Franta a anuntat ca Rusia va cumpara doua nave de razboi de tip Mistral de la un consortiu francez, cu posibilitatea de a mai solicita altele doua, o mutare care a starnit ingrijorare in randul aliatilor din NATO, relateaza AFP.

Tranzactia, care presupune construirea in comun a navelor, este prima vanzare in Rusia de elemente navale high-tech de catre o tara NATO. De altfel, aliatii NATO ai Frantei, in special fostele state sovietice baltice, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la "inzestrarea" Moscovei cu armament occidental modern.

O nava tip Mistral poate transporta pana la 16 elicoptere, 13 tancuri si aproximativ 100 de alte vehicule. Aceasta dispune de asemenea de facilitati pentru personalul de comanda si este echipata cu un spital de 69 de paturi.

Negocierile franco-ruse au durat noua luni. Franta s-a declarat initial dispusa sa vanda Rusiei pana la patru nave Mistral, la pretul unitar de circa 500 milioane de euro. Suma la care s-a ajuns in urma negocierilor nu a fost dezvaluita vineri.

Acest acord "arata vointa si capacitatea Frantei si Rusiei de a dezvolta parteneriate de anvergura in toate domeniile, inclusiv in cel al apararii si securitatii", iar presedintii Dmitri Medvedev si Nicolas Sarkozy "isi exprima satisfactia pentru concretizarea acestei cooperari fara precedent, de care vor beneficia industria si va crea locuri de munca" in cele doua tari, se arata intr-un comunicat al Palatului Elysee.

"Afacerea Mistral", este un triumf pentru "necrutatoarea arta de a vinde" a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, dar si un impuls pentru industria de aparare din Franta, in domeniu inregistrandi-se o rata a somajului de 10%, noteaza si The Washington Post. Potrivit comunicatului presedintiei franceze, acest parteneriat ofera echivalentul a 5 milioane de ore de lucru pentru 1 000 de angajati calificati francezi de la santierele navale STX de la Saint Nazaire pe coasta atlantica.

Citeste si: Aderarea Romaniei la Schengen. De ce se comporta Franta ciudat?