Codul Miclea sau Andronescu? Guvernul isi asuma miercuri raspunderea pe Pachetul de legi ale Educatiei, dar nu se stie pentru care dintre ele

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2009, 8:43 Actualitate | Esenţial


Executivul ar urma sa isi asume miercuri raspunderea pe legile privind reforma educatiei, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc, insa nici cu o zi inainte nu se stie care pachet de legi va fi ales de Guvern. Dupa ce vicepremierul Dan Nica a anuntat luni ca Executivul ar urma sa isi asume raspunderea pe pachetul de legi propus de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, premierul Emil Boc a declarat, in aceeasi zi, ca Guvernul nu isi va asuma raspunderea pe "pachetul Andronescu", adaugand ca nu mai poate accepta la nesfarsit intarzieri in privinta acestor legi.

Citeste aici si aici o analiza comparativa a Codurilor Miclea si Andronescu.

In acest caz, Executivul ar putea opta pentru asumarea raspunderii pe pachetul de legi privind reforma in educatie pregatit de comisia prezidentiala condusa de profesorul Mircea Miclea.

Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe pachetul de legi ale educatiei, alaturi de cel privind restructurarea agentiilor guvernamentale si de proiectul legii unice de salarizare in sedinta de miercuri, 2 septembrie.


Citeste mai multe despre   


1330 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Un test pentru guvernul Boc (Marţi, 1 septembrie 2009, 8:57)

  Justi n Puscasu [anonim]

  Optiunea pentru codul Andronescu sau Miclea va arata fara echivoc in ce masura guvernul e dispus sa faca niste reforme reale. Daca va opta pentru versiunea Andronescu vom sti ca toata tevatura asta e doar un nou episod din epopeea romaneasca "sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!"
  • -2 (2 voturi)    
   Guvernul nu-si face treaba (Marţi, 1 septembrie 2009, 9:55)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Justi n Puscasu

   si se ocupa de legi. Treaba lui, conform constitutiei, nu este sa faca legi ci sa le faca respectate.

   In schimb parlamentul, care trebuie sa faca legi, vrea sa impuna respectarea legii prin comisiile parlamentare.

   Iata cum in Romania, constitutia este ignorata cu buna stiinta de politiceni, guvernul face treaba parlamentului, si parlamentul treaba guvernului. Ce harababura?

   Va da-ti seama ca n-are cum sa iasa nimic bun din asta.
   • 0 (0 voturi)    
    Din pacate (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:47)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Experienta ultimilor 19 ani ne arata ca legile date de parlament au favorizat pe unii, nu pe elevi, studenti, parinti, mediul de afaceri, cei care platesc invatamantul. Si atunci ce sa faca guvernul? Ca pana una alta doar guvernul plateste in ochii opiniei publice.
    • 0 (0 voturi)    
     Nerespectarea constitutiei (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:47)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

     duce la coruptie. Ar fi mai bine ca executivul sa nu mai aiba voie sa emite legi si ordonante deloc.
     Daca acceiasi institutie a statului face si legi, si le si aplica, asta duce inevitabi la coruptie. Un ultim exemplu cazul Sterling.

     In Romania toata lumea stie ca legile cad in responsabilitatea parlamentului. Guvernul e blamat nu ca nu da legi ci ca nu impune respectarea legilor in vigoare.
     Guvernul asta trebuie sa faca, sa impuna respectarea legilor in vigoare, nu sa umble sa tergiverseze aplicare lor prin propuneri legislative. Nu vezi ce harababura iese!
     • 0 (0 voturi)    
      Guvernul (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:58)

      Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Constantin

      Are si el drept de legiferare. In acest caz, asumarea raspunderii in parlament. Daca parlamentul nu este de acord, tranteste guvernul prin motiune de cenzura. Face parte tot din jocul democratic.

      Pe de alta parte, prin legile date pana acum de catre parlament in educatie avem:
      diplome false, programe de studii ilegale, absolventi care ajung in piata muncii fara competentele pe care aceasta le cere, bani chetuiti ineficient sau fraudati.

      Atunci, ce sa facem, sa acceptam fatalitatea reprezentata de codul Andronescu?
      • 0 (0 voturi)    
       Ilegalitati (Marţi, 1 septembrie 2009, 13:48)

       Constantin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

       Aceste ilegalitati, pe care le enumeri, de ce au s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Nu exista legislatie sau guvernele care au fost nu si-au facut treaba si nu au aplicat legile in vigoare?

       Iata unde este problema. Problema nu sta in cadrul legislativ ci in aplicare lui. Nici un guvern de dupa '89 nu a fost interesat in aplicarea legii si impunerea respectului fata de ea.
       Ce sa mai, in tara asta, executivul nu este in stare sa-si execute propiu cadru legislativ. Ce rost mai au alte legi noi?
  • 0 (0 voturi)    
   d-na Andronescu (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:59)

   Enache Carmen [anonim] i-a raspuns lui Justi n Puscasu

   Din pacate in loc sa-si atraga alaturi niste specialisti romani care lucreaza in Comsia Europeana in domeniul educatiei si cercetarii, d-na Andronescu a preferat varianta oamenilor ei de casa care fac totul dupa ureche riscand sa arunce invatamantul in cel mai mare haos. D-sa uita ca sistemul reformat de Spiru Haret a pus accentul tocmai pe experienta marilor oameni de stiinta care au studiat in occident. Profesorii sai din Politehnica la care face referire au fost toti scoliti in occident. Faptul ca d-sa a fost cea care a contribuit tot prin munca de partid (pe atunci la PCR) la scoaterea lor din toate functiile de decizie spune multe despre ceea ce are ca obiectv politic in prezent: cultivarea unui invatamant inchis in tipare comuniste in care rolul politicului sa ramana determinant. Riscul ca diplomele din Romania sa nu fie recunoscute in plan european este major dar nu asta o preocupa ci slujirea pana la capat a scolii politice care a creat-o.
 • -1 (1 vot)    
  CARE ASUMARE A TASPUNDERII (Marţi, 1 septembrie 2009, 9:07)

  cris [anonim]

  "Executivul ar urma sa isi asume miercuri raspunderea pe legile privind reforma educatiei". Cand ai 70% din parlamentari si cand toti voteaza precum oile este absurd sa spui ca iti asumi raspunderea in parlament pe legile educatiei.
  Vreau sa vad si eu un guvern care se comporta ca un functionar la stat: adica daca nu isi indeplineste angajamentele asumate in campanie electorala, iar economia nu indeplineste condititiile autoimpuse in campanie electorala sa-si dea demisia
 • +1 (1 vot)    
  Sulfina Barbu (Marţi, 1 septembrie 2009, 9:17)

  Stefan Vlaston [anonim]

  A declarat ca la guvern a functionat o comisie care a construit o lege pornind de la solutiile Miclea, cu adaugiri din codul Andronescu, care se pliaza pe solutiile Miclea.

  De ex., structura inv. preuniv. este cea din pachetul Miclea.
  Ar fi ramas doar 4 articole de definitivat la universitar si ca-si va asuma raspunderea pe acest proiect.
  • 0 (0 voturi)    
   @Stefan Vlaston (Marţi, 1 septembrie 2009, 10:17)

   swolf [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

   In momentul in care aparea noua lege, puteti sa comentati pe Hotnews, asa cum ati mai facut-o, diferentele fata de propunerea Miclea si daca ele sunt o imbunatatire sau nu? Multumesc
   • 0 (0 voturi)    
    Bineinteles (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:21)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui swolf

    Voi comenta legea pe care se asuma raspunderea, multumesc pentru interesul acordat.
 • +1 (1 vot)    
  Halal Guvern (Marţi, 1 septembrie 2009, 9:55)

  gigi [anonim]

  Isi asuma raspunderea in 2 zile si inca nu se stie clar pe care pachet.
 • 0 (2 voturi)    
  La ce bun toata tevatura...??? (Marţi, 1 septembrie 2009, 10:02)

  Vikky [anonim]

  Cu ce va schimba mentalitatea personalului din invatamant tot acest vodevil..???
  Crede cineva ca de maine vor incepe sa dea copiilor, elevilor, studentilor lectii de integritate de corectitudine de devotiune pentru romani si romania ?
  Ca vor radia ei insisi exemple de probitate profesionala de corectitudine civica de inalta moralitate si etica ?
  Totul este o primitiva lupta fara obiective si fara discernamant - amintesc de lupta triburilor de primate din literatura lui Arthur C. Clarke.
  • 0 (0 voturi)    
   Inceputul (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:28)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Vikky

   Se face de la legi. Daca sunt bune, profesorii sunt obligati sa le respecte. Daca se introduc mecanisme de control si de "dat socoteala" pe ce iei salariul, se poate progresa. Nu de prima data, dar in timp.
   • 0 (0 voturi)    
    Cine (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:57)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    va impune repectarea noului pachet de legi ale educatiei daca vor fi adoptate?

