovedesti asta ,daca ai copiat si nu ai invatat dovedesti asta,degeaba ai luat bacu daca u in facultate esti bata nu treci nici la anul,deci tot trebuie sa inevti nu???????nu treci asa ca gasca prin apa nu asa k nu va plangeti ca voi doamne sunte ti sfinti ca sunteti niste nesimtiti si voi la viata voastra a trbuit sa faceti ceva ce nu trbuie ca sa mergeti mai departe,daca statul oferea mai mult ,ajuta invatamantul ca cei buni sa avanseze sa fie locuri de munca sa se plateasca bine mai zikeam si eu sa steie chit pe tine la bac,ca furai locul de munka la altul care merita ,asa ca daca statul nu ofera nimik,decat salari mizerabile,locuri de munca nema te trimite in strainatate ,atunci sa nu se mai strofoce sa inete romanul sa fie corect cand el ne fura si isi bate joc de noi cu tot cu scoala voastra,te pisi pe ea daca nu ai ude sa profesezi la noi si nu ai cu ce trai .mai ganditi si voi,va tradati intre voi ca uite doame ala si ala ce face,pe cand basescu va trage in teapa


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by