Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, a felicitat, printr-o declaratie transmisa presei, Parlamentul Romaniei pentru votul de marti asupra legii ANI. "Am fost incurajat de faptul ca presedintele Romaniei, ministrul Justitiei si liderii parlamentari, proveniti din intregul spectru politic, au colaborat la adoptarea unei noi legi care va mentine si va consolida Agentia Nationala de Integritate, respectand in acelasi timp prevederile Constitutiei Romaniei", a aratat Gitenstein.

"Vreau sa felicit Parlamentul Romaniei pentru ca ieri (n.r. marti) a adoptat noua lege a Agentiei Nationale de Integritate. Romania a facut un pas important in directia asigurarii existentei unei agentii care sa verifice averile demnitarilor. Acest factor crucial in lupta impotriva coruptiei corespunde obligatiilor Romaniei in calitate de membru al Uniunii Europene si asigura transparenta necesara, asteptata de catre companiile americane si straine prezente in Romania, precum si de catre cetatenii romani", se arata in declaratia diplomatului american.

El spune ca a fost incurajat de colaborarea tuturor factorilor politici pentru adoptarea unei noi legi a ANI, care "va mentine si va consolida Agentia Nationala de Integritate, respectand in acelasi timp prevederile Constitutiei Romaniei". "Eforturile lor neintrerupte au fost cruciale in crearea unei structuri a ANI care sa raspunda asteptarilor internationale si, in acelasi timp, intereselor cetatenilor Romaniei", a spus Gitenstein. In plus, i s-a parut incurajatoare decizia CCR din 19 iulie, care a respins proiectul ce ar fi slabit ANI.

Dupa ce anterior a criticat clasa politica, ambasadorul american felicita Parlamentul Romaniei pentru ca "a adoptat un numar de masuri aditionale care vor imbunatati corectitudinea si eficienta sistemului juridic, facilitand in acelasi timp judecarea si condamnarea persoanelor care au comis acte de coruptie ori alte infractiuni grave".