Presedintele Traian Basescu l-a dat in judecata pe deputatul PSD Mugurel Surupaceanu si ii cere daune simbolice de un leu, pentru ca a spus, intr-o conferinta de presa din 14 februarie, ca Guvernul si Presedintia favorizeaza si sustin consumul de droguri usoare. Potrivit Mediafax, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti va lua in discutie actiunea presedintelui in 29 septembrie.

Basescu cere, potrivit actiunii depuse in 31 martie, daune simbolice de un leu, dar si publicarea hotararii instantei in publicatiile in care a aparut si declaratia deputatului Surupaceanu.

In 14 februarie, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca anumite grupuri de interese PDL din guvernul Boc sunt legate in mod direct de afacerea cu droguri usoare, el precizand ca va solicita infiintarea unei comisii de ancheta parlamentara in acest sens.

Surupaceanu si-a motivat acuzatiile prin faptul ca Guvernul Boc a emis o OUG privind interzicerea plantelor si produselor etnobotanice care permitea comerciantilor sa isi distruga singuri stocurile de droguri usoare, ceea ce le-a oferit, practic, acestora posibilitatea de a-si vinde marfa pe piata neagra.

El a aratat ca operatiunile sunt deja facute sub forma lichidarilor de stocuri la preturi foarte mici si prin antedatarea facturilor de vanzare fata de termenul de intrare in vigoare a respectivei OUG. Surupaceanu a precizat ca, in acest fel, niciun gram de drog usor nu va ajunge sa fie distrus.

"Aceasta este adevarata motivatie a Guvernul Boc de a promova o asemena OUG, dupa ce Parlamentul a votat Legea antidrog. In lege nu era specificat acest ajutor de zece zile, cu ghilimele de rigoare, acordat comerciantilor de droguri pentru a-si lichida stocurile. In schimb, in ordonanta Guvernului Boc exista acest ajutor", a spus Surupaceanu.

El a aratat ca in august 2009 premierul Emil Boc a refuzat sa semneze OUG de interzicere a drogurilor usoare, initiata de ministrul Sanatatii de atunci, Ion Bazac, si, in paralel, in septembrie 2009, Comisia prezidentiala de analiza a riscurilor sociale recomanda opiniei publice consumul de droguri usoare.

"Avem de-a dace cu implicarea a doua dintre cele mai importante institutii ale statului - Guvernul si Presedintia - in favorizarea si sustinerea consumului de droguri usoare", a spus Surupaceanu.

El a adaugat ca, in aceste conditii, exista probabilitatea ca si informatiile potrivit carora din afacerea cu droguri usoare s-au finantat cheltuielile de campanie ale lui Traian Basescu si ale PDL.

Surupaceanu a solicitat institutiilor statului sa lamureasca aceste acuze, el precizand ca, in mod normal, Garda Financiara si Politia ar fi trebuit sa se sesizeze imediat dupa emiterea OUG in scopul de a face controale inopinate la comercianti, pentru a identifica stocurile de droguri usoare, a le sigila si a le distruge in laboratoare, sub controlul statului.

El a subliniat ca sub nicio forma distrugerea stocurilor de droguri nu trebuia lasata la indemana comerciantilor.

Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea proiectului de completare a Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, motivand ca, la o zi dupa adoptarea in Parlament, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta cu un continut mai cuprinzator. Potrivit solicitarii, in conditiile in care exista o ordonanta de urgenta in vigoare ce are un continut mult mai cuprinzator decat cel al legii trimise la promulgare, se impune reexaminarea acestei legi in vederea punerii sale in acord cu dispozitiile cuprinse in ordonanta de urgenta.

Propunerea legislativa a fost initiata de deputatii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu si Tudor Ciuhodaru (independent).

Guvernul a emis, in 10 februarie, o ordonanta de urgenta prin care s-a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Ordonanta de urgenta este in vigoare si, in baza acesteia, in prezent nu mai pot fi comercializate astfel de plante.