WIKILEAKS Telegrama a ambasadei SUA din 2007: Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear

de Departamentul Investigatii-Politic     HotNews.ro
Duminică, 27 martie 2011, 23:16 Actualitate | Esenţial

Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential” si intitulata “Presedintele Romaniei ofera Egiptului expertiza in domeniul nuclear”, oficialii Ambasadei SUA scriu ca “Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca, in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti”.

Redam integral telegrama in care se vorbeste despre oferta facuta de presedintele Romaniei presedintelui Mubarak:  

"Sumar: Presedintele Romaniei Traian Basescu a vizitat Egiptul in perioada 21-22 februarie si a avut intalniri private cu presedintele Mubarak, premierul Nazif, secretarul general al Ligii Arabe Amre Moussa, ministrii egipteni ai economiei, lideri ai comunitatii locale de business si altii. Basescu ar fi oferit Egiptului acces pentru training la facilitatile nucleare din Romania si va astepta un raspuns formal al GOE (Governament of Egipt - Guvernul Egiptului, n.red) la oferta pe care nu a facut-o publica. Liderul roman a ascultat pozitiile egiptene la problemele regionale, cautand sa puna bazele pentru legaturi diplomatice si economice stranse in Cairo si in regiune. Resursele de gaz si energie sunt prioritare pe lista de posibile schimburi comerciale intre cele doua tari.

Contextul vizitei: In principal schimburi comerciale

Ambasadorul roman Gheorghe Dumitru a furnizat oficialilor ambasadei o informare generala a vizitei facute de presedintele Romaniei Traian Basescu in Egipt in perioada 21-22 februarie. Presedintele Mubarak l-a intalnit pe Basescu la venirea pe aeroport, dupa care cei doi au avut o lunga discutie privata. Dumitru a spus ca nu a fost informat de presedintele lui despre continutul intalnirii. Dumitru a spus ca presedintele Basescu a avut, de asemenea, o intalnire privata cu premierul Nazif, intalnire urmata de o sesiune de discutii cu ministri din zona economica din guvernul egiptean. Comertul bilateral cu Egipt, a spus el, «nu si-a atins potentialul». Comertul bilateral a atins numai 370 milioane dolari in 2005, cu toate ca exporturile egiptene catre Romania cresteau rapid. Bucurestiul este nemultumit de structura comertului, a spus el, cheresteaua reprezentand o treime din exporturile romanesti catre Egipt. Guvernul Romaniei considera Egiptul drept o poarta catre regiune si ar lucra cu guvernul egiptean pentru a identifica un numar mic de «proiecte pilot» comerciale pentru a duce mai departe cooperarea bilaterala.

Romanii ofera training in domeniul nuclear

Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul roman in Egipt – n.red.) a spus ca in timpul intalnirii de 45 de minute a presedintelui Basescu cu Mubarak, Basescu a oferit asistenta romaneasca pentru a avansa obiectivele Egiptului in domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Basescu i-a spus lui Mubarak ca Romania ar fi dispusa sa ofere pregatire oamenilor de stiinta egipteni in domeniul operarii centralelor nucleare la centrul national de pregatire de la Cernavoda, pe langa oferirea de burse pentru oamenii de stiinta egipteni la departamentul de studii nucleare al Universitatii din Bucuresti. Ambasadorul nu stia sigur cati egipteni ar putea fi inclusi in aceste programe, dar a notat ca Guvernul Romaniei a decis sa «nu-i preseze» pe egipteni pe tema trainingului in domeniului nuclear. Bucurestiul va astepta reactia formala a Egiptului, dar nu intentioneaza sa faca publica oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefatat oferta de training intr-o intalnire in 24 ianuarie cu ambasadorul).

Proiecte in sectorul petrolier

Ambasadorul Dumitru a descris, de asemenea, o intalnire intre Basescu si ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy in cadrul careia ministrul, spunand ca actioneaza la ordinul presedintelui Mubarak, a exprimat dorinta de a identifica un «proiect concret» in domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy a discutat public proiecte potentiale comune egipteano-romanesti pe parcursul ultimilor cativa ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venture care sa produca echipamente de foraj). Dumitru a spus ca Romania este dornica sa dezvolte relatii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. In timp ce Romania ar dori sa importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt, restrictiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel de acorduri. O alternativa luata in considerare este de a obtine gaze de la Conducta Egipteano-Araba, a spus Dumitru. Dar a adaugat ca, desi portiunea siriana ar putea fi finalizata in 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fi amanata pentru o perioada semnificativa de timp".
(sursa: telegrama ambasadei SUA)


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

4311 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  tate (Duminică, 27 martie 2011, 23:20)

  mktrusa [anonim]

  pana in prezent cele mai mari tate sunt psdisti &maestrul gazetar chiriac

  maiculita , ce c..ve sunt
  mor, cine ne-a condus pana acum

  fratilor , nu votati psd

  uitati de ce sunt in stare
 • +13 (13 voturi)    
  ceva ce mi-a plăcut (Duminică, 27 martie 2011, 23:26)

  ampersand [utilizator]

  "Dumitru a spus ca Romania este dornica sa dezvolte relatii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom."

