Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat, vineri, in timpul vizitei in localitatile afectate de inundatii in Harghita, ca un nou val de ploi abundente ar putea afecta, duminica, in special judetele din Moldova, transmite Mediafax.

Ministrul Borbely a afirmat ca, potrivit prognozei meteo, vineri si sambata nu vor fi precipitatii insemnate cantitativ, acestea urmand sa-si faca simtita prezenta duminica.

"Duminica s-ar putea sa se formeze un nou ciclon, care va afecta mai ales Moldova, cu ploi insemnate", a declarat ministrul Mediului.

El a remarcat ca, in Harghita, efectele inundatiilor sunt in stransa legatura cu defrisarile masive facute in ultimii ani.

Borbely Laszlo a afirmat ca vor fi intensificate controalele in sectorul silvic si ca situatia va fi remediata si prin impaduriri de sase ori mai multe decat anul trecut.

"Am avut mai multe actiuni de control pe linia defrisarilor, am dat amenzi si am intocmit si dosare penale. Astfel de controale, pe care le vom desfasura impreuna cu Ministerul Administratiei, vor fi intensificate si, in paralel, in perioada urmatoare vom face impaduriri de sase ori mai multe decat in 2009, inclusiv in Harghita. Avem bani pentru asta", a spus ministrul Mediului si Padurilor.

Borbely Laszlo a facut un apel la primariile care au in proprietate zone despadurite abuziv sa faca proiecte pentru a accesa banii necesari replantarii, de la Fondul de Mediu.

Meteorologii au prelungit pana vineri, la ora 23.00, avertizarea Cod galben de ploi pentru 12 judete din nordul Moldovei si zona Carpatilor Orientali: Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Harghita, Mures, Bistrita - Nasaud, Brasov, Bacau, Covasna si Vrancea.