Functionarul public Csibi Barna, angajatul Directiei Finantelor Publice a judetului Harghita care l-a "spanzurat" pe Avram Iancu, a fost detasat pentru sase luni de catre presedintele ANAF, Sorin Blejnar, in Abrud, Judetul Alba, relateaza Mediafax.

Csibi Barna va fi, totodata, cercetat si de catre Comsia de Disciplina pentru gestul sau.

Potrivit sefului Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, "detasarea va intra in vigoare de luni si are o durata de o jumatate de an".

Csibi Barna a solicitat, saptamana trecuta, autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din Miercurea Ciuc istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" si apoi l-a spanzurat.

Manechinul care il intruchipa pe Avram Iancu a fost "condamnat la moarte prin spanzurare" de un "tribunal" care l-a gasit vinovat de "crime impotriva umanitatii si genocid".

Marti, pe blogul personal, Csibi Barna a facut urmatoarea remarca: "Dumnezeu sa fie milostiv cu sufletul lui. Asa patesc toti cei care gresesc impotriva natiunii maghiare si a secuilor".

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat si il va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Avram Iancu a fost un revolutionar roman pasoptist, avocat transilvanean care a jucat un rol important in Revolutia de la 1848 din Transilvania. El a fost conducatorul de fapt al Tarii Motilor in anul 1849, calitate in care a comandat armata romanilor transilvaneni, in alianta cu armata austriaca, impotriva trupelor revolutionare maghiare ale lui Lajos Kossuth care vroiau sa proclame un stat national ungar care sa includa si Transilvania.