Penitenciarele romanesti ar putea fi obligate sa suporte cheltuielile cu posta pentru detinutii saraci, carora trebuie sa le dea si haine, dupa adoptarea unui proiect de HG care modifica regulile din penitenciare, redactat si in prezent supus dezbaterii publice de Ministerul Justitiei (MJ).

Conform proiectului, citat de Mediafax, in cazul in care un detinut nu are bani pentru petitionare si corespondenta, administratia locului de detinere ar urma sa fie obligata sa plateasca pentru aceste servicii. In plus, conducerea inchisorii va fi obligata sa le dea detinutilor saraci haine si incaltaminte, in functie de anotimp.

"Persoanelor private de libertate care nu poseda imbracaminte si incaltaminte personala adecvata si nu dispun de mijloace financiare suficiente li se asigura de catre administratia locului de detinere tinuta, in functie de clima si anotimp. (...) Normele de echipare si durata de folosinta a tinutei asigurate de administratia locului de detinere sunt stabilite prin ordin al ministrului justitiei", se arata in proiectul MJ.

Detinut sarac inseamna, potrivit proiectului, cel care nu a avut, in ultimele zece zile, niciun ban in contul deschis pe numele sau la penitenciar.

Proiectul introduce si alte cateva modificari importante. Astfel, ar putea fi aprobata folosirea unor sisteme electronice de supraveghere la distanta a detinutilor care ies din penitenciar la lucru.

"Astfel, in vederea atingerii scopului sigurantei detinerii, respectiv prevenirea sustragerii de la executarea pedepselor si a masurilor preventive si a unor situatii de risc pentru ordinea de drept, persoanele private de libertate pot purta un sistem electronic de supraveghere la distanta. Situatiile in care va fi folosit sistemul electronic de supraveghere si persoanele care urmeaza sa il poarte se stabileste prin ordin al ministrului justitiei", se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de HG propus de MJ.

Totodata, si masinile care transporta detinuti "pot" fi echipate cu sisteme de supraveghere prin GPS.

Proiectul instituie si posibilitatea externalizarii anumitor servicii.

"Activitatile de educatie si reintegrare sociala, munca sau alte activitati lucrative, hranirea, echiparea, asigurarea asistentei medicale, igienei individuale si colective, precum si activitatea de transport a persoanelor private de libertate de la un loc de detinere la altul sau in alte scopuri stabilite de lege se pot externaliza de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, conform prevederilor legale", se arata in proiectul de hotarare redactat de Ministerul Justitiei. Motivul invocat pentru aceasta masura este slaba dotare a penitenciarelor si resursele limitate din sistem.

Proiectul reglementeaza si modul de interventie in situatii speciale. In aceste conditii, personalul de paza al inchisorilor poate fi dotat cu veste antiglont, scuturi de protectie si casti cu vizor si poate folosi bastoane de cauciuc sau "tomphe", dispozitive cu substante iritant-lacrimogene, jeturi de apa, arme cu gloante de cauciuc, catuse, caini de serviciu, dispozitive sonore si luminoase, precum si "alte mijloace de protectie si imobilizare aflate in dotare".

"Cainii de serviciu se folosesc in activitati de paza si escortare la punctele de lucru si la organele judiciare, la activitatile de transfer a persoanelor private de libertate, pentru paza perimetrelor si pentru descoperirea telefoanelor mobile, explozibililor, substantelor toxice sau stupefiante si urmarirea evadatilor", se mai arata in proiectul de HG.