Executivul a adoptat, luni dimineata, forma finala a celor doua proiecte de lege pentru care urmeaza sa isi asume, luni dupa-amiaza, raspunderea in fata Parlamentului. Premierul Emil Boc a anuntat ca, dintre amendamentele depuse de parlamentari la cele doua proiecte de lege, au fost acceptate doar cinci - patru la proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor publice si unul la cel privind eliminarea pensiilor speciale.

Guvernul s-a reunit in sedinta luni dimineata, de la ora 9:00, pentru a pune la punct ultimele detalii ale celor doua proiecte de lege, inaintea asumarii raspunderii.

"La ora 16:00 ne vom prezenta in Parlament cu cele doua proiecte de lege, pentru asumarea raspunderii", a anuntat primul-ministru, in cadrul unei conferinte de presa televizate.

Emil Boc a prezentat si continutul celor patru amendamente acceptate la legea ce vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare:

  • primul amendament precizeaza in lege ca pensia sociala minima nu scade sub 350 de lei. Nicio pensie nu va fi diminuata sub 350 de lei.
  • amendamentul 2 - in continutul legii aveam doua formulari - de la data intrarii in vigoare a legii sau de la 1 iunie. Am decis sa acceptam un amendament care precizeaza foarte clar - reducerile se efectueaza de la data intrarii in vigoare a actualei legi.
  • amendamentul 3 - si salariile angajatilor cabinetelor parlamentarilor vor fi reduse cu 25%.
  • amendamentul 4 - membrii Academiei de Stiinte Medicale vor avea si ei salariile diminuate cu 25%.

Primul ministru a mai precizat ca bugetele individuale ale companiilor de stat care nu au facut restructurari vor fi reevaluate in cadrul Guvernului, dupa asumarea raspunderii.

Cel de-al doilea proiect de lege pentru care Executivul isi va asuma luni raspunderea priveste stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor - vizeaza eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale. "Nu poti sa diminuezi pensiile obisnuite si sa mentii pensiile de lux. De aceea am venit cu acest al doilea proiect de lege, la pachet cu primul", a afirmat Emil Boc.

  • In cazul proiectului privind pensiile, singurul amendament admis se refera la scurtarea termenului de verificare a pensiilor de invaliditate la un an, de la trei ani, cat era prevazut initial.