Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, miercuri, ca va emite o circulara prin care va solicita autoritatilor care inregistreaza declaratiile de venituri din activitati independente sa nu perceapa penalizari la intarzieri pana cand noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin functional.

"Nici macar pana la sfarsitul lunii viitoare nu o sa se plateasca astfel de penalizari, pentru ca penalizarea nu este facuta pentru a obliga un om sa vina maine la data. Pana se aseaza sistemul, vin toti, isi depun declaratiile, le verificam, nu se percep astfel de penalizari. Penalizarile se percep de obicei pentru rea-credinta, dupa ce se incheie aceasta perioada o sa vedem cine nu a venit, de ce nu a venit, de la caz la caz", a aratat ministrul Muncii, citat de Mediafax.

El a adaugat ca va emite o circulara in acest sens, iar joi, la ora 10.00, va organiza la Ministerul Muncii o conferinta de presa pe aceasta tema.

"Maine o sa va dam o situatie si pe judete, cati au venit, cati au depus declaratiile... In ultimele doua zile, la Bucuresti am avut circa 1.700 de oameni care au depus astfel de declaratii la Casa de Pensii. La Cluj, am avut 1.600 de oameni la Casa de Pensii si 2.300 la ANOFM. La Timisoara au fost vreo 1.300", a spus Seitan.

Ministrul a mai mentionat ca, din datele ANAF, la nivelul intregii tari sunt intre 450.000 si 470.000 de persoane care obtin venituri din drepturi de autor, conventii civile si pe persoana fizica autorizata, care trebuie sa declare si sa plateasca aceste contributii.

Persoanele care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor (DDA) nu vor fi penalizate, aceste documente putand fi depuse in toata aceasta saptamana, iar neconcordantele care se pot ivi pot fi refacute, a declarat, miercuri dimineata, ministrul Muncii. "Dupa ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalitati, daca se va dovedi reaua-credinta. Este normal ca oamenii sa invete (ce au de facut - n.r.), sa invete si cei care lucreaza cu ei", a spus ministrul Mihai Seitan, adaugand ca este falsa toata aceasta "isterie".