Indiferent de partidul care va castiga alegerile sau persoana care va deveni presedinte la Chisinau va opta pentru o relatie strategica, privilegiata cu Romania, a asigurat ambasadorul moldovean la Bucuresti, Iurie Renita, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, in perspectiva bataliei electorale de la Chisinau.

Informatia pe scurt:

  • A existat o intelegere pe acordul privind regimul de frontiera. Cred ca nu e cazul sa ne cramponam de denumiri si cuvinte, ci sa conferim substanta textului.
  • Despre articolele din ultimele saptamani din presa internationala: Mi s-a parut ca ar fi un mesaj prin care unii nu si-ar dori sa vada R. Moldova in UE sau altii si-ar dori sa revina la situatia conflictuala de altadata dintre Chisinau si Bucuresti.

Primul ambasador in Romania al unei guvernari proeuropene aflate la putere la Chisinau, Iurie Renita spune ca mandatul sau este o enorma responsabilitate si simte, in acest sens, presiunea acestei responsabilitati.

Ambasadorul moldovean a remarcat, in domeniul cooperarii politice, faptul ca urmeaza sa fie definitivate si semnate documente ce fac parte din cadrul juridic bilateral. In acest sens a adus in discutie acordul privind regimul de frontiera.

  • Cadrul juridic bilateral este unul flexibil, in functie de conjunctura, de situatie, unul in permanenta miscare. De aceea e in obligatia noastra sa identificam domeniile concrete pe care urmeaza sa avansam. In sensul asta exista o perfecta colaborare. E vorba de acordul privind regimul de frontiera. Pe text s-a lucrat foarte activ, a existat si exista o intelegere perfecta. Au ramas doar unele aspecte procedurale.
  • Cred ca nu e cazul sa ne cramponam pe denumiri sau pe unele cuvinte. Este extrem de important sa conferim substanta textului documentelor si intelegerilor. E important sa valorificam conjunctura si sa elaboram orice document necesar atat pentru Chisinau, cat si pentru Bucuresti. Nu este cazul sa staruim mult prea mult asupra unor denumiri. Orice document care extinde si consolideaza raporturile bilaterale este unul binevenit.

Presa occidentala a scris, in urma cu doua saptamani, despre faptul ca, prin acordarea cetateniei romane moldovenilor, Romania introduce Moldova pe usa din spate in UE, pe langa faptul ca introduce si forma de munca ieftina.

  • Se pare ca pe alocuri unele abordari s-ar inscrie in contextul in care nu s-ar dori venirea R. Moldova in sanul familiiei europene. Mi s-a parut ca ar fi un mesaj in care unii nu si-ar dori sa vada R. Moldova in UE sau altii si-ar dori sa revina la o situatie conflictuala de altadata dinitre Chisinau si Bucuresti. Sunt abordari gresite. Insa ii asigur ca relatiile dintre R. Moldova si Romania sunt unele de durata, stabile si foarte stranse, a spus ambasadorul.

Fost jurnalist, el crede insa ca "e dreptul presei sa isi dea cu parerea, e o chestiune fireasca a democratiei, e un atu al democratiei". "Nu exista subiecte pe care presa nu ar trebui sa le prezinte. Insa e altceva daca vorbim in ce masura presa a reusit sa se documenteze suficient de bine asupra subiectului in cauza. Este vorba despre niste editii periodice cu renume, redutabile. Cred ca ziaristii nu au reusit sa se documenteze suficient de bine", sustine ambasadorul Iurie Renita.

Intrebat care ar putea fi acele forte care nu ar vrea apropierea Moldovei de UE, diplomatul moldovean a spus: "sigur ca exista unele forte asupra carora n-as mai vrea sa insist".

La Chisinau se profileaza o batalie prezidentiala intre Vlad Filat si Marian Lupu. Cel din urma, presedintele PDM, a avut in repetate randuri opinii critice referitor la Romania si a subliniat mereu necesitatea demonstrarii unei bune credinte a Romaniei in relatia cu R. Moldova, o buna credinta si transparenta exprimata prin semnarea tratatului de baza si a celui de frontiera.

  • Indiferent de evolutia ulterioara a evenimentelor pe esichierul politic intern din R. Moldova va asigur ca orice persoana, orice actor politic implicat la Chisinau constientizeaza perfect necesitatea mentinerii unor relatii privilegiate, speciale cu Romania si, va asigur, constientizeaza ca Romania este un partener strategic pentru R. Moldova, atat pe plan bilateral, cat si pentru parcursul Moldovei pe plan european, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti.
  • Expertiza Romaniei in aderarea la UE este extrem de importanta pentru Chisinau. Mai ales acum, in perioada de preaderare, fiindca Romania a acumulat o experienta impresionanta. Avem posibilitatea ca expertiza si experienta Romaniei sa le aplicam la Chisinau. 
  • Sunt sigur ca la Chisinau, indiferent de partidul sau de persoana care va candida si va deveni presedintele R. Moldova va opta pentru o relatie strategica, privilegiata cu Romania. Altfel nici nu se poate, deoarece starea de spirit proeuropeana, democratica majoritara la Chisinau va obliga la o asemenea abordare.

Despre relatia cu Rusia:Relatiile Moldovei cu Rusia sunt relatii strategice, de o importanta majora pentru R. Moldova. Ne dorim ca raporturile bilaterale sa decurga pe un fagas normal, firesc. Ele sunt stabilite si in tratatul de colaborare bilaterala.

In criza vinului, o chestiune comerciala, economica, nu ar trebui sa intervina factorul politic.

  • Ne-am dori foarte mult ca pe marginea subiectului in cauza (n.r. calitatea vinului moldovenesc al carui import a fost sistat de Rusia) sa se pronunte expertii. Sa evitam implicarea politicului, deoarece e o chestiune economica si comerciala. Chiar expertii internationali, pentru a elimina subiectivismul. Si invitam expertii pe domeniu sa faca o analiza detaliata a vinului. Daca vor fi depistate cazuri de nerespectare sau de calitate dubioasa, evident vor fi trase concluziile de rigoare, iar cei care au comis "crimele vinicole" sa fie pedepsiti. Sa evitam insa generalizarea.
  • (...) Categoric suntem impotriva turmentarii politicului in relatiile bilaterale prin intermediul acestei situatii cu presupusa calitate proasta a vinului: politicul sa isi faca treaba separat, cei implicati in partea economica sa isi faca si ei treaba. Imbinarea celor doua este extrem de periculoasa.