Deziluzia fata de capitalism este cvasi-generalizata in lume, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, eveniment care a simbolizat, in urma cu 20 de ani, prabusirea comunismului in Europa de Est, potrivit unui sondaj comandat de BBC World Service si preluat de AFP.

Doar 11% dintre persoanele intervievate in 27 de tari considera ca economia capitalista functioneaza corect. Pentru 51% dintre respondenti, o reglementare mai dura si reformarea sistemului sunt necesare pentru corectarea esecurilor cu care s-a confruntat capitalismul de-a lungul timpului.

Doar in doua tari - Statele Unite (25%) si Pakistan (21%) - peste 20% dintre raspunsuri au aratat ca sistemul capitalist functioneaza bine in forma sa actuala.

Aniversarea, umbrita de cea mai grava criza de la Marea Recesiune

Aceasta ancheta, realizata intre 19 iunie si 13 octombrie pe un esantion de 29.033 persoane, este publicat in ziua in care se celebreaza ce-a de-a 20-a aniversare a caderii Zidului Berlinului si vine intr-o perioada in care omenirea incearca sa isi revina din cea mai dura criza economica si financiara de la Marea Recesiune din 1929.

"Rezultatele indica faptul ca prabusirea Zidului Berlinului in 1989 ar putea sa nu fi marcat victoria zdrobitoare a capitalismului pietelor libere, contrar parerii din acea perioada, in special dupa evenimentele din ultimele 12 luni", a comentat Doug Miller, presedintele institutului de sondaje GlobeScan, care a condus ancheta.

Destramarea URSS

Doar putin peste jumatate dintre respondenti (54%) aproba destramarea Uniunii Sovietice, in timp ce 22% cred ca "a fost un lucru rau" iar 24% refuza sa se pronunte.

Tarile in care marea majoritatea crede ca destramarea URSS a reprezentat un eveniment pozitiv:

  • Statele Unite (81%)
  • Polonia (80%)
  • Germania (79%)
  • Marea Britanie (76%)
  • Franta (74%)

In Europa de Est, 63% dintre cehi afirma ca prabusirea imperiului sovietic a fost un fapt pozitiv. In schimb, Rusia (61%) si Ucraina (54%) cred ca disparitia URSS este un eveniment regretabil.

Deficientele iremediabile ale capitalismului

In medie, 23% dintre persoanele intervievate considera ca sistemul capitalist este iremediabil deficient si ca un nou model de dezvoltare este esential.

Francezii (43%) sunt cei mai virulenti in aceasta privinta, fiind urmati de mexicani (38%) si de brazilieni (35%).

In 17 tari, majoritatea persoanelor intervievate cer o reglementare mai dura a lumii financiare. Tarile care inregistreza cel mai mare numar de raspunsuri pozitive la aceasta intrebare sunt Brazilia (87%), Chile (84%), Franta (76%), Spania (73%) si China (71%).