Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat miercuri ca Rusia isi va spori prezenta militara in Insulele Kurile, teritoriu disputat cu Japonia de 65 de ani. Anterior, liderul de la Kremlin a ordonat ca trupele tereste si navale desfasurate in Insulele Kurile sa fie dotate cu arme moderne.

Locatia Kurilelor in estul PacificuluiFoto: Wikipedia

"Toata lumea trebuie sa inteleaga ca Insulele Kurile sunt teritoriu rusesc", a spus Medvedev, in cadurl unei intalniri cu ministrii rusi ai apararii si dezvoltarii regionale, potrivit RIA Novosti.

"Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a spori prezenta noastra strategica in aceste insule, dezvoltand totodata relatii de prietenie cu vecinii nostri", a declarat liderul rus.

"Ar trebui sa existe suficient armament acolo, pentru asigurarea securitatii insulelor, ca parte inalienabila a Rusiei", a subliniat Medvedev.

Rusia intentioneaza sa trimita primele nave Mistral in Kurile, pentru protejarea insulelor

Cele doua nave amfibie de asalt Mistral ce vor fi construite in Franta, fiind destinate marinei ruse, vor fi puse la dispozitia Flotei Pacificului, a declarat o sursa din cadrul ministerului rus al Apararii citata de RIA Novosti.

"Dupa ce primele doua nave Mistral vor fi construite si vor fi puse in functiune, acestea vor intra in dotarea Flotei Pacificului", a precizat sursa citata.

Moscova si Paris au semnat la 25 ianuarie un acord interguvernamental privind construirea pentru marina ruseasca a patru nave de razboi Mistral, capabile sa transporte elicoptere, tancuri, precum si un stat major sau un spital.

Potrivit acordului ruso-francez, prima nava din clasa Mistral - avand un pret de 720 de milioane de euro - urmeaza sa fie construita in 2013-2014, iar cea de-a doua in 2014-2015.

De asemenea, Rusia va investi masiv in modernizarea infrastructurii de aparare din Insulele Kurile si in dezvoltarea armamentului utilizat de fortele militare desfasurate acolo.

Insulele Kurile de Sud - obiectul unei dispute teritoriale dintre Moscova si Tokio datand de la cel de-al Doilea Razboi Mondial

Patru dintre insulele sudice ale lantului Kurile - denumite de rusi Kurilele de Sud si de japonezi Teritoriile din Nord - au fost anexate de sovietici in august 1945, dupa infrangerea Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Acest diferend impiedica de 65 de ani semnarea unui tratat oficial de pace intre cele doua tari.

Relansate dupa caderea URSS in 1991, negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

In perioada presedintiei lui Boris Eltin, Moscova a vorbit despre retrocedarea acestor teritorii, dar reactia violenta a nationalistilor si a comunistilor a anulat proiectul.

Fostul presedinte rus si actualul premier Vladimir Putin a propus in 2004 restituirea a doua insule, dar Tokyo a considerat propunerea inacceptabila.

In 2005, Parlamentul european a adoptat o rezolutie prin care cere Rusiei sa restituie Japoniei "Teritoriile din Nord".