Asocierea dintre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare nu are niciun temei, juridic sau de oportunitate, si creeaza un precedent inacceptabil nu numai pentru Romania si Bulgaria, dar si pentru intreaga Uniune, este reactia ministerului roman de Externe dupa ce Radio RFI a publicat fragmente dintr-o scrisoare prin care Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca o astfel de abordare "constituie o discriminare a Romaniei si Bulgariei fata de modul in care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere".

"Nu exista niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei si combaterii coruptiei. De altfel, scrisoarea recunoaste ca nu poate fi stabilita o astfel de legatura "rigida" de conditionalitate intre cele doua. Este vorba despre procese diferite, cu instrumente specifice de evaluare si decizie", iar Romania nu poate fi de acord cu deturnarea sensului acestui instrument.

Argumentele Ministerului Afacerilor Externe:

  • Traversarea cu succes a misiunilor de evaluare in domeniul frontierelor externe si aprobarea rapoartelor aferente acestor misiuni este o dovada de necontestat a faptului ca Romania si-a indeplinit in totalitate angajamentele asumate.
  • Romania implementeaza un sistem tehnic de ultima generatie de supraveghere a frontierei terestre cu sprijinul tehnologiei furnizate de compania franco-germana EADS. 
  • Incepand cu data de 5 noiembrie 2010, Romania este conectata deja la SIS si gestioneaza in conditii de deplina securitate aceste date. Tehnologia si aparatura folosita de Romania pentru conectarea la SIS sunt de ultima generatie, iar pregatirea profesionala in a folosi aceste echipamente este la cele mai inalte standarde, aspecte apreciate si cu ocazia ultimei misiuni de evaluare in domeniul SIS din aceasta luna. 
  • Referirile la absenta unui cadru juridic si administrativ satisfacator au un caracter generalizator, lipsit de elemente concrete, obiective de evaluare si au un caracter subiectiv, necuantificabil. 
  • Ultima misiune de evaluare a Comisiei din luna noiembrie 2010 in domeniul MCV reconfirma faptul ca autoritatile romane au continuat eforturile de reformare a sistemului judiciar si de combatere a coruptiei si au adoptat initiative legislative importante care raspund  recomandarilor Comisiei.

"Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca aderarea la spatiul Schengen este o obligatie asumata de toate statele membre prin Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei si, in acelasi timp, o responsabilitate pe care Romania si-o asuma in beneficiul tuturor cetatenilor europeni", se mai arata in comunicatul MAE.