Fregata "Regele Ferdinand", care participa la operatiunea NATO "Unified Protector", a efectuat, in noaptea de joi spre vineri, o misiune de asistenta umanitara si salvare a aproximativ 150 de persoane aflate in dificultate la bordul unei ambarcatiuni civile in Marea Mediterana, a anuntat Ministerul Apararii. Ambarcatiunea civila de mici dimensiuni, ai carei pasageri erau emigranti din Libia, plutea in deriva la aproximativ 100 de mile marine nord de Tripoli, fiind in pericol de scufundare. Joi, 12 mai, ministerul anunta ca fregata a executat, pana in prezent, aproximativ 70 de misiuni specifice. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, starea de sanatate si moralul membrilor echipajului romanesc sunt "foarte bune".

Fregata Regele FerdinandFoto: Hotnews

Ministerul afirma ca ambarcatiunea pe care se aflau refugiatii din Misrata, intre care 10 femei si 15 copii, a parasit portul libian pe 9 mai si, din cauza defectarii motorului si a infiltratiilor de apa la bord, plutea in deriva la aproximativ 100 de mile marine nord de Tripoli, fiind in pericol de scufundare.

O echipa de specialisti din echipajul fregatei romanesti a urcat la bordul ambarcatiunii si a acordat asistenta necesara, astfel incat au fost remediate problemele tehnice si repornit motorul, au fost izolate infiltratiile de apa si reparata pompa de drenaj apa din cala vasului, a precizat ministerul de la Bucuresti.

Echipajul fregatei Regele Ferdinand a oferit, de asemenea, pasagerilor ambarcatiunii alimente, apa, precum si combustibilul necesar continuarii in siguranta a calatoriei pe mare.

Ministerul Apararii Nationala sustine ca "actiunea umanitara a echipajului fregatei romanesti se inscrie in prevederile Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare (SOLAS Convention), navele NATO participante la operatia "Unified Protector" avand ca misiune si acordarea de sprijin ambarcatiunilor aflate in primejdie".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat, la 22 martie, participarea Romaniei cu forte si mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor impotriva Libiei, constand in fregata "Regele Ferdinand" si doi ofiteri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotararea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru participarea la misiune. Ceremonia de plecare a navei a avut loc la 22 aprilie.

Fregata "Regele Ferdinand" a participat, in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, la operatia "Active Endeavour" in Marea Mediterana, unde a executat misiuni specifice de prevenire si combatere a terorismului si a traficului ilegal, alaturi de alte nave si forte aflate sub comanda NATO.

Fregata a fost lansata la apa in 1986, a iesit din serviciul Marinei Britanice in 2002, in 2003 a intrat intr-un proces de refacere, in 2004 fiind preluata de Fortele Navale Romane.

Potrivit site-ului Fortelor Navale Romane, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, latimea de 14,75 m, viteza maxima de 30 Nd, pescaj maxim.6,4 m, opt punti.

Echipajul numara 18 ofiteri, 77 de maistri militari si 110 militari angajati pe baza de contract. La bordul navei se afla: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalatii lansare torpile; sistem de comanda asistat de calculator; instalatii de bruiaj pasiv; sisteme de lupta electronica; noua sisteme radar; sistem de propulsie, patru turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a cate l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Fregata Regele Ferdinand, comandata de comandorul Mihai Panait, in varsta de 43 de ani, este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa.

Alaturi de Romania, la componenta maritima a Operatiunii Unified Protector mai participa 11 state membre NATO.

Unified Protector este o operatiune navala si aeriana NATO pentru implementarea unui embargo privind armele si o zona de interdictie aeriana in Libia in contextul rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU 1970 si 1973.