Spitale performante de stat construite cu banii privatilor: acest vis frumos este ambitiosul proiect al ministrului Sanatatii, Cseke Attila. Iasi, Timisoara, Craiova si Targu-Mures sunt primele localitati unde vor rasari noi spitale construite in parteneriat public-privat, la ultima sedinta de guvern solicitandu-se autoritatilor locale transferul terenurilor necesare in domeniul public al statului. "Sunt primii pasi pe care ii facem pentru a porni acest nou program de investitii in infrastructura spitaliceasca", a declarat ministrul Cseke. Intre timp, jucatorii privati din domeniu isi pun inca intrebari. Intrebari au si asiguratii. Tema principala: banii.

Jucatorii privati din domeniul medical nu se pot pronunta in privinta planurilor Ministerului Sanatatii, intrucat conditiile parteneriatului nu au fost inca anuntate. Una dintre temerile principale ale privatilor, exprimate in cotidianul Gandul, sunt regulile care insotesc parteneriatul public-privat si care ingradesc libertatea de actiune a jucatorilor privati. Este adevarat ca un manager care lucreaza intr-un spital de stat nu are aceleasi puteri precum managerul unei clinici private.

Astfel de anxietati sunt atenuate de Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, care a declarat pentru HotNews.ro ca managementul privat al acestor noi spitale isi va putea impune propriile reguli prin contractul de colaborare. "Privatii vor sti cum sa-si recupereze investitia. In momentul in care vom avea toate formele puse la punct si cand vor exista studiile de prefezabilitate, atunci vom deschide licitatiile si atunci vom putea discuta exact cum va arata aceasta companie de proiect, formata din Ministerul Sanatatii si privat. E mult prea devreme sa discutam in acest moment despre conditii. Noi am anuntat ca legea Parteneriatului Public-Privat ne-ar ajuta in acest proiect. Acum statul nu are bani sa construiasca spitale dar partenerii privati ar avea aceasta posibilitate. Avand management privat, ei isi pot gandi un sistem prin care sa obtina mai multe venituri. Discutam despre fonduri importante si, in plus, ei vor putea sa incheie si alte contracte", a spus Oana Grigore. In conditiile actuale, un spital public cu management privat ar putea obtine venituri fie prin intermediul coplatii fie din taxa pe servicii hoteliere.

Si in privinta posibilitatii ca pacientii sa fie nevoiti sa plateasca serviciile medicale in aceste spitale moderne, tonul Oanei Grigore este linistitor: "Pacientul nu va plati absolut nimic. Exact cum se duce acum la un spital public. Pacientul va plati in plus doar daca doreste in mod special servicii care nu sunt cuprinse in pachetul de asigurari."