  Cu cât mai multe alternative faţă de rusia, cu atât un trai mai sănătos.
 • +6 (6 voturi)    
  interesant (Duminică, 27 martie 2011, 23:30)

  panfil [anonim]

  parca seful agentiei internationale pentru atom e un egiptean ...
 • -6 (8 voturi)    
  Ce turnator ! (Duminică, 27 martie 2011, 23:41)

  adrian [anonim]

  Presedintele tarii semneaza scrisori de acreditare ca ambasadori unor turnatori.
  Mi-e sila !
  • +3 (5 voturi)    
   simplu (Luni, 28 martie 2011, 0:04)

   MihaiG [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   Intre aliati exista o chestie care se numeste schimbul de informatii. Adica americanii ne mai informeaza cu ce stiu si fac ei, noi ii informam despre ce mai stim si facem noi.

   Documentele astea sunt ale americanilor asa ca e normal sa scrie ce au auzit. Daca ar fi iesit la iveala documente romanesti ai fi aflat ce ne zic si americanii noua.
 • +7 (7 voturi)    
  Oligarhii si Maica Rassia (Duminică, 27 martie 2011, 23:42)

  Grammaticus [anonim]

  n-aveam nevoie de telegramele lui Assange si mi-am dat seama de mult ca pesedeaua si peneleaua, prin aia de le dau banii, maharii, sint coloana a cincea. Pacat ca n-avem nici un partid sa se ridice dincolo de genunchiul broastei.
  • +5 (5 voturi)    
   ba cred c'au facut bine (Luni, 28 martie 2011, 0:16)

   panfil [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

   pana si realitatea tv a ..dezbatut.
   pana acum, bizonul avea indoieli cand base vorbea de oligarhi si moguli. sau, cand, la dezbateri, l'a intrebat pe joana despre vizita privata.
   acum nu se mai poate indoi nimeni, mai ales ca s'a folosit de zburatoarea personala a vintului.:-)
   se stia dar se nega.
   acum sa vedem cine va mai nega.
   in afara de pohta si antenescu, bineinteles
   poate ...severin.:-)
 • -3 (5 voturi)    
  trist (Luni, 28 martie 2011, 0:01)

  eu [anonim]

  Eu trag concluzia ca sunt pline ambasadele de "diplomati" fara coloana vertebrala care se vand fara pic de jena.
 • +5 (5 voturi)    
  :) (Luni, 28 martie 2011, 0:06)

  ampersand [utilizator]

  Tu ai fost vreodată trimis în delegaţie de firma la care lucrezi? Dacă da - nu ai avut stabilită încă dinainte de plecare o agendă clară a ceea ce vei discuta şi stabili, în numele firmei, cu partenerii de discuţii? Staff-urile firmelor n-au discutat înainte de plecarea ta ce-cum-când? Iar când te-ai întors, nu ai prezentat staff-ului un raport a ceea ce ai discutat, ce ai stabilit, ce probleme ai avut? N-ai prezentat un decont? Tu crezi că un preşedinte, fie el obama sau băsescu, se abate mult de la procedura asta?
 • +5 (5 voturi)    
  vadim, tu esti tata? (Luni, 28 martie 2011, 0:10)

  sucaa [utilizator]

  unde ai vazut tu ca base ofera expertiza? sau te-ai trezit comentand.
  iar aia cu alcolul vezi ce capul... "presei" pe care-l ascultati fara cracnire a spus ca nu l-a vazut niciodata band alcol :)

  chiar va place sa folositi astfle de comentarii patetic? nu vedeti ca va faceti de ras?
 • +7 (7 voturi)    
  e posibil ca basescu sa fie cel mai bun presedinte (Luni, 28 martie 2011, 0:23)

  warchild [anonim]

  de dupa '89. jos palaria! o alta chestie care insa surprinde e faptul ca administratia americana are infiltrati oameni peste tot, cum dracu de au aflat astia de faxuri secrete intre geoana si constantinescu sau ce a discutat basescu cu ambasadorul romaniei in egipt? cui a spus mai departe acest ambasador ce a auzit? si pentru cine p... lucreaza asta?
  • +2 (2 voturi)    
   :)) (Luni, 28 martie 2011, 0:54)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui warchild

   Nu-i problema americanilor, ruşilor sau chinezilor că au urechi p-aici, e problema "aleşilor" noştri că-s aşa gureşi.

   Ştii cum îl faci pe-un român să-şi dea drumul la gură? îl faci să se simtă important - şi, evident, "aleşii" noştri se simt importanţi.

   În anii 80, era un banc: cică se-ntâlnesc seara, la un şpriţ în birtul din comună, cei cei doi preşedinţi ai CAP-urilor locale.
   - Ai auzi, mă? Cică l-au împuşcat ieri pe Chenedii... Îţi vine să crezi?
   - Ia mai dă un deţ... Cine-i Chenedii ăsta?
   - Preşedintele SUA. L-au împuşcat ieri la Dallas.
   - Eeeh - oftează ăsta. Asta-i soarta noastră, a preşedinţilor...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version