UPDATE: Raportul Departamentul de Stat al SUA privind drepturile omului despre Romania: Sistemul juridic nu este obiectiv si a fost influentat politic in unele cazuri; coruptia la nivel guvernamental e larg raspandita

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2010, 12:03 Actualitate | Esenţial

Abuzuri ale politiei si jandarmeriei asupra detinutilor si a romilor, un sistem juridic lipsit de obiectivitate si influentat politic, lipsa masurilor de retrocedare a bisericilor greco-catolice, coruptia la nivel guvernamental larg raspandita, sunt doar cateva dintre deficientele semnalate de raportul intocmit de Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului in 2009, in Romania.

Raportul mai noteaza ca deficiente in respectarea drepturilor omului in 2009, in Romania violenta impotriva  femeilor si discriminarea acestora, precum si cazuri de copii abuzati. "Au fost traficate persoane in scopuri de munca fortata, exploatare sexuala si cersetorie fortata. Au existat de asemenea cazuri de neglijare si asistenta inadecvata acordata persoanelor cu dizabilitati. Discriminarea extinsa si actele ocazionale de violenta impotriva romilor au continuat sa constituie o problema. Homosexualii, lesbienele, bisexualii si transsexualii s-au confruntat, in continuare, cu discriminarea societatii. Discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA (in special a copiilor) a reprezentat in continuare o problema", se arata in documentul citat.

Principalele remarce ale raportului:
 • Constitutia prevede un sistem judiciar independent si, in general, guvernul a respectat independenta sistemului judiciar. Cu toate acestea, sistemul judiciar nu a beneficiat de increderea publicului in ceea ce priveste tragerea la raspundere a judecatorilor si faptul ca acestia nu servesc interese politice sau financiare. In randul opiniei publice, a existat perceptia larg raspandita ca sistemul juridic este corupt, incet si adesea incorect.
 • Conform raportului facut public de Comisia Europeana in luna iulie, reformele judiciare „nu sunt inca profunde si persista unele deficiente”. Comisia a criticat de asemenea faptul ca jurisprudenta romaneasca este „contradictorie, cauzand trenari exagerate ale proceselor”.
 • In decursul anului, ONG-urile si oficialii au criticat frecvent sistemul juridic. Una dintre cauze a fost esecul organismului de supraveghere a sistemului judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in elaborarea de proceduri pentru solutionarea potentialelor conflicte de interese in randul membrilor sai.
 • In unele cazuri, reclamantii au intampinat dificultati privind aplicarea verdictelor civile, deoarece procedura de aplicare a hotararilor judecatoresti a fost nepractica si a produs intarzieri. 
 • Observatorii si-au exprimat ingrijorarea privind lipsa impartialitatii juridice, deoarece unii parlamentari au continuat sa profeseze in calitate de avocati ai apararii, atat personal, cat si prin asociatii lor de la firmele de avocatura. 
 • Pe parcursul anului, reactia ineficienta a guvernului la problema coruptiei a fost, in continuare, un punct central al criticilor publice, dezbaterii politice si al analizei jurnalistice.
 • S-au facut putine progrese in cele 30 cazuri de coruptie in care sunt implicati fosti ministri, ministri secretari de stat si parlamentari, in unele din cauza deciziei Parlamentului anterior de a stopa ancheta, a respingerii cazurilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procesului judiciar complicat. 
 • Organizatiile fostilor proprietari au afirmat, in continuare, ca inertia a impiedicat retrocedarea proprietatilor la nivel local. In unele cazuri, autoritatile locale au continuat sa amane sau sa refuze sa furnizeze documentatia necesara fostilor proprietari care depuneau cereri de retrocedare. De asemenea, acestea au refuzat sa restituie proprietati care prezentau interes pentru autoritatile municipale sau judetene.
 • CEDO a decis in favoarea fostilor proprietari in numeroase cazuri de retrocedare, acestea reprezentand majoritatea plangerilor adresate CEDO din Romania.
 • Au existat numeroase dispute asupra bisericilor pe care Biserica Ortodoxa Romana nu le-a retrocedat Bisericii Greco-Catolice in ciuda hotararilor judecatoresti in acest sens. 
 • Unele ONG-uri pe problema drepturilor omului au semnalat faptul ca, in baza legii referitoare la securitatea nationala, un procuror poate autoriza emiterea unui mandat pentru o perioada initiala de sase luni, care poate fi extinsa pe o perioada nelimitata in intervale de cate trei luni, fara aprobare judiciara. Au existat informatii in mass-media privind interceptari electronice folosite in afara acestor parametri legali. 
 • Procesul intentat de omul de afaceri Dinu Patriciu Serviciului Roman de Informatii (SRI) pentru interceptarea ilegala a telefoanelor sale a continuat. In 2007, Tribunalul Bucuresti a ordonat SRI sa-i plateasca lui Dinu Patriciu compensatii in valoare de 50.000 lei (aproximativ 17.300 USD), hotarare sustinuta de instanta de apel. SRI a facut apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar la sfarsitul anului se astepta hotararea instantei.  
 • Mass-media independenta a fost activa si a exprimat o varietate de opinii fara nicio restrictie. Cu toate acestea, politicieni si persoane apropiate diferitilor politicieni sau grupuri politice au detinut sau au controlat indirect numeroase institutii de presa din provincie, iar stirile si tonul editorial al acestora a reflectat in mod frecvent vederile proprietarilor. Tendinta de concentrare a institutiilor nationale de stiri in mainile catorva persoane bogate a continuat. 
 • ONG-urile au semnalat faptul ca abuzurile politiei si discriminarea societatii impotriva lesbienelor, a homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) au fost un lucru obisnuit si ca ostilitatea manifestata deschis a impiedicat semnalarea unor cazuri de hartuire si discriminare. Membrii comunitatii homosexualilor si lesbienelor si-au exprimat, in continuare, ingrijorarea privind discriminarea in sistemele de invatamant si de sanatate.
 • Discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA a afectat accesul la servicii de ingrijire medicala si dentara de rutina, iar autoritatile au aplicat rareori legile care interzic aceasta forma de discriminare. Incalcarea confidentialitatii privind statutul HIV al unei persoane a fost des intalnita si rareori pedepsita.
 • Conditiile din inchisori au ramas dure si, in majoritatea cazurilor, sub standardele internationale.
UPDATE: MAE considera ca raportul Departamentului de Stat contine anumite generalizari, informatii necorespunzatoare sau neactualizate.

