Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, sa interzica produsele si substantele etnobotanice. Ordonanta se refera la 36 de astfel de plante halucinogene al caror consum a crescut foarte mult mai ales in randul tinerilor. Magazinele care le au pe stoc sunt obligate sa le distruga imediat. Decizia vine dupa ce in ultimul timp consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales in randul tinerilor. Saptamana trecuta, un tanar din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante halucinogene de la "magazinul de vise".

Este vorba de proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope.

Legea intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

Decizia vine dupa ce in ultimul timp consumul acestor plante a crescut foarte mult, mai ales in randul tinerilor. Numerosi tineri au ajuns la spitalele din tara in stare grava dupa ce au consumat plante cu efect halucinogen cumparate de la magazinele de profil.

Vineri, 5 februarie, un adolescent din Bucuresti a murit dupa ce a consumat plante etnobotanice, asa-numitele droguri legale, de la un weed-shop din Capitala.

Cele mai multe cazuri s-au inregistrat la Iasi, circa 130. Un caz socant a fost acela al unui adolescent de 18 ani care, ajuns la spital, le-a declarat medicilor ca "din 100 de copii de la bloc, 90 consuma substante de la weed-shop". Tot la Iasi o gravida in luna a saptea a ajuns in stare grava, saptamana trecuta, dupa ce luase astfel de substante, spune ea, ca sa-si amelioreze durerile sarcinii.

Deputatii adoptasera, marti, 9 februarie, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic. Proiectul, initiat de un grup de deputati, stabileste ca punerea in vanzare, distribuirea si livrarea unor astfel de produse sunt interzise si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Propunerea legislativa, initiata de catre deputatii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu si Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Premierul Emil Boc ceruse, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrului Sanatatii sa finalizeze in regim de urgenta un act normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent daca exista sau nu un aviz al Comisiei Europene, aratand ca distribuirea acestor substante provoaca numeroase decese printre tineri.