Premierul va veni in Parlament, lunea viitoare, pentru a anunta angajarea raspunderii Executivului pe pachetul de masuri de austeritate. Amendamente la cele doua proiecte de lege cuprinzand masurile Guvernului se pot depune pana vineri seara. Anuntul a fost facut de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, la care a participat si Emil Boc.

Potrivit lui Mircea Geoana, calendarul asumarii raspunderii Guvernului a fost stabilit in sedinta comuna de miercuri, astfel:

  • parlamentarii pot depune amendamente pana vineri, la ora 20.00
  • Guvernul "are ragazul", pana luni la ora 12.00, sa analizeze amendamentele si "sa evalueze daca va retine sau nu o parte dintre acestea"
  • Executivul se va prezenta in plenul Parlamentului luni dupa-amiaza, urmand ca la ora 16.00 sa-si asume raspunderea pentru primul text de lege, iar la ora 17.00 sa-si angajeze raspunderea pentru al doilea text

Geoana a anuntat ca "PSD pregateste, impreuna cu PC si, probabil, si cu cei de la PNL", o motiune de cenzura care ar urma sa fie depusa martea viitoare, "urmand ca in interval de trei zile de la lecturarea acestei motiuni in plenul Camerelor reunite sa aiba loc votul asupra acesteia".

Presedintele Senatului a spus ca "opozitia nu are si nu a avut o strategie de tergiversare" a asumarii raspunderii Guvernului, dar considera ca masurile de austeritate sunt gresite si "vor produce saracie suplimentara si contractie economica suplimentara".

Premierul Emil Boc a fost invitat miercuri la o noua sedinta comuna Camerelor Parlamentului, pentru a da explicatii suplimentare in ceea ce priveste asumarea raspunderii.

Potrivit presedintelui Senatului, "prim-ministrul a avut cuvinte de apreciere fata de unele sugestii avansate de opozitie". "Am fost surprins sa vad ca propunerile opozitiei au un minim impact asupra Guvernului", a declarat Geoana.

El a mai mentionat ca "premierul considera in continuare ca avizul Consiliului Economic si Social a fost dat, reprezentantii opozitiei considera ca acest aviz nu a fost formulat in termen legal".

De asemenea, "a mai fost o discutie in contradictoriu cu privirea la necesitatea ca CSAT sa isi dea un aviz pe aceste texte, avand in vedere invocarea de catre Guvern a articolul 53 din Constitutie, referitor la siguranta nationala, in care se limiteaza drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor (...) Problema avizului CSAT ramane in continuare deschisa", a explicat Geoana.