MAE constata ca elementele de evaluare din partea introductiva a raportului contin anumite generalizari care nu corespund, din punct de vedere calitativ si cantitativ, cu informatiile punctuale din sectiunile raportului. evaluarile generalizate sunt bazate "pe un numar limitat de cazuri individuale identificate".

In privinta informatiilor necorespunzatoare cu prevederile legislatiei romane in vigoare, precum si cu practica administrativa, MAE exemplifica prin situatia in care copiii cetatenilor romani care nu sunt inregistrati la nastere si care nu devin astfel apatrizi. MAE precizeaza ca structurile Ministerului Administratiei si Internelor au asistat permanent persoanele fara acte de identitate in obtinerea acestora, dupa cum chiar raportul mentioneaza intr-o sectiune ulterioara.

Exista in raport si anumite sectiuni unde informatiile nu sunt actualizate in mod corespunzator, mai arata ministerul.

MAE a semnalat infiintarea Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta pentru Refugiati, de la Timisoara, dar informatiile din raportul pe anul 2008 sunt preluate si raportul pentru 2009.

Proiectul de la Timisoara este  primul proiect din lume de acest fel (nu „al doilea”, asa cum se mentioneaza in raport), succesul acestui demers fiind urmat de crearea unor facilitati similare in alte parti ale lumii si de incurajarea statelor de a urma exemplul autoritatilor romane.

In ceea ce priveste informatia referitoare la conditiile din Centru, prezentate drept „acceptabile”, MAE subliniaza ca aceste conditii sunt apreciate unanim ca fiind cele mai bune din lume, aprecierile fiind reiterate, cel mai recent, cu ocazia Grupului de Lucru al Statelor de Relocare desfasurat la Timisoara, la 10-11 martie 2010.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1467 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  E bine (Vineri, 12 martie 2010, 13:32)

  Martens [anonim]

  Atunci cand astia vor spune ca stam bine, atunci am sa ma ingrijorez.
 • -4 (6 voturi)    
  ?! (Vineri, 12 martie 2010, 13:43)

  marcu [anonim]

  Rade harb de oala sparta !
 • 0 (4 voturi)    
  Si in USA nu e la fel ?? (Vineri, 12 martie 2010, 13:51)

  Guru [anonim]

  Raportul acesta ar fi identic pentru toate tzarile ,inclusiv US.
 • -1 (1 vot)    
  Romania nu are un Presedinte negru ! (Vineri, 12 martie 2010, 15:04)

  MIHAI 2 [anonim]

  Acesta este un lucru rau !
  Exista insa si semne incurajatoare: importanti lideri FSN (Basescu, Boc, Ponta) sunt non caucazieni ,
  minoritatile tătară, chineză și vietnameză fiind deci
  bine reprezentate in structurile de conducere ale tarii.
  *
  Ciudat - lipsesc traditionalelele referiri la persecutarea martorilor lui Yehova.
  E cu atat mai surprinzator cu cat pe vremea lui Bill Hillary a facut o mare caterincă pe acesta tema
  cand a venit intr-o vizita particulara sa faca shopping la Bucur Obor.
  *
  In schimb sunt citate din nou si in detaliu
  frustrarile imobiliare
  ale Greco Catolicilor precum si toate celelate
  clisee ale Monicai Macovei.
  Nu si scandalul cu catedrala Sf Iosif ...
  ...ciocul mic ....Bechtel reprezinta o justa
  plată a tacerii in ceea ce il priveste
  personal pe Brother Treajan
  *
  Anul acesta se alege noul CSM.
  Se incheie deci mandatele
  celor care - alesi fiind pe lege veche -
  puteau cumula si calitatea de presedinte sau vicepresedinte de instanta.
  Gargara cu ”conflictul de interese” isi va pierde
  de la sine obiectul muncii .
  *
  Chestia a fost transata de Curtea Constitutionala inca din 2005.
  Remarcabila deci tenacitatea cu care robotii de la UE si Departamentul de Stat au tocat in continuare 5 ani acest fleac.
  Las ca din toamna vom avea
  un CSM cum se cuvine - unul de culoarea portocalei putrede si cu asta vom putea saluta incheierea reformei in Justitie.
 • +2 (2 voturi)    
  Legea 247! (Vineri, 12 martie 2010, 17:04)

  Tom Cruise [anonim]

  Au dreptate americanii!!:Parintii nostrii au murit deja asteptand sa se restituie proprietatile agricole si imobiliare FURATE DE COMUNISTI.
  Desi comunismul a fost condamnat de BASESCU(bravo lui!) CONSECINTELE nu au fost rezolvate>
  ADS-ul Bucuresti are dosare clare,primite de la diverse Prefecutiri, prin care trebuie sa restituie la oameni pamanturile de care se face vorbire in Legea 247!!!!!
  NOI VREM PAMANTUL INAPOI!Guvernul ar trebui sa se tina de promisiune si sa desfiinteze aceasta institutie ANACRONICA numita ADS.
 • +2 (2 voturi)    
  Justitia la noi (Vineri, 12 martie 2010, 17:10)

  Artur Vlasanu [anonim]

  Un exemplu de functionare defectuoasa a justitiei din Romania este situatia imobilului din Calea Victoriei 109, a carui revendicare treneaza de ani de zile. Dupa mai bine de 10 ani, familiile Cantacuzino si Brancoveanu cer urgentarea retrocedarii proprietatilor:
  http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr=articol&id_articol=77945.html
 • 0 (0 voturi)    
  Nu avem justitie (Vineri, 12 martie 2010, 23:24)

  laila [anonim]

  si cat timp nu vom avea in tara asta nu se va realiza nimic trainic.
  La noi fie legile sunt prost concepute fie , cand sunt bune , nu sunt aplicate in justitie .
  Nu vom scapa de coruptie , nu vom fi o tara civilizata , nuvom termina cu proastele obiceiuri si mentalitati cat timp nu avem legi si o justitie care sa le aplice onest , sa faca dreptate .
 • 0 (0 voturi)    
  hahaha, tehnocacatzii, diplodocii si habarnistii (Sâmbătă, 13 martie 2010, 2:33)

  john doe [anonim]

  dela departamentul de stat.
  au starnit si rasete si critici cu darile pe langa bara care se pare ca s'au traditzionalizat pe potomac.
  pressa de peste garla e satula de gafele si lufturile lor.
  nu e primul raport burtit al alora cu pantalonii tocitzi pe scaunele de raportori.
  acu, cu madam hilarioasa lui bili la comanda, devin si mai hilariosi.
  ignoramus !
 • 0 (0 voturi)    
  Americanii sunt ipocriti (Marţi, 16 martie 2010, 17:45)

  vali [anonim]

  Sa nu mai dea sfaturi la altii cand ei sunt cei mai mari ipocriti si mincinosi.
  E drept ca si la noi e mare coruptie si balamuc, dar nici la ei nu e prea mult diferit.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă