In cadrul Saptamanii Gay Fest, asociatia Accept organizeaza Parada Gay sambata, 23 mai, intre orele 17:00 si 19:00, aprobata de Primaria Capitalei pentru circa 500 de persoane. In paralel, doua asociatii care "doresc sa promoveze normalitatea" vor iesi in strada vineri si sambata - Asociatia pentru Cultura Alfa si Asociatia Noua Dreapta au primit de la autoritatile municipale aviz pentru organizarea marsurilor Pentru normalitate.

Parada Gay

Adunarea participantilor se realizeaza pe B-dul Unirii, pe carosabil, in sensul de mers catre Piata Constitutiei. Parada se desfasoara sambata, intre orele 17:00 si 17:30, apoi are loc marsul propriu-zis, pe traseul B-dul Unirii - Piata Constitutiei - Bulevardul Libertatii, pana la intersectia cu Splaiul Independentei. Intre orele 18:45 si 19:00 va avea loc defilarea individuala a participantilor, circa 500 de persoane, asa cum estimeaza oficialii.

Opozitia Pentru normalitate

Prima actiune impotriva miscarii gay este organizata de catre Asociatia pentru Cultura Alfa si va avea loc vineri, intre orele 17:00 si 18:30. Sunt asteptate circa 1000 de persoane, traseul stabilit fiind Piata George Enescu - Calea Victoriei - Piata Natiunile Unite - Splaiul Independentei - Dealul Mitropoliei - unde se va stationa pana la ora 20:00 pentru cuvantari.

A doua actiune este organizata de Asociatia Noua Dreapta si va avea loc sambata, intre orele 13:00 si 14:00; se estimeaza ca vor participa 300 de persoane. Traseul urmarit este acelasi cu cel trasat de Asociatia pentru Cultura Alfa.

Ordine si liniste publica

Peste 700 de jandarmi vor fi mobilizati pentru a asigura ordinea publica pentru cele trei actiuni de vineri si sambata. Seful Jandarmeriei Bucuresti, Gavrila Pop, apreciaza ca situatia nu va prezenta un grad ridicat de pericol. Intr-o conferinta de presa organizata joi, acesta a declarat ca ordinea va fi asigurata de jandarmi, politisti si politisti comunitari, dar si trupe speciale de interventie precum SPIR.

Suntem pregatiti sa facem fata numarului declarat de persoane care vor participa la aceste evenimente. Nu avem nicio situatie operativa deosebita fata de anul trecut. Exista un folclor care se formeaza pe internet ca vor fi anumite manifestari de opozitie, a explicat Pop.

Vor exista restrictii de circulatie pe traseele mentionate. Pop opineaza ca traficul va fi restrictionat maximum 2-3 ore, desi, sambata, evenimentele incep la ora 13:00 si se incheie la ora 19:00.

Editiile anterioare ale paradelor gay au fost marcate de incidente, in urma carora mai multe persoane au fost audiate la politie. In 2008, Primaria a aprobat pentru aceeasi zi de 24 mai Gay Parade si Marsul pentru normalitate al Noii Drepte.

In vara anului trecut, Consiliul Europei isi exprima ingrijorarea asupra incidentelor cu caracter rasist, antisemit si xenofob din Europa, inclusiv discriminarea la adresa minoritatilor sexuale.