„Lianele plantate langa arborii de pe Kiseleff se numesc Wisteria sinensis sau popular, glicina, o planta care este superba cand infloreste primavara. Problema este ca trebuie sa i se ofere un suport separat deoarece, daca nu este taiata regulat, creste anual cam 3 metri si devine o amenintare prin greutate, iar copacii risca sa cada din aceasta cauza. Si mai grav este insa faptul ca este foarte agresiva si sufoca pomii in foarte scurt timp. Liana si copacul incep sa concureze pentru lumina si, in timp, planta suport nu isi mai poate face fotosinteza si se usuca”, explica Diana Culescu, peisagist.
Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sector 1, spune ca trebuie sa vedem mai intai ce se intampla si sa criticam dupa.
![]() |
Copac sufocat de glicina Foto: HotNews.ro |
![]() |
Eu inclin sa cred ca se face totul dupa ureche.Ca la noi, la nimenea!
cresc alte soiuri de plante urcatoare/cataratoare...
glicina e relativ cuminte, i-ar lua cam 12-15 ani sa impanzeasca un copac daca ar fi neintretinuta... si apoi pana sa se ingreuneze sa-l dea jos, poate inca 8-10 ani...
din nefericire, orice bou care face o declaratie panicoasa poate deveni o stire...
este de laudat ca primaria sect 1 incearca sa amenajeze spatiile verzi de pe b-dul Kiseleff. S-au plantat si copaci in perioada aceasta, s-a refacut gazonul (rulouri).
prin urmare, cred ca e de preferat un copac sufocat de o glicina decat toaletat de primarie.
Si acum, sa fim seriosi. Se cumpara prostii de genul asta (parca si pe Magheru au pus) insa gropile din carosabil au devenit adevarate pesteri.
Mai copii, sau mai secretar de redactie : nu mai postati orice elucubratie pe net ca rid si curcile
Cel mai grav e ca pe aceeasi idee se merge in orice domeniu social, economic etc ..suntem o tara de cobai oare? Nu mai am nicio indoiala acum.
Mi se pare normal sa fie accesibil, este un lucru care ne intereseaza pe toti!
dar ce sa ceri la unii, este de ajuns sa spuna unul o prostie, ca sunt multi care o imprastie...
pentru cei care nu mor de lene, 20-25 de ani de ingrijire minima a unei plante este culmea relaxarii.
pentru ceilalti, exista doar solutia tratarii cu DDT.
din pacate pentru ambele categorii de oameni, orasul este atat de poluat incat durata medie de viata a unui copac este de cca 16 ani pentru specii locale si sub 8 ani pentru cele regionale...
cam la treaba asta ar trebui sa se gandeasca lenea patologica a celor care se gandesc la intervale de peste 25 de ani....
ca sa nu mai zic ca in orasul asta mizer probabil nici ei nu vor prinde inca 25 de ani....
Va ofer un link unde puteti vedea aceste flori si liane pe copaci in Hunedoara:
http://www.recomandarea-zilei.com/2009/04/de-paste.html
Da, primaria se apara cu "peisagistii" si "proiectele facute de acestia" , sa nu uitam ca nu peisagistii hotarasc de obicei modul de axecutie al proiectelor, ci firmele colaboratoare cu primariile, unde deciziile nu sunt luate de specialisti in domeniu, adica peisagisti. Este vorba de afaceri, cum stim multi din noi.
Vorbind de glicina, "wistwria sinensis" este intr-adevar o liana care nu trebuie sa creasca mult pentru a deveni foarte grea, asa ca trebuie pusa pe un suport rezistent inca de la inceput (a se vedea lianele din Cismigiu, de cca 100 de ani). Arborii de pe Kiseleff sunt si asa deteriorati datorita interventiilor neprofesioniste. Atentie ca multi din acestia au deja peste 40- 50 de ani, aproape o viata de om. Neglijarea si ignoranta in tratarea in acest fel a zonelor verzi ale Bucurestiului, mai ales a zonelor istorice care nu sunt putine, vor duce la un aspect decadent al capitalei pentru viitoarele generatii, oare asta ne dorim?