Generalul in retragere Dumitru Venicius Iliescu a fost pus sub acuzare de Politia Ilfov pentru defrisari ilegale in padurea Mogosoaia, au declarat, pentru HotNews.ro, surse juridice.

Informatia vine la cateva zile dupa ce Seful Parchetului Judecatoriei Buftea, Nelu Carpen, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, intr-un dosar de coruptie. Carpen este acuzat, alaturi de doi avocati si doi politisiti, de fapte de coruptie si constituire de grup infractional.

Potrivit procurorilor, Nelu Carpen ar fi primit mai multe sume de bani provenite de la persoane care aveau dosare penale, fie in supravegherea Parchetului, fie in lucru la politie.

Traian Basescu declarase anul trecut ca arhiva serviciului secret a Ministerului de Interne - celebrul Doi si-un sfert - a fost pusa de PSD-istul Dan Nica la dispozitia lui Marian Vanghelie, a lui Mitica Iliescu si a lui Catalin Voicu, aflat acum in arest preventiv.

Cine este Dumitru Venicius Iliescu. General de patru stele, apropiat al lui Catalin Voicu si al lui Viorel Hrebenciuc

Dumitru Venicius Iliescu (Mitica Iliescu) a fost ofiter in Ministerul Apararii Nationale, indeplinind pentru o perioada functia de secretar UTC la Comitetul Politic Superior al Armatei, scrie Sorina Matei, pe blogul ei.

La Revolutie, Dumitru Iliescu era maior de TAB-uri (transportoare blindate) si a fost acuzat de presa ca in noaptea de 21 decembrie 1989 a executat ordinul de reprimare sangeroasaa revolutionarilor, trecand cu blindatele peste revolutoionari, la baricada din fata Hotelului Intercontinental.

Dumitru Iliescu a negat ca ar fi spart baricada. "Am vazut evenimentele pana a fost sparta baricada demonstrantilor, dar acest lucru s-a facut de catre alte TAB-uri, venite de la alta unitate, nu de catre TAB-ul cu care am venit eu acolo", a declarat el la audierea in Dosarul revolutiei in anul 2005.

Dupa constituirea Frontului Salvarii Nationale, Dumitru Iliescu a organizat la 26 decembrie 1989 o grupare militara de patru ofiteri M.Ap.N., care a fost insarcinata cu protectia fizica a membrilor marcanti ai conducerii FSN, in care i-a cooptat pe diversi ofiteri, printre care si locotenentul major Gabriel Naghi, viitor director al SPP (2000-2005).

Prin Decretul nr. 204 din 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) a infiintat Unitatea Speciala de Paza si Protocol (USPP), in subordinea Ministerului Apararii Nationale (in componenta Brigazii de Garda), cu misiunea de a asigura protectia si paza demnitarilor romani, precum si a celor straini care vizitau Romania. Ca director al acestei unitati a fost numit colonelul Dumitru Venicius Iliescu.

Prin Legea nr. 51/26 iulie 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, U.S.P.P. a capatat denumirea de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), devenind un organ de stat „cu atributii in domeniul sigurantei nationale”. In perioada cat a condus SPP-ul, colonelul Dumitru Iliescu a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea) incepand cu 1 decembrie 1994 .

La data de 21 noiembrie 1996, generalul de brigada Dumitru Iliescu a fost inaintat la gradul de general de divizie (cu 2 stele), eliberat la cerere din functia de director al SPP si trecut la dispozitia Ministerului de Interne.

Dupa venirea la putere a presedintelui Emil Constantinescu, generalul Iliescu a fost numit la comanda Brigazii 16 Jandarmi din Bacau. Este considerat si un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc. El a fost trecut apoi in rezerva cu gradul de general de divizie la 5 februarie 1997.

In perioada guvernarii CDR, generalul Iliescu s-a asociat cu fostul director adjunct al SPP, generalul Gheorghe Aradavoaice, infiintand o firma privata, "Grupul International de Paza si Protectie", care a ajuns ulterior in atentia comisiei rogatorii care a investigat afacerea Adrian Costea. De asemenea, Parchetul Militar Bucuresti i-a deschis un dosar penal pentru achizitionarea de catre SPP, sub conducerea lui, a unei tipografii in valoare de doua milioane de dolari si a patru limuzine Mercedes, dintre care doua blindate.

Dupa revenirea la conducerea Romaniei a lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a fost numit in aprilie 2001 in functia de consilier de stat la Guvernul Romaniei, fiind rechemat in activitate pe 12 martie 2002. Presedintele Iliescu l-a inaintat apoi la gradele de general de corp de armata (cu 3 stele) la 15 aprilie 2003 si general (cu 4 stele) la 21 octombrie 2004.

Inainte de plecarea de la Cotroceni a presedintelui Ion Iliescu, el l-a trecut in rezerva la data de 21 decembrie 2004 pe generalul cu patru stele Dumitru Iliescu, cu pensie de serviciu anticipata.