    Actualul guvern nu se ocupa cu impunerea respectarii legilor in vigoare ci cu initiative legislative.

    Va spun eu: daca pachetul va fi adoptat se va respecta asa cum se respecta acum legile in vigoare din invatamant. Sezizati vreo schimbare?
    • 0 (0 voturi)    
     Nu Guvernul (Marţi, 1 septembrie 2009, 13:14)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Constantin

     Asigura respectarea legilor ci justitia. Doar intr-un regim politizat si hipercentralizat s-ar putea intampla asta.

     In momentul in care beneficiarii VOR AVEA DREPTUL, prin lege, sa bata cu pumnul in masa directorilor sau profesorilor, probabil o vor face. Prin prezenta lor in Consiliile de administratie.
     • 0 (0 voturi)    
      Constitutia (Marţi, 1 septembrie 2009, 14:00)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Se pare ca nu cunosteti constitutia Romaniei. Ea zice ca reponsabilitatea impunerii respectarii legii in Romania revine guvernului.

      Responsabilitatea justitiei, definita de constitutie, este aceea de a judeca si da verdicte, conform legii, in cazurile prezentate de procurori ( guvern) in fata ei.

      Principala problema actula a Romaniei, nu o reprezinta cadrul legislativ sau absenta lui, ci impotenta guvernului de a aplica si impune acest cadru. Pana nu se rezolva acest lucru noi legi nu servesc la nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Ultima varianta (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:34)

  Stefan Vlaston [anonim]

  Din ultima varianta a codului Andronescu (26 aug)

  Art. 302 -
  (2) Directorul îsi desfăsoară activitatea sub îndrumarea si controlul inspectoratului scolar
  pentru problemele educaţionale si sub îndrumarea primarului, pentru problemele de
  administrare si finanţare

  Adica directorul este un idiot incapabil care nu poate gandi cu propriul creier, trebui neaparat "indrumat si controlat" de politic. Curat depolitizare, d-na Andronescu!
 • 0 (0 voturi)    
  Educatia (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:45)

  Lucian [anonim]

  Educatia merge prost dar se trage de timp de persoane ca Doamna Ministru, careia ii este frica ca sa nu piarda sprijinul colegilor dumneaei din spatiul universitar sa nu uitam ca tot ea era cea ce urla in gura mare ca trebuie 50%.

  Sa vedem daca pachetul de legi pe care se va asuma raspunderea, va rezolva adevarata problema a invatamantului universitar cu profesori inflexibili cu aceleasi metode de acum multi multi ani. Eu am incredere ca varianta despre care vorbea doamna Sulfina Barbu cu Pachetul Miclea care sta la baza sa fie cel asumat.
 • 0 (0 voturi)    
  Andronescu sau sa ne facem praf educatia (Marţi, 1 septembrie 2009, 11:51)

  Sanda [anonim]

  Din pacate in loc sa-si atraga alaturi niste specialisti romani care lucreaza in Comsia Europeana in domeniul educatiei si cercetarii, d-na Andronescu a preferat varianta oamenilor ei de casa care fac totul dupa ureche riscand sa arunce invatamantul in cel mai mare haos. D-sa uita ca sistemul reformat de Spiru Haret a pus accentul tocmai pe experienta marilor oameni de stiinta care au studiat in occident. Profesorii sai din Politehnica la care face referire au fost toti scoliti in occident. Faptul ca d-sa a fost cea care a contribuit tot prin munca de partid (pe atunci la PCR) la scoaterea lor din toate functiile de decizie spune multe despre ceea ce are ca obiectv politic in prezent: cultivarea unui invatamant inchis in tipare comuniste in care rolul politicului sa ramana determinant. Riscul ca diplomele din Romania sa nu fie recunoscute in plan european este major dar nu asta o preocupa ci slujirea pana la capat a scolii politice care a creat-o.
 • 0 (0 voturi)    
  uofff..... (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:14)

  gabiibag [anonim]

  Toate neconcordantele astea din declaratii nu fac decat sa demonstreze inca o data, daca mai era nevoie, ca actuala guvernare nu reuseste sa faca fata problemelor existente in tara. Degeaba au majoritate covarsitoare daca nu sunt in stare sa adopte o lege....nu fac decat sa se certe si sa se 'intepe' reciproc! Cand 2 se cearta...al treilea castiga........
 • 0 (0 voturi)    
  jos actuala guvernare (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:37)

  eduardo34 [anonim]

  de cand si-a inceput guvernu asta activitatea, nicodata nu a stiut ce si cum voteaza. mi se pare ca actuala guvernare ori nu e interesata deloc de atributiunile pe care le are, ori pur si simplu sunt toti niste incompetenti. daca la educatie unde ar trebui sa fie acordata o mare atentie, pt ca de educatii viitorilor tineri depinde tara aceasta, poi ce sa mai cerem de la celelalte ministere. oameni buni trezitiva!!! guvernu asta nu e in stare sa tine tara nici macar pe linie de plutire, ba mai mult tara cu ei in frunte se scufunda ca o epava ( marca basescu).
 • 0 (0 voturi)    
  ANDRONESCU! (Marţi, 1 septembrie 2009, 12:51)

  zamfir laurentiu [anonim]

  daca pana acum sistemul de invatamant a mers de la foarte prost in jos , nu credeti ca ar fi o idee buna sa schimbam tot sistemul impreuna cu androneasca ?
 • 0 (0 voturi)    
  Vreti 50%? (Marţi, 1 septembrie 2009, 13:23)

  Arheologul [anonim]

  Profesorii si parintii nu observa ca astia nu dau 2 bani pe educatie? Dupa ce ca i-au mintit cu cei 50% marire acum vor sa ne faca sa credem ca vor reforma educatia. Mi-aduc aminte cu groaza de tot haosul pe care l-a provocat Abramburica cand a mai fost ministru (asta e talentul ei) si repunerea ei in functie e o dovada in plus a nepotismului din PSD si a lipsei de oameni de valoare. Ei au doar nobili cu titlul de baron...local. Ma astept ca macar profesorii mintiti si cu salarii taiate sa ii sanctioneze la vot pe acesti fsn-isti.
 • 0 (0 voturi)    
  Orgoliul Andronescu cui serveste? (Marţi, 1 septembrie 2009, 13:51)

  Hanibal [anonim]

  Cel mai grav aspect este faptul ca se dovedeste inca odata ca PSD-ul in ciuda legendelor nu are oameni specialisti asa cum se lauda. Cum se explica faptul ca pe un subiect atat de fierbinte ca educatia Andronescu isi vede singura de ideile sale fara sa aiba in spate o reala echipa de specialisti din PSD in spate? Daca ar exista asa ceva cu siguranta aceste nume ar fi publice. Ori aceasta "discretie" dovedeste un lucru extrem de periculos: nu numai ca d-sa habar nu are despre sistemele de educatie europena dar insista asupra idelilor culese din piata publica in defavoare chiar a imaginii PSD-ului. Este cunoscut faptul ca Andronescu nu comunica cu Atanasiu, cu Birchal cu presedintele ANCS dar mai grav nici cu Comisia Europeana unde da fapt nu a calcat niciodata desi are obligatia sa participe la sedintele comune din COREPER I alaturi de toti ministrii europeni ai eductiei!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce inseamna isi asuma raspunderea? (Marţi, 1 septembrie 2009, 14:05)

  mihai [anonim]

  Ce inseamna ca guvernul isi asuma raspunderea pentru pachetul de legi?
  Cine ii trage la raspundere, nu ai ce sa le faci decat sa nu ii votezi si atunci tot nu pierd pentru ca ii voteaza acoliti lor PDL-isti PSD-isti care se vand pe niste nimicuri.
  Asta e praf in ochi isi asuma raspunderea cica.
 • 0 (0 voturi)    
  guvern de 2 lei (Marţi, 1 septembrie 2009, 14:18)

  Lutine [anonim]

  Isi asuma raspunderea dar nu stiu inca pe ce pachet de legi, foarte frumos. La cat de "competenti" sunt, sigur dau cu banul in ultimul moment.
 • 0 (0 voturi)    
  incompetenti (Marţi, 1 septembrie 2009, 15:17)

  exit [anonim]

  guvern de incompetenti care nu sunt in stare sa puna caramida peste caramida nu sa formuleze o lege coerenta si folositoare
 • 0 (0 voturi)    
  Guvern competent si responsabil ;)) (Marţi, 1 septembrie 2009, 15:51)

  andutzu [anonim]

  Foarte tare! Isi asuma raspunderea, dar nu stiu pe ce ... Probabil miercuri dimineata o sa dea Boc cu banul ca sa vada care din proiecte e ales.
  Totusi, de ce atata disperare sa fie adoptat cat mai repede Codul educatiei? La o adica, vorbind in general, problema nu este lipsa legilor in tara asta. Problema principala este LIPSA APLICARII legilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Alba negra! (Marţi, 1 septembrie 2009, 17:06)

  Rafaela [anonim]

  Nici ei nu stiu ce vor sa faca! Nu inteleg ce mai cauta acolo...
 • 0 (0 voturi)    
  Inca o Alba-Neagra (Marţi, 1 septembrie 2009, 17:29)

  El Ciu [anonim]

  Inca o experienta neplacuta pentru cei care acu aproape un an de zile s-au lasat improscati cu praf in ochi de PD-L.

  Au criticat fostul guvern pentru diferite chestii marunte, dar ei nu sunt in stare nici macar sa functioneze ca si un organism comun, ca sa nu mai vorbim si de eficienta...
 • 0 (0 voturi)    
  Adomnitei (Marţi, 1 septembrie 2009, 17:50)

  cora1106 [anonim]

  Daca codul lui Miclea nu e bun, codul lui Andronescu nu e bun ar fi mai bine sa adopte codul lui Adomnitei?
 • 0 (0 voturi)    
  Guvern (Marţi, 1 septembrie 2009, 23:16)

  Ioana [anonim]

  Eu nici nu mai sunt mirata de ce se intampla. Totul pare o gluma. Ei glumesc cu vietile noastre. A devenit guvernul asta un circ prea mare. Au vazut ca merge sa isi bata joc de toti si deja ne iau de prosti. Nu stiu ce cod adopta da sa adopte si ei ceva si daca n-am pretentii prea mari, sa puna in practica si sa-si asume ce au decis!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Situatie absurda (Miercuri, 2 septembrie 2009, 1:05)

  Mihai [anonim]

  Am citit cu real interes comentariile de pe forum. Se folosesc cuvinte frumoase: corelarea performantelor cu salariul, crearea consiliului de administratie al scolii ca organism decizional suprem, depolitizare etc. dar nimeni nu remarca un lucru banal, si anume aprobarea legii unice a salarizarii. Pe langa faptul ca salariile in sistem sunt reduse comparativ cu alte categorii socio-profesionale, practic se elimina competitia dintre profesori! De ce? Pt. ca se prevede clar ca nivelul remuneratiei se realizeaza in functie de varsta si nu de competenta!!! Asa incat toate elementele prezentate de Miclea, Vlaston si alti "oameni de bine" pentru sistem se naruie ca un castel de carti de joc. Apropo, ce performanta poti face cu muritori de foame?
 • 0 (0 voturi)    
  GLUMA EDUCATIEI (Miercuri, 2 septembrie 2009, 11:24)

  Paula [anonim]

  Acest guvern glumeste cu educatia copiilor. Nici nu stiu pentru ce sa isi asume raspunderea! Ei nu sunt in stare sa tina tara pe linia de plutire.....nu isi respecta atributiile....este cel mai slab guvern de pana acum!
 • 0 (0 voturi)    
  2 guverne (Miercuri, 2 septembrie 2009, 12:34)

  Mihai Petre [utilizator]

  In momentul de fata, Romania este condusa de doua guverne. Guvernul PSD si guvernul PNL. Fiecare cu pachetul sau de legi. Iar micul prim-ministru nu mai stie pe care sa-si asume raspunderea... Pe cand un guvern responsabil?
 • 0 (0 voturi)    
  Educatia nu mai conteaza pt guvernul Boc (Miercuri, 2 septembrie 2009, 23:12)

  biasorin [anonim]

  Educatia nu are importanta pentru guvernul Boc, se reduc posturile, bugetul totul...iar la turism cresc...nu as putea sustine un guvern si pe niste oameni care isi bat joc de copiii nostrii. Toate aceste schimbari nu fac decat sa creeze confuzie.
 • 0 (0 voturi)    
  Codul rusinii (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 22:41)

  Simio Mehedintu [anonim]

  Pastrarea pana la moarte in functii a celor mai corupti si plagiatori profesori universitari, sistem clientelar, nepotism, cazuri flagrante de agresiuni sexuale contra studentelor si doctorantelor, toate sub obladuirea actualei ministre a educatiei.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version