Persoanele care au venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor) nu vor fi amendate daca nu isi depun declaratiile pentru asigurarile de sanatate la termenul limita prevazut de lege, miercuri, 25 august, a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a acuzat "un atac nejustificat" declansat de presa.

"S-a speriat lumea ca o sa plateasca amenzi. N-o sa se plateasca niciun fel de penalizare pentru faptul ca nu s-a reusit sa se depuna aceasta declaratie azi", a spus miercuri ministrul, in incercarea de a face lumina in haosul creat de schimbarile legislative legate de plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor.

Mihai Seitan a sustinut ca "e cu totul falsa aceasta isterie care se creaza in jurul acestei probleme" si a afirmat ca declaratiile pot fi depuse toata saptamana, "fara niciun fel de problema, probabil ca si dupa aceea".

El a explicat ca "e normal ca oamenii sa nu stie" iar penalizarile "nu sunt facute sa dam in oameni", ci pentru cazurile de rea-credinta.

In opinia sa, la ghiseele pentru depunerea declaratiilor "nu sunt mai mult de 30-40 de persoane la coada". In plus, Seitan a precizat ca declaratiile se pot trimite si prin posta sau e-mail si pot fi refacute ulterior, in cazul in care sunt depuse gresit.

"S-a nascut in presa un atac nejustificat de haos in aceste plati. (...) O astfel de sperietura nu e deloc in favoarea sistemului sau a oamenilor", a concluzionat ministrul.

El sustine ca "lucrurile sunt tinute sub control, sunt puse la punct" si ca in aceasta perioada exista "tot timpul, de zece ani de zile, o aglomeratie mai mare".

Seitan a adaugat ca s-a prelungit "pana la 6 sau 7 seara" programul de lucru al ghiseelor caselor de pensii si ale agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, iar oamenii care nu stiu cum sa completeze declaratiile "pot fi sfatuiti acolo".