Bacalaureat 2009: Proba la Matematica, Istorie sau Geografie

de E.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2009, 10:44 Actualitate | Esenţial


Subiectele la Matematica: Partea I - 48, Partea II - 21, Partea III - 72. Baremele de corectare vor fi afisate la ora 15,30.

Subiecte Istorie:

I Pornind de la doua texte din G. Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei, si Pisania bisericii din Razboieni, texte, raspundeti urmatoarelor cerinte:
 1. Precizati secolul la care se refera sursa B.
 2. Precizati, din sursa A, o informatie referitoare la corpul de oaste aliat lui Stefan cel Mare.
 3. Numiti statul la care se refera atat sursa A cat si sursa B.
 4. Precizati aliatii lui Mehmet la care se refera atat sursa A cat si sursa B.
 5. Scrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare sursei care sustine punctul de vedere conform caruia rezultatul conflictului romano-otoman era favorabil otomanilor, selectand doua informatii aflate in relatie cauza - efect.
 6. Scrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare sursei care combate punctul de vedere conform caruia rezultatul conflictului romano-otoman era favorabil otomanilor, selectand doua informatii in acest sens.
 7. Prezentati doua actiuni diplomatice intreprinse de romani, in Evul Mediu si/ sau la inceputul epocii moderne.
 8. Argumentati, printr-un fapt istoric relevant, afirmatia conform careia autonomiile locale au contribuit la intemeierea statelor romane medievale. (Se puncteaza coerenta si pertinenta argumentarii elaborate prin utilizarea unui fapt istoric relevant, respectiv, a conectorilor care exprima cauzalitatea si concluzia.)
II Pornind de la trei texte din Enciclopedia ilustrata de istorie universala, Le Figaro si W.Fleming, Arte si idei, raspundeti urmatoarelor cerinte:
 1. Precizati secolul la care se refera sursele A si B.
 2. Precizati, din sursa A, o tema abordata de impresionisti.
 3. Mentionati, din sursa A, respectiv, din sursa B, cate o informatie referitoare la un eveniment artistic desfasurat la Paris.
 4. Mentionati, din sursa B, un punct de vedere referitor la impresionisti si la creatiile lor, sustinandu-l cu o explicatie din text.
 5. Mentionati, din sursa C, un punct de vedere referitor la impresionisti si la creatiile lor, sustinandu-l cu o explicatie din text.
 6. Prezentati doua practici politice totalitare, aplicate in Europa, in secolul al XX-lea.
 7. Prezentati un alt curent cultural, in Europa moderna si/ sau contemporana, in afara celui mentionat in texte, precizand si secolul aparitiei sale.
III Elaborarea, in aproximativ doua pagini, a unui eseu despre Romania in timpul regimului comunist, avand in vedere:
 1. precizarea unei cauze a instaurarii regimului comunist in Romania;
 2. mentionarea a doua etape distincte ale regimului comunist in Romania si a cate unui fapt istoric desfasurat in fiecare din cele doua etape;
 3. prezentarea unui fapt istoric desfasurat de Romania, in cadrul relatiilor internationale, din perioada comunista;
 4. formularea unui punct de vedere referitor la situatia Romaniei in timpul regimului comunist si sustinerea acestuia printr-un argument istoric.
Geografie:

Subiectul I Precizarea, pornind de la o harta a Europei, a numelor statelor marcate, a oraselor-capitala. Precizarea, pornind de la aceeasi harta, a faptului daca "orasul cu numarul 5, este traversat de fluviul ..." . "Pe teritoriul statului marcat, pe harta, cu litera H, sunt Muntii ...". "Capitala Poloniei este marcata, pe harta, cu numarul ..."

Teste grila referitor la pozitionarea unor munti, fluvii si state.

Asemanari intre clima a doua state, marcate pe harta cu litera A si F.

Precizati doua argumente care sa demonstreze ca statul marcat, pe harta, cu litera B, prezinta un sistem de transport diversificat, functional si modern.

Subiectul II a vizat, in principal, aceleasi cerinte, dar pornind de la harta Romaniei

In plus, elevii au trebuit sa prezinte "doua argumente care sa sustina afirmatia: „Campia Transilvaniei nu este o unitate de campie“.

Subiectul III Se prezinta un grafic cu evolutia temperaturii medii lunare la Moscova.

Elevii au trebuit sa precizeze luna in care se inregistreaza valoarea medie cea mai ridicata a temperaturii aerului; luna in care se inregistreaza valoarea medie cea mai coborata temperaturii aerului; valoarea temperaturii medii in luna decembrie si valoarea temperaturii medii in luna iulie.

Precizati, pentru Ucraina, doua unitati majore de relief; doua rauri importante care traverseaza teritoriul tarii; o zona biogeografica specifica si un tip sau o clasa de soluri;  doua resurse naturale si o ramura industriala bazata pe exploatarea acestora si orasul – capitala;

Se prezinta un table cu populatia, suprafata si PIB-ul Germaniei si Finalndei

Se cere:
 1. Calculati valoarea densitatii populatiei in cele doua tari.
 2. Calculati valoarea PIB/loc. in cele doua tari.
 3. Precizati cate o cauza a valorilor PIB/loc. in fiecare dintre cele doua tari.
Precizati doua argumente pentru a explica situarea pe primele trei locuri la productia de ulei de masline, la nivel mondial, a Spaniei, Italiei si Greciei.

Bacalaureatul 2009 continua marti cu proba D obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. S-au inscris sa sustina proba la Matematica 165.000 de absolventi de liceu, la Istorie - 12.729, iar la Geografie - 27.913 candidati.

Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Cei eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si pierd posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare.

Urmatoarea proba va avea loc miercuri, 1 iulie, cea la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - scrisa sau practica. Ultima proba a bacalaureatului in sesiunea de vara se desfasoara joi, 2 iulie, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba scrisa sau practica.

Primele rezultate vor fi afisate duminica, 5 iulie. In aceeasi zi, pe segmentul orar 16:00 - 20:00, vor putea fi depuse contestatiile. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 7 - 8 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 9 iulie.

Cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta este programata in perioada 18 august - 1 septembrie.

Varianta extrasa pentru testul scris va fi publicata abia dupa incheierea fiecarei probe in parte, iar baremele de evaluare vor fi postate pe internet la adresa www.subiecte2009.edu.ro, in fiecare zi de examen la ora 15.00. Ca in fiecare an, portalul este suprasolicitat.

Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa ne tina la curent cu subiectele si dificultatea acestora pe forumul HotNews.ro.


Citeste mai multe despre   


18785 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  caz concret (Marţi, 30 iunie 2009, 14:03)

  nu conteaza [anonim]

  la un liceu din jud timis.... s-au strans cam 5 mil de copil pt comisia de bac; in timpul examenulu a intrat in sala de examen un personaj important cu o foaie, a strigat cateva nume cu care s-a dus in cancelarie. de acolo respectivii s-au intors cu rezolvarile....qed
  care bac? care invatamant? vai s'amar ce e pe la sate si in orasele mici....nu ia bacul numai cine nu vrea.
  • 0 (0 voturi)    
   ce sa zic (Marţi, 30 iunie 2009, 21:05)

   ce sa zic [anonim] i-a raspuns lui nu conteaza

   Nu e adevarat, bati niste campi imtr-un mod josnic! Vezi sa nu te bata pe tine Al` de sus...ca numai copil nu esti...
 • 0 (0 voturi)    
  examen mate (Marţi, 30 iunie 2009, 14:33)

  anonimm [anonim]

  frate bravo lor. au avut 'balls' ... sincer iti spun ca si noi am incercat cu banii direct la supraveghetori , dar i-au returnat. oricum ne-au lasat sa ne consultam. a fost ok. subectele peste nivelu mediu. s-a cerut cam mult. eu personal aspir la un 7
 • 0 (0 voturi)    
  bac (Marţi, 30 iunie 2009, 14:34)

  laura [anonim]

  Si in liceul in care am dat eu a vnt cnv si a strigat niste nume, dar a zis ca pentru ceva clarificari..si inca nu venisera subiectele, asa k eu totusi sper intr-o romanie mai buna..intr-adevar, foarte des raman dezamagita, dar poate totusi vom reusi sa schimbam tara asta...daca nu noi, atunci cine?.....
 • 0 (0 voturi)    
  traim in romania :D (Marţi, 30 iunie 2009, 16:26)

  eu [anonim]

  fratilor eu nu stiu ce va mai plangeti atata ..in Romania se fura la cel mai inalt nivel si voi vreti corectitudine ..pute de la radacina :D hai bafta la cei cu bac
 • 0 (0 voturi)    
  Bac 2009 ! (Marţi, 30 iunie 2009, 20:43)

  Bianca [anonim]

  mai "caz concret " mai greu asa ceva probabil esti unul din amarti care a terminat o scoala profesionala si nu ai apucat sa dai un bac sa vezi cum e , in unele cazuri profesorul te lasa sa mai schimbi o vorba cu un coleg nimic mai mult , pentru ca si dansi sunt oameni nu roboti ..si au avut parte de o educatie onesta , au si dansi simtuti si suflet ! Comentari gen " caz concret " dupa parerea mea sunt niste aberatii ordinare ! Sau ai prins o comisie mai grea si esti un invidios ??? mai plauzibil asa... RUSINE probabil nu ai fost in stare sa iei un 5 cinstit pe capu tau ! RUSINE ca poti scrie asa ceva intr-un comentariu ! In fine... sa iti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei tale , tuturor elevilor care dau bacalaureanul si domilor , doamnelor , dominisoarelor profesoare ! Sa auzim de bine !
 • 0 (0 voturi)    
  sa va zic eu (Marţi, 30 iunie 2009, 21:02)

  ady [anonim]

  prin 1996 cand am absolvit liceul in Iasi la bacalaureat a venit diriginta a intrat peste comisie si a inceput sa scrie solutiile la examen pe tabla cu detalii astfel incat sa promoveze toti..sa-i zicem traditie
 • 0 (0 voturi)    
  bacalaureat (Marţi, 30 iunie 2009, 21:26)

  .... [anonim]

  Am facut si pe la geografie.Nu inteleg de ce s-au introdus calculele alea cu multe virgule la partea a treia.Oricum invatamantul este varza si cred ca stiti argumentele.
 • 0 (0 voturi)    
  geografie (Marţi, 30 iunie 2009, 21:29)

  Oana [anonim]

  "Se prezinta un table cu populatia, suprafata si PIB-ul Germaniei si Finalndei

  Se cere:

  1. Calculati valoarea densitatii populatiei in cele doua tari.
  2. Calculati valoarea PIB/loc. in cele doua tari.
  3. Precizati cate o cauza a valorilor PIB/loc. in fiecare dintre cele doua tari."

  eu punctul 3 nu l-am avut pe foaia de examen. sa fie o eroare sau o schimbare in ultima clipa